4.3.2021 klo 14:32
Uutinen

Koronan lähes 100-prosenttisesti tappava ilmanpuhdistin tekee nyt kauppansa – Tuotantovauhti pomppasi viisinkertaiseksi

Genanon kehittämää ilmanpuhdistusteknologiaa tarjottiin pitkään lähinnä terveydenhuoltoon ja sairaaloihin, mutta koronavuosi on avannut ilmanpuhdistuslaitteille kokonaan uuden markkinan: yksityiset yritykset.

Genanon ilmanpuhdistin saattaa tulla vastaan esimerkiksi ravintolassa tai kuntosalilla. Puhdistinten kysyntä on lisääntynyt sitä mukaa kun koronakriisi on pahentunut. Kysynnän lisääntyminen on kasvattanut Genanon tuotantovauhdin noin viisinkertaiseksi.

Genanon juuret ovat 1950- ja 1960-lukujen suomalaisessa yliopistomaailmassa. Vuonna 1999 yritys sai patentin teknologialleen, joka mahdollisti yrityksen perustamisen vuonna 2000. Yritys kehitti alkuvaiheessa ilmanpuhdistimia terveydenhuollon tarpeisiin etenkin sairaaloihin. Laitteilla suojattiin eristystiloissa olevia potilaita ilmateitse leviäviltä viruksilta.

– Teknologialla on aina pystytty erottelemaan eloperäisiä viruksia. Tällä hetkellä laitteitamme on yli 50 maassa, asennuksia on tehty yli 10 000 satoihin sairaaloihin, toimitusjohtaja Niklas Skogster kertoo.

Kun korona lähti viime vuoden alussa leviämään Kiinasta muualle maailmaan, Genanon tilausmäärät hyppäsivät kasvuun.

– Vielä siinä vaiheessa uskottiin yleisesti, että virus rajoittuu Kiinaan. Toimitimme sinne noin 300 yksikköä, joista osa meni Wuhaniin ja osa ympäri Kiinaa.

Laboratoriotulokset vakuuttivat

Kun eri maissa alettiin rajoittaa yritystoimintaa ja ihmisten liikkuvuutta, Genanossa haistettiin yksityinen kysyntä ilmanpuhdistuslaitteille. Yritys aloitti tutkimukset VTT:n kanssa ja tulokset vakuuttivat.

Testi suoritettiin VTT:n testikammiossa, joka on 30 neliön kokoinen teräsvuorattu huone. Huoneeseen sumutettiin kaksi desilitraa synteettistä koronavirusta.

– Testimäärä on käytännössä samaa luokkaa verrattuna siihen, että jokainen kiinalainen hönkäisisi samaan aikaan kahvikuppiin. Kyseessä on siis miljardikertainen määrä normaalissa ihmisten välisessä kanssakäymisessä erittyvään virusmäärään verrattuna.

Testin lopputuloksena selvisi, että ilmanpuhdistin tappoi 15 minuutissa 90 prosenttia ilmassa olevista viruspartikkeleista. Puolessa tunnissa niistä oli tuhoutunut 99 prosenttia ja tunnissa lähes 100 prosenttia.

Skogsterin mukaan erilaisia ilmanpuhdistusteknologioita on paljon, mutta vain pieni osa niiden kehittäjistä on pystynyt todistamaan toimivuutensa laboratorio-olosuhteissa.

– Viimeisen puolen vuoden aikana tuntuu siltä että tuotekehitys olisi loikannut, etenkin markkinointipuheita kuunnellen, mutta tosiasia on, että itse ilmanpuhdistusteknologioissa ei ole tapahtunut viime vuosina suuria muutoksia. Markkinointi on sen sijaan kehittynyt. Moni yritys markkinoi puhdistinten tehoa, mutta me olemme ensimmäinen ja ainoa, joka on lyönyt VTT:n kaltaiset paperit pöytään.

VTT:n ohella Genano on tehnyt tutkimusyhteistyötä Ranskan vastaavan organisaation kanssa sekä Saksassa, Kiinassa ja Puolassa.

Genanon teknologia perustuu sähköiseen ilmansuodatukseen. Laitteen sisällä on suljettu kammio, johon suunnataan ionisuihku. Huoneilma ohjataan ionisuihkun läpi, jolloin suihku lataa ilmassa olevat virukset ja epäpuhtaudet.

– Tällöin ilmassa olevat hiukkaset varautuvat. Niihin ladataan kymmenien tuhansien volttien sähkösokki, jolloin virus kuolee, Skogster selvittää.

Huipputeknologiakaan ei aina riitä

Tutkimustulokset ovat vakuuttaneet asiakkaat, sillä kesän jälkeen puhdistimia on myyty vauhdilla muun muassa ravintoloille, toimistoihin sekä tiloihin, jossa ihmiset ovat kanssakäymisessä.

– Kun julkisuudessa alettiin välittää viestiä, että virus leviää ilmassa ja että ihmiset ovat vaaraksi toisilleen, totesimme, että meillä on tuote tätä varten. Kaikkea työtä ei voi tehdä etänä ja ihmiset tapaavat väkisin toisiaan. Ilmanpuhdistin auttaa kaikkialla, missä ihmiset kohtaavat.

Skogster muistuttaa kuitenkin, että aukotonta järjestelmää ei ole olemassa.

– Ilmanpuhdistinta ei ole mahdollista sijoittaa jokaiseen väliin, jossa ihmiset liikkuvat. Jos kaksi ihmistä on lähekkäin, toinen aivastaa ja puhdistinta ei ole heidän välissä, teknologia ei ehdi väliin tappamaan virusta. Meidän viestimme on, että laite alentaa merkittävästi riskiä altistua virukselle, mutta emme voi taata, ettei ihminen saa tautia.

Yritys valmistaa laitteet Mikkelissä. Tuotantoprosessi on lähes 100-prosenttisesti kotimainen.

– Suomalaisuus on meille todella tärkeä asia. Olemme ylpeitä siitä, että Suomi on osaltaan pelastamassa maailmaa koronalta.

Kuva: Meeri Utti

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi