28.11.2022 klo 11:34
Uutinen

Kouvolan Yrittäjien vuoden 2022 yrittäjäpalkinnot jaettiin

Kymen Yrittäjien Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa jaettiin viime lauantaina 26.11. iso liuta palkintoja menestyneille yrittäjille. Kouvolan kaupungintalolle oli kasaantunut yli 160 yrittäjää ja eri sidosryhmien edustajia juhlimaan yrittäjyyttä. Myös Kouvolan Yrittäjien vuoden 2022 yrittäjäpalkinnot jaettiin juhlavissa tunnelmissa.

Vuoden yrittäjäpalkinto 2022
Kouvolan Yrittäjät ry:n vuoden yrittäjäpalkinnon sai Kymen Kauppakartano Oy:n yrittäjä Toni Rautjoki. Parhaiten yritys tunnetaan aputoiminimillä Kuusankoskella toimivista Panimoravintola Vanhasta Kaupasta ja sekä Panimo Hopasta. Hopan oluet ovat arvostettuja myös muualla Suomessa, sillä Hoppa Extra Pils voitti muun muassa Suomen paras pils 2022-palkinnon tänä syksynä.

Yritys on perustettu vuonna 2017. Vuonna 2018 yritys sai panimoluvat ja ensimmäiset oluet pääsivät markkinoille. Vanhan Kaupan ovet avautuivat vuonna 2019. Kaupalla asiakkaita kävi alusta pitäen mukavasti ja kävi hyvin nopeasti selväksi, että pieni panimo ei pystynyt tuottamaan riittävän paljon olutta edes omiin tarpeisiinsa, minkä lisäksi oli painetta myös mm. ulosmyynnille. Kysynnän kasvaessa ja toiminnan laajentuessa yritys avasi isomman panimon Kymin Ruukkiin. Kauppojen hyllyille ensimmäiset oluet pääsivät vuonna 2021, joista tunnetuimpia ovat ns. Kouvola -oluet.

Viimeiset vuodet ovat olleet todella haastavia ravintoloille sekä panimoille koronan ja sodan takia. Erilaisia saatavuusongelmia on ollut paljon ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet koko ajan. Yritys on kuitenkin onnistunut kasvattamaan toimintaansa maltillisesti ja tänä vuonnakin tulee kasvattamaan myös liikevaihtoaan edellisvuodesta.

Vaikka Rautjoki omista yrityksestä 100 %, hänen kanssaan yritystä on ollut alusta pitäen tekemässä ja kasvattamassa Rautjoen puoliso Leni Pienmunne sekä olutmestarina toimiva Tommi Pienmunne.


Vuoden nuori yrittäjä 2022
Kouvolan Yrittäjien vuoden 2022 nuoren yrittäjän palkinnon sai tanssinopettaja Heini Ahtiainen. Ahtiainen on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta tanssinopettajaksi vuonna 2013 ja on toiminut yrittäjänä siitä lähtien. Alalla ei juurikaan ole palkkatöitä tarjolla, joten yrittäjäksi ryhtyminen on ollut luonnollinen, ja oikeastaan jopa ainoa vaihtoehto.

Ahtiainen on tehnyt valmistumisen jälkeen paljon yhteistyötä eri tanssiseurojen ja -koulujen kanssa, mutta järjestänyt kunnianhimoisesti myös omia kursseja vastatakseen asiakkailtaan tulevaan palautteeseen sekä täydentämään alueen tanssitarjontaa. Ahtiainen opettaa eri-ikäisiä tanssijoita aina taaperoikäisistä eläkeläisiin. Tällä hetkellä viikoittaisten tanssiryhmien lisäksi hän kouluttaa uusia tanssinohjaajia Suomen Seuratanssiliitolle ja suorittaa ylemmän ammattikorkeakoulun opintoja töiden ohella.


Vuoden yksinyrittäjä 2022
Kouvolan Yrittäjien vuoden 2022 yksinyrittäjäpalkinnon sai polttopuuyrittäjä Patrick Ekroos, Korian Pölkky. Ekroos on kotoisin Näsijärven rannalta Kurusta Ylöjärveltä. Hän on varttunut metsän keskellä ja lähtenyt jo pienenä isän perässä rankoja kokoamaan. Parikymppisenä Ekroos muutti Kouvolaan ja aloitti Anjalan maatalousoppilaitoksessa opiskelemaan metsuriksi. Sen jälkeen konesaha soikin seudun metsänhoitoyhdistysten savotoilla vuosikaudet.

Vuonna 2008 Ekroos ryhtyi yrittäjäksi ja alkoi Korian Pölkyn tarina. Metsurin urakkatyöt vaihtuivat yrittäjän loivempaan elämään. Polttopuista tuli hänelle eläkevirka, niitä hän tekee varmaan vielä rollaattorissa istuenkin. Yritys hoitelee ammattitaidolla myös tonttien ja pihojen puut hallitusti kumoon.

Vaikka Ekroos on yksinyrittäjä hän ei ole yksin. Vaimo Kirsi lähtee mukaan puita päin aina kun omasta ammatistaan kerkeää. Ekroos on tavannut vaimonsa työmaalla, kun oli Kirsin kotitilan metsää hoitamassa. Ilmankos ovatkin kuin yhtä puuta.

Yrittäminen on ollut liki pitäen sitä mitä hän oli ajatellutkin. Puu on pääasia ja omassa puulaakissa hommia on antoisa tehdä. Korian Pölkylle on kunnia-asia toimittaa asiakkailleen oikean kokoista, laadukasta polttopuuta sovittu määrä.
Lisätietoja Kouvolan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jari Liikkanen, 050 5988 399 tai jari.liikkanen@xsolver.fi.

Juhlassa muut palkitut

Kymen Yrittäjien Maakunnalliset yrittäjäpalkinnot:
Vuoden yksinyrittäjä: Jukka Naukkarinen, Sähköpalvelu Jukka Naukkarinen Ky
Vuoden nuori yrittäjä: Atte Kohtaniemi, Sisu Energia Oy
Vuoden yrittäjä: Jukka ja Tuomo Kousa, Powdea Technologies Oy

Valkealan Yrittäjien yrittäjäpalkinnot:
Vuoden yksinyrittäjä: Antti Niemi, Auto- ja Konekorjaamo Antti Niemi
Vuoden nuori yrittäjä: Joni Kepsu, Sähkösuunnittelu Kepsu Oy
Vuoden yrittäjä: Petri Liljanderin, Koumet Oy

Kouvolan kaupungin yrittäjäpalkinto:
Ari Henttonen, Ecopulp Oy

Kotkan kaupungin yrittäjäpalkinto:
Mikko Pirinen, Kotkan Kiinteistöpalvelu Oy

Miehikkälän kunnan yrittäjäpalkinto:
Asta ja Laura Vuorela, Vuorelan Liikenne Oy

William ja Ester Otsakorven säätiön erityistunnustus nuorelle yrittäjälle:
Mikko Salovaara ja Jani Nikula, Planproof Oy

Lämpimät onnittelut kaikille palkituille!