YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tuusulassa riittää hevostalleja. HorsEco on ratkaissut monen tallinomistajan pulman, mitä tehdä lannalle. Vaihdettavat lantalavat kulkevat edestakaisin traktorivetoisesti.
27.12.2023 klo 10:33
Uutinen

Kuivikelannasta mullaksi – Marko Saukon HorsEco on hevostallien luottokumppani

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun tuusulalainen Marko Saukko alkoi yrittäjäksi. Hänen yrityksensä Poppari Oy:n alaa on maanrakennus ja kunnallistekniikka. Uusin lisäys monipuolisen yrittäjän toimenkuvaan on pari vuotta sitten perustettu HorsEco, joka on hevosen kuivikelantaa vastaanottava ekologinen lannan käsittelylaitos.

Idea ekologisesta lannan käsittelylaitoksesta syntyi pitkälti omasta tarpeesta, sillä Marko Saukolla ja hänen puolisollaan on Tuusulan Rusutjärvellä yli 50 hevosen talli. Sen lannat vastaanotti aikaisemmin Fortum, joka kuitenkin lopetti HorsePower-liiketoimintansa helmikuussa 2021. Se sai Saukon vastaamaan oman ja monen muun hevostallin tarpeeseen.

Toiminnan aloitus vaati kärsivällisyyttä, sillä lupa-asiat oli ensi hoidettava kuntoon niin ympäristökeskuksen kuin Ruokavirastonkin kanssa. Saukko muistelee, että ympäristöluvan käsittelyajaksi arvioitiin 1,5 vuotta.

– Olin kuitenkin aktiivinen asiassa ja lopulta lupa saatiin käsiteltyä noin seitsemässä kuukaudessa. Sen jälkeen odoteltiin vielä Ruokaviraston laitoshyväksyntäpäätöstä, jonka saimme loppukesästä 2022.

Marko Saukko sai HorsEcon toiminnan käynnistämiseen Ely-keskuksen investointitukea, joka kattoi noin viidenneksen kustannuksista. Tukea hyödynnettiin kuivikelannan vastaanottoon ja käsittelyyn tarkoitetun hallin sekä 1,5 hehtaarin laajuisen kompostointialueen rakennuskustannuksiin.

– Investointituesta oli merkittävästi apua, mutta kyllä sen eteen melko paljon lippuja, lappuja ja selvityksiä täytyi ensiksi täyttää, Saukko kuvailee.

Vuokrattava lantalava helpottaa palvelua

HorsEco tekee tällä hetkellä yhteistyötä noin 80 hevostallin kanssa. Osa talleista toimittaa lannat käsiteltäväksi omaa kuljetuspalvelua käyttäen, mutta iso osa talleista hyödyntää tässäkin HorsEcon palveluita. Yrityksen palveluihin kuuluu myös vuokrattava lantalava, joka helpottaa huomattavasti tallien työtä.

– Tuomme tallin käyttöön tyhjän ja puhtaan lantalavan samalla, kun viemme täyden lavan pois, Saukko kertoo.

HorsEcolla on mahdollisuus vastaanottaa vuodessa 18 500 tonnia kuivikelantaa, josta jalostuu noin 6–8 kuukauden käsittely- ja kompostointiajan jälkeen orgaanista lannoitevalmistetta eli käytännössä multaa. Se sopii käytettäväksi esimerkiksi maanparannukseen, nurmikon perustamiseen sekä puutarhamullaksi.

– Viime kesänä käytimme tätä multaa paljon myös Popparin maanrakennustarpeisiin. Ensi keväänä tavoitteemme on mainostaa ja markkinoida multaa enemmän niin, että yhä useammat asiakkaat löytäisivät meidän mullan.

Biokaasulaitoksen perustaminen harkinnassa

HorsEco on jo kahtena syksynä tehnyt yhteistyötä Helsingissä vuosittain järjestettävän kansainvälisen ratsastuskilpailun, Helsinki International Horse Shown kanssa ja vastannut tapahtumassa kertyvän lannan käsittelystä. Marko Saukon mukaan hevosalan suurtapahtuman yhteistyökumppanina toimiminen on ollut HorsEcolle tärkeä mahdollisuus ennen kaikkea näkyvyyden ja kestävän kehityksen kannalta.

Tulevista suunnitelmistaan yrittäjä mainitsee sen verran, että mietinnässä on ollut biokaasulaitoksen perustaminen. Se voisi olla ajankohtaista parin vuoden kuluessa. Biokaasulaitos voisi hyödyntää HorsEcon lantaa, josta saataisiin uusiutuvaa energiaa Popparin maarakennuskoneiden käyttöön.

– Hieman mietin sitä, että tällä hetkellä biokaasusta ei enää niin paljon puhuta. Onko se kiinnostava energianlähde vielä tulevina vuosina? Tätä täytyy vielä harkita.

Saukon mukaan maanrakennustyöt säilyvät hänen pääelinkeinonaan myös jatkossa, mutta samalla kehitetään eteenpäin HorsEconkin toimintoja.

– Palkitsevinta yrittäjyydessä on vapaus valita, mitä ja milloin tekee.

Kun yrittäjä monilta töiltään ehtii vapaalle, hänet voi näin talvisin tavoittaa lempiharrastuksensa moottorikelkkailun parista.

Teksti: Krista Korpela-Kosonen

Juttu on tehty Maaseuturahaston tuella osana Onnistumme yhdessä Uudellamaalla -hanketta.