13.2.2020 klo 13:31
Uutinen

Koronavirus HMD Globalin kiusana: Uusia Nokia-puhelimia ei julkaistakaan helmikuussa

Kasvava huoli koronaviruksen leviämisestä peruutti Barcelonan jättimäiset mobiilimessut ja siirsi HMD Globalin Nokia-puhelinten lanseerausta.

Nokia-puhelimista nykyisin vastaavan HMD Globalin piti esitellä uusia puhelinmalleja Barcelonan Mobile World Congress -mobiilimessuilla helmikuun loppupuolella.

Yhtiö kuitenkin perui osallistumisensa messuille koronaviruspelkojen takia pian sen jälkeen, kun Nokia oli perunut oman osallistumisensa. Aikaisempina vuosina Nokia ja HMD ovat osallistuneet messuille osin yhteisellä messuosastolla.

Vastaavia perumisilmoituksia tuli jo aikaisemmin useilta isoilta teknologiayrityksiltä, muun muassa Amazonilta, Inteliltä, LG:ltä ja Sonylta.

Tänään MWC-messujen järjestäjä GSMA ilmoitti, että messuja ei tänä vuonna järjestetä lainkaan. Perumisia oli tullut liikaa.

Odotuksissa 5G-puhelin ja Nokia-älykello

HMD:n piti järjestää uusien laitteiden julkaisutilaisuutensa 23. helmikuuta Barcelonassa. Odotuksissa oli yhtiön ensimmäinen 5G-verkkoja tukeva älypuhelin, joka sijoittuisi alle 500 euron hintaluokkaan. Vastikään kerroimme Samsung uusista 5G-puhelimista.

Markkinoilla ounasteltiin HMD:n kertovan myös uusista halpapuhelimia sekä seuraajasta niin sanottujen retropuhelinten Nokia Originals -mallistoon, jossa on aikaisemmin nähty muun muassa uudet versiot 3310-suosikkipuhelimesta sekä Nokian takavuosien ”banaanipuhelimesta”.

Asiantuntijat ovat odotelleet HMD:ltä tietoja Nokia-älykellosta, joka sekin nyt antaa odottaa itseään.

HMD Global on kertonut ilmoittavansa lähiaikoina uuden ajankohdan lanseeraustilaisuudelleen.

Hygienialupaukset eivät riittäneet

Perumisten taustalla on koronavirusepidemia, joka jyllää etenkin Kiinassa. MWC:n tämän vuoden teemana olisi ollut nimenomaan kiinalaiset mobiililaitevalmistajat, joten yhtälö oli enemmän kuin haastava. Monet kiinalaisyritykset asettivat työntekijöitään matkustuskieltoon.

Vielä viime viikolla messujärjestäjä vakuutti, että messut järjestetään normaalisti, tosin selvästi tavallista tiukemmilla järjestelyillä kuten messuvieraiden kehonlämpömittauksilla ja selvästi tehostetuilla hygieniakäytännöillä kuten kättelemisten kieltämisellä. Kaikilta messuille osallistuvilta olisi vaadittu yli 14 päivän oleskelua Kiinan ulkopuolella välittömästi ennen messuille osallistumista. Tämä olisi rajoittanut monien kiinalaisten pääsyä tapahtumaan.

Paine messujen järjestämättä jättämiseen kasvoi lopulta liian suureksi, sillä kävijöille messuilla olisi näyttäytynyt varsin monta tyhjää messuosastoa.

Järjestäjien kannalta tilanne on ongelmallinen, sillä Barcelonan mobiilimessut ovat kaupungille merkittävä tulonlähde. Vuosittain helmikuussa järjestettävät messut keräävät paikan päälle yli 100 000 osallistujaa. Tapahtuma on tarkoitettu vain alan ammattilaisille sekä median edustajille.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi