14.1.2022 klo 13:59
Uutinen

Kuka järjestää tulevaisuuden sotepalvelut ja miten?- Katso Varsinais-Suomen Yrittäjien aluevaalipaneelin Facebook-livetallenne

Varsinais-Suomen Yrittäjät järjestivät 13.1.2022 aluevaalipaneelin varsinaissuomalaisille aluevaaliehdokkaille. Paneelin moderaattorina ja juontajana toimi Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Yrittäjien aluevaalipaneelissa puhuttivat erityisesti sosiaali- ja terveysalalla yleiset johtamisongelmat, alan huono veto- ja pitovoima sekä tulevien hyvinvointialueiden tavat tuottaa palveluita. Myös työperäinen maahanmuutto alan työvoimapulan ratkaisijana jakoi mielipiteitä panelistien keskuudessa. Suopeimmin siihen suhtautuivat Sanna Vauranoja (kok.), Sofia Virta (vihr.) sekä Jani Kurvinen (kesk.), joka korosti maahanmuuton olevan varteen otettava vaihtoehto keskipitkällä aikavälillä. Perussuomalaisten Ville Tavio tukee puolueensa maahanmuuttovastaista linjaa, eikä näe työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuna alan ongelmiin. Pitkänlinjan soteasiantuntija Aki Lindén (sd.) lähtisi ratkaisemaan tilannetta työn sisältöihin puuttumalla.

– Maahanmuutto ei ole ratkaisu asiaan, mutta toivotan toki kaikki tervetulleeksi töihin, totesi Lindén.

Alalla ilmeneviä johtamisongelmia panelistit eivät laittaisi suoraan johtajien koulutustaustan piikkiin. Lääkärin koulutusta tärkeämpänä nähtiin, että esimieheltä löytyvät muut hyvän johtajan ominaisuudet sekä riittävä ymmärrys ja substanssiosaaminen alasta.

– En näe tätä johtamisasiaa ollenkaan koulutuskysymyksenä, vaan arvostan erityisesti monialaista urapolkua, Kurvinen kommentoi.

Vauranoja nosti esille johtamiskoulutuksen merkityksen sekä herätti ilmoille kysymyksen lääkärien järkevästä ajankäytöstä.

– Tuhlaammeko ammattilaisia (erikoislääkäreitä) esimiestyöhön?, Vauranoja kysyi.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue tulee olemaan merkittävä miljardiluokan hankkija ja ostaja. Aluevaltuutetut tulevat siis tekemään isoja päätöksiä myös hankintapolitiikan osalta. Yrittäjien viesti on, että palveluiden tuottamisessa tulisi huomioida myös pienet ja keskisuuret yritykset.

Myös Sofia Virta näkee yritysten roolin tärkeänä uudessa hyvinvointialueessa.

– Meidän on alueella pohdittava sitä, miten voimme pilkkoa kilpailutuksia niin, että saamme pidettyä myös lukuisat pk-yritykset mukana kilpailussa, Virta totesi.

Soten tukipalveluiden tuotannon yrittäjät Vauranoja ja Kurvinen luottaisivat ensisijaisesti yritysten käsiin. Sen sijaan paneelin kansanedustajat Virta, Tavio ja Lindén näkevät myös julkisella palvelun tuottajalla oman roolinsa tulevaisuudessa.

– Asia ei ole täysin kategorinen. Jos jokin tukipalvelu on totuttu hoitamaan julkisen toimijan puolesta hyvin, en kyllä suoraan sanoisi, että tätä kannattaa jollekin monikansalliselle toimijalle luovuttaa. Asiaa täytyy katsoa tapauskohtaisesti, sanoi Tavio.

Katso koko aluevaalipaneelin oheisesta linkistä.

Panelistit

Ville Tavio

perussuomalaiset, kansanedustaja

Kampanjakärjet:

  • Vanhustenhoito
  • Lähipalvelut
  • Maahanmuutto (Vastustaa laittomasti maassa olevien terveyspalveluiden kustantamista)

Sanna Vauranoja

kokoomus, soteyrittäjä ja lehtori

Kampanjakärjet:

  • Toimivat palvelut jokaiselle varsinaissuomalaiselle yhteistyössä yritysten, järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa.

Aki Lindén

sosiaalidemokraatit, kansanedustaja

Kampanjakärjet:

  • Hoitoon pääsyn nopeuttaminen perusterveydenhuollossa.

Jani Kurvinen

keskusta, varakansanedusta ja yrittäjä

Kampanjakärjet:

  • Lähipalveluiden turvaaminen
  • Uudistuksen myötä vähenevä byrokratia ja sujuvammat palvelut

Sofia Virta

vihreät, kansanedustaja

Kampanjakärjet:

  • Turvallisen lapsuuden ja ehjän nuoruuden puolustaminen
  • Inhimillistä, läpinäkyvää ja taloudellisesti kestävää politiikkaa
Inkeri Sundberg