20.6.2017 klo 16:50
Uutinen

KoruMies Arvi isojen herrojen kanssa PRH:ssa – ”Ei riidelty vaa puhuttii ja kaikilla oli iloinen mieli”

Patentti – ja rekisterihallituksessa kävi eilen puhumassa harvinaisen nuori yrittäjä. 12-vuotias Arvi Martikainen kertoi PRH:n kutsumana siitä, millaista on olla kaupparekisterissä alaikäinen.

KoruMies Arvi Tmi:n yrittäjä kertoi Facebook-sivuillaan eilisestä päivästään.

– Mä kerroin siellä siitä, miten tärkeää on, että nuoret voi perustaa omia yrityksiä. Halusivat kuulla vähän nuoremman yrittäjän suusta juttuja.

KoruMies Arvi T:mi valmistaa nikkeli- ja lyijyvapaita Martikaisen suunnittelemia koruja. Arvi Martikainen tekee lisäksi juonto- ja luentokeikkoja. Yrityksen hän perusti helmikuussa 2016.

– Iloisena heti kerron, että mut otettiin siellä TOSISSAAN ja tapaaminen meni oikein hyvillä meiningeillä. Kukaan ei solvannu ketään, ei riidelty vaa puhuttii ja kaikilla oli iloinen mieli. Ja fiilis tarttuu kehitettävii juttuihin, hän kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Arvi oli ottanut tapaamisessa esiin nostamistaan epäkohdista selvää. Hän kertoi Patentti- ja rekisterihallituksen johtajille paperilla tehdyn rekisteröimisen sähköistä kalliimmasta hinnasta, ja tiesi kertoa, että asiassa voi olla ongelmia yhdenvertaisuuslain kanssa. Alaikäisellä ei ole mahdollista rekisteröidä yritystä sähköisesti, vaan he joutuvat tekemään sen paperilomakkeella, joka on sähköistä rekisteröintiä kalliimpaa.

PRH:n pääjohtaja Antti Riivari oli todennut tilaisuudessa, että paperilomake on syytä saada samanhintaiseksi kuin halvempi verkkohakemus.

Martikainen oli puhunut vierailullaan muun muassa myös Y6 muutosilmoituslomakkeen hankalasti ymmärrettävästä kohdasta.

Kesäsuunnitelmiin kuuluu hevosharrastusta ja myyntitapahtumia

Martikainen menee kesällä pariin tapahtumaan myymään korujaan. KoruMies Arvin koruja voi ostaa Mäntyharjun Ahveniston kesätorilla 1. heinäkuuta ja Hangon SeaHorse Weekissä heinäkuun lopussa. Koruja voi ostaa myös yrityksen verkkosivuilta.

–Tällä hetkellä ei ole niin paljoa myynnissä, nyt kesälomalla on aika paljon enemmän aikaa tehdä koruja, mutta enemmän käytän aikaa hevosten kanssa, hän kertoo Yrittäjäsanomille.

– Jos hevonen sairastuu, niin pitää kerätä vähän rahaa tilille. Lähdemme myös kilpailemaan Valkon kanssa, ja pidämme kesän hauskaa hevoseni Valkon kanssa. Näen myös kavereita.

Yritystoiminnan tuloilla oma hevonen – Politiikka kiinnostaa

Martikainen aloitti korujen valmistamisen syksyllä 2015. Hän halusi kerätä rahat uuteen hevoseen, sillä hän harrastaa esteratsastusta. Aiemmalla hevosella todettiin nivelrikko, eikä se enää voinut hypätä korkeita esteitä. Äiti oli antanut Arville luvan ostaa hevosen, jos hän itse hankkii siihen rahat. Arvin äiti Taija Martikainen on myös yrittäjä.

Martikainen vihjasi eilen Facebook-päivityksessään, että häntä saattaisi kiinnostaa tulevaisuudessa eduskuntatyö.

– Politiikka kiinnostaa. Ajattelin sinne hakea sitten, kun on siihen vaadittava 18-vuotta täynnä. Vuonna 2027 olen jo 22-vuotias.

Hän kuuluu Pukkilan Yrittäjiin ja on käynyt muun muassa puhumassa yrittäjäyhdistyksen tilaisuuksissa.

Kuvassa PRH:n pääjohtaja Antti Riivari ja Arvi Martikainen.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi