28.8.2017 klo 17:12
Uutinen

Kosmetiikkabisnekseen potkujen jälkeen: 59-vuotiaan Mirjan yritys myy jo miljoonalla

Mirja Tyynysniemi onnistui rakentamaan kosmetiikkayrityksestään menestystarinan saatuaan potkut Saarioisista. Hän neuvoo pyytämään lakipykäläviidakossa apua Suomen Yrittäjiltä.

Aamulehti kertoo tänään Mirja Tyynysniemestä, 59, jonka Miraz Trading on onnistunut valtaamaan alaa luonnonkosmetiikkamarkkinoilla.

Tyynysniemen voi hyvällä omallatunnolla kertoa saaneen ”onnenpotkun”, kun Saarioinen irtisanoi hänet palveluksestaan vuonna 2010. Työt loppuivat, kun elintarvikeyhtiö luopui viennistä ja samalla vientiosastosta tuli hyödytön.

– Se oli hirveä järkytys. Sydämellä ja hartiavoimin tehdyn työn sekä työyhteisön menettäminen tuntuivat pieneltä kuolemalta, Tyynysniemi kertoo Aamulehden haastattelussa.

Tyynysniemi ei jäänyt surkuttelemaan vaan ilmoittautui pian yrittäjäkurssille. Hänen mukaansa se oli ainoa keino päästä takaisin työelämään yli 50-vuotiaana.

Saarioisten palveluksessa Tyynysniemi oli perehtynyt luomutuotteiden vientiin. Se kiinnosti myös yrityksen toimialana.

Apua Suomen Yrittäjiltä

Vuoden 2011 tammikuussa Tyynysniemi perusti Miraz Trading Oy:n. Ensimmäisenä liikeideana oli gourmet-tason elintarvikkeiden maahantuonti. Seuraavassa kuussa tuore yrittäjä osallistui elintarvike- ja hyvinvointituotteiden luomumessuille Saksassa. Siellä Tyynysniemen huomio kiinnittyi australialaiseen luonnonkosmetiikkasarjaan. Pian hän aloitti yhteistyön australialaisyrityksen kanssa.

– Osuin hyvään saumaan, sillä samaan aikaan kuluttajien kiinnostus luomumeikkejä kohtaan alkoi kasvaa selvästi, Tyynysniemi jatkaa haastattelussa.

Tänä vuonna Miraz Tradingin myynti ylittää miljoona euroa. Yritys työllistää seitsemän ihmistä ja tuo maahan kymmentä eri tuotemerkkiä. Myös Tyynysniemen lapset Tiia ja Timo työskentelevät yrityksessä. Laajentuminen ulkomaille on alkanut hyvin.

– Tavoitteenani on, että viiden vuoden päästä Miraz Trading Oy on merkittävä pohjoismainen tekijä luonnonkosmetiikassa. Olemme tehneet jo avauksen Ruotsissa. Tanska ja Norja ovat vuorossa seuraavaksi.

3 vinkkiä uudelle yrittäjälle

Tyynysniemi kehottaa kääntymään lakiteknisissä asioissa Suomen Yrittäjien puoleen.

– Olen joissakin tilanteissa varmistanut, miten sopimuksesta pääsee irti, jos se ei ollutkaan sellainen mitä oletin, hän kertoo Aamulehden videolla.

Tyynysniemen 3 vinkkiä tuoreelle yrittäjälle:

1. Varaudu siihen, että kaikkeen menee aikaa enemmän kuin oletat.

2. Tee kirjalliset sopimukset yhteistyökumppanien kanssa.

3. Verkostoidu muiden yrittäjien kanssa ja liity yrittäjäjärjestöihin, joista saat tukea ja apua ongelmatilanteissa.

Juttua editoitu: Tyynysniemen yritys ei tee miljoonatulosta vaan miljoonamyyntiä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi