1.2.2018 klo 19:42
Uutinen

Kuljetusalan yrittäjä: Meille tulee 50 000 euron tappio lakon vuoksi

Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy:n autoista suurin osa seisoo perjantaina lakon vuoksi, koska satamat ovat kiinni. – Arvioin, että meille tulee tästä kaikkiaan 50 000 euron tappiot, laskee Kalevi Huhtala.

Porilaisen Huhtalan yrityksellä on noin 150 työntekijää ja noin 100 autoa. Niistä suurin osa hoitaa kuljetuksia satamiin. Osa autoista vie ja tuo lastia ympäri Eurooppaa. Sen lisäksi on toki muitakin kuljetuksia.

– Varmaankin noin 70 prosenttia autoista seisoo perjantaina. Käsittääkseni suurin osa kuljettajista kyllä haluaisi olla töissä, mutta kun satamat eivät vedä, niin töitä ei ole, Kalevi Huhtala harmittelee.

Kun satamat avautuvat lauantaina, tiedossa on Huhtalan mukaan kovat ruuhkat.

– Lakon ruuhkien vuoksi joudun yrittäjänä maksamaan palkkakuluja niistä ylimääräisistä tunneista, kun kuljettajat ja autot jonottavat satamissa, kuljetusyrittäjä Kalevi Huhtala sanoo.

Lisäkuluja tulee siitäkin, kun lakon vuoksi alan logistiikka on sekaisin. Autot vievät lastin ja ajavat tyhjänä takaisin tai päinvastoin.

Huhtalan mukaan vain pieni osa heidän yrityksensä kuljettajista haluaa olla lakossa. Ay-painostusta heidän yrityksessään ei ole hänen mielestään esiintynyt.

– Jos meidän työntekijät saisivat päättää, niin suurin osa kyllä haluaisi olla perjantaina töissä, Kalevi Huhtala sanoo.

Samansuuntaista viestiä on kuulunut muistakin yrityksistä. Esimerkiksi Satakunnan Liikenteen noin 200 kuljettajasta lähes kaikki tulevat töihin.

”Tarpeeton lakko”

SAK järjestää perjantaina klo 11 Helsingin Senaatintorilla mielenilmauksen työttömyyden hoidon aktiivimallia vastaan. Tämän lisäksi perjantaina on poliittinen lakko, jossa ovat mukana muun muassa AKT, JHL, Teollisuusliitto, Rakennusliitto ja Elintarvikeliitto.

Lakko seisauttaa satamat, linja-autojen paikallisliikenteen ja pääkaupunkiseudulla metrot ja raitiovaunut. Myös esimerkiksi Tornion terästehdas ja Rauman paperitehdas seisautetaan lakon vuoksi.

Teknologiateollisuus on puhunut jopa 200 miljoonan euron tappioista ja Rakennusteollisuus 100 miljoonasta.

– Lakko on täysin tarpeeton. Se on politiikkaa, joka aiheuttaa monelle kansalaiselle ja yritykselle isoa harmia. Se on muistutus siitä, että työrauhasääntelyä pitää uudistaa. Poliittisia lakkoja pitää rajoittaa meillä muun Euroopan lailla, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi