31.3.2020 klo 13:55
Uutinen

Koronan vaikutuksesta yrittäjyyteen 

Koronaviruksen vaikutus yhteiskuntaamme ja yrittäjyyteen tulee olemaan syvällinen. Ensimmäisien toimialojen joukossa palvelusektori on tällä hetkellä pitkälti lamaantunut. Meidän kuluttajien kuluttajakäyttäytyminen on tosiasiassa pysähtynyt.

Kun kulutusta ei ole, tällöin myöskään yrityksillä ei ole liikevaihtoa. Tämä vaikuttaa taloudellisen toimeliaisuuteen ja edelleen kulutukseen, sitä vähentäen.

Edellä esitetty huomioiden on suotavaa, että me yrittäjät kuin kaikki muutkin kuluttajat kuluttaisimme ja investoisimme näinä poikkeuksellisin aikoina. Kuluttaminen ja investoiminen tukee yrityksiä näinä poikkeuksellisen vaikeina aikoina välittömästi.

Yrittäjien toimista ja yrittäjyyden muutoksesta

Suomen Yrittäjät pyrkivät vaikuttamaan siihen, että valtio sekä kunnat tukisivat mahdollisuuksien mukaan yrittämisen mahdollisuuksia kriisin aikana. Tukia on merkittävässä määrin jo toteutettu tai tullaan toteuttamaan.

On selvää, että nämä toimet eivät varmasti yksin riitä, mutta ovat välttämättömiä yleisen ilmapiirin ja toivon luomiseksi yhteiskuntaan.

Yrittäjät ja koko Suomi tarvitsevat nyt aitoa yhteishenkeä. Vallitseva kriisi on yllättänyt vaikutuksillaan ja nopeudellaan kaikki toimijat. On jo nyt selvää, ettei vastaavaa talouden äkkipysähdystä ole aikaisemmin koettua. Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia.

Näkemykseni on, että epidemian laannuttua talouden muutoksen vauhti kiihtyy. Tämä tarkoittaa, että yritysten tulee samalla kun ne kamppailevat selviytymisensä kanssa suunnitella uusia palvelukonsepteja sekä malleja siitä, kuinka asiakkaita palvellaan henkilökohtaisemmin tulevaisuudessa.

Esimerkkinä muutoksesta mainittakoon ravintoloiden ja paikallisten kivijalkakauppojen yhteistyö. Tässä yhteistyössä ja sen tulevaisuudessa mahdollisesti saamissa uusissa muodoissa voi piillä kivijalkakauppojen renessanssi.

Toivon mukaan kuluttajien ostokäyttäytyminen muuttuu niin, että lähipalveluita ja paikallisia toimijoita jatkossa suositaan enemmän. Tällainen toiminta tosiasiassa tarkoittaa, että paikallinen kulutus tukee ja mahdollistaa lisää paikallisia yrityksiä.

Tämä trendi vastaavasti tukee paikallisuutta kuin paikallista työpaikkaomavaraisuutta.

Lopuksi | Taistelussa muutokseksi on yrittäjyyden tulevaisuus

Toivon kaikille yrittäjille kuin kaikille suomalaisille jaksamista näinä vaikeina aikoina. On selvää, että tällä hetkellä liiketoiminnan horisontissa on näkyvissä yksinomaa mustia pilviä.

Vanhan sanonnan mukaan sateen jälkeen tulee aina pouta. Yhdessä toisiamme tukemalla, kuluttamalla ja investoimalla selviämme tästäkin yrittämisen haasteesta.

Helsingin Yrittäjät – Itä-Helsinki
Oscari Seppälä
Puheenjohtaja

Muita kiinnostavia aiheita