28.7.2020 klo 10:00
Uutinen

Kriisi tuli. Olitko valmis?

Tuskin taitavimmatkaan ennakoijat keskisuomalaisissa yrityksissä onnistuivat ennustamaan mitään kevään myllerryksen kaltaista muutosta omissa riskiarvioissaan. Silti ne, jotka olivat tämän tyyppisiä liiketoiminnan kauhuskenaarioita edes ajatelleet, olivat varmasti muutoksissaan nopeampia kuin ennakoinnin vähemmälle huomiolle jättäneet.

Ennakointi parantaa yrityksen joustavuutta samoin kuin yrityksessä käytävä avoin keskustelu kehittämisestä ja päätöksenteosta. Saimme viime vuosina kahdessa valtakunnallisessa kehittämisprojektissa, Pysytään pinnalla ja OsaavaPK, hyviä kokemuksia siitä, mitä mikro- ja pk-yrityksissä voidaan tehdä uudistumiskyvyn edistämiseksi. Pysytään pinnalla -projektissa korostui erityisesti se, että varsinkin pienyrittäjän suurimpia riskejä on oman työkyvyn menettäminen. Miten olette varautuneet vaikka omaan sairastumiseen?

Toimi viimeistään nyt – hyödynnä mahdollisuudet

Projekteihin osallistuneissa yrityksissä kehitettiin tuottavuutta ja työhyvinvointia keskittymällä esimerkiksi verkostoitumiseen ja oman työn johtamiseen. Uudistumisen vinkkejä on koottu Onnistutaan yhdessä-työkirjaan ja Pysytään pinnalla-verkkojulkaisuun, jotka ovat vapaasti kaikkien saatavilla. Avaa linkit ja hyödynnä niissä esiteltyjä toimintatapoja ja työkaluja yrityksesi arjessa.

Muutos ei johdu vain erityistilanteista, kuten tänä keväänä, vaan on pysyvä tila. Uudistuminen ja osaamisen kehittäminen ovat yrityksissä välttämättömiä. Erilaiset projektit ja koulutukset tarjoavat mahdollisuuden kehittää muutoksissa tarvittavaa osaamista. Parhaillaan esimerkiksi JAMKissa on tarjolla mm. robotiikan käyttöönottoon liittyvää maksutonta valmennusta Robotti tuli töihin -projektissa. Valmennuksissa keskitytään robotisoitavan pilottikohteen lisäksi erityisesti työhyvinvointiin ja osallistavaan muutosjohtamiseen. Silmät ja korvat kannattaa pitää avoinna kaikille uudistumisen mahdollisuuksille!

Lue lisää:

Jamkin täydennyskoulutuksista

Robotti tuli töihin -projektista

Kirjoittajat Henna-Riikka Markkio ja Anu Raulo toimivat projektipäällikköinä OsaavaPK ja Pysytään pinnalla -projekteissa, jotka toteutettiin vuosina 2017-2020. Markkio luotsaa myös parhaillaan käynnissä olevaa Robotti tuli töihin -projektia Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.