10.8.2018 klo 15:56
Uutinen

Kuljetusyritysten edunvalvoja varoittaa tieverkon hoitamatta jättämisestä – ”Pitäisi ottaa mallia Ruotsista”

Kuljetusyritysten SKAL on huolissaan satojen miljoonien määrärahojen leikkautumisesta pois VM:n budjettiehdotuksessa. Ministeriö jätti budjettiehdotuksensa keskiviikkona.

Jos tiestön korjausvelka jätetään hoitamatta, se nakertaa koko Suomen kilpailukykyä, suomii kuljetusyritysten edunvalvoja SKAL ry.

– Toimiva tieverkko on Suomen talouskasvun perusta. Viennin, teollisten investointien sekä rakentamisen vireys näkyivät kesäkuisessa SKAL Kuljetusbarometrissa kuljetusmäärien vahvana kehityksenä, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n puheenjohtaja Teppo Mikkola sanoo.

Mikkola varoittaa, että toimeliaan talvikauden aikana kuljetusala sai raskaasti kokea sen, että tieverkkomme ei ole turvallinen kuljetuksille eikä muillekaan tienkäyttäjille.

Parlamentaarinen työryhmä esitti helmikuussa lisärahaa – VM esittää vähennystä

Helmikuussa parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä totesi, että rahaa tarvitaan nykyistä enemmän. Työryhmä esitti 300 miljoonan euron pitkäjänteistä vuotuista tasokorotusta perusväylänpitoon ja erillistä lisärahaa väylien kehittämiseen.

Mikkolan mukaan tästä huolimatta VM:n talousarvioesityksessä perusväylänpidon rahoitustaso laskisi ensi vuonna lähes 400 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen nähden.

– Toteutuessaan esitys räjäyttää tieverkon korjausvelan kasvuun.

”Kaluston uusia pituuksia ei pystytä hyödyntämään”

Puheenjohtaja Teppo Mikkolan mielestä VM:n punakynä on käynyt väärässä paikassa.

– Tiet on saatava kuntoon ja turvallisiksi. Myös kuljetuskaluston pituudet kasvavat, mutta ilman lisäpanostusta uusia mittoja ei pystytä hyödyntämään. Otetaan mallia Ruotsista, joka panostaa väyliin seuraavan kymmenen vuoden aikana 60 miljardia euroa.

SKAL:in teemana ensi kevään eduskuntavaaleihin liittyen on miljardi euroa lisää tieverkolle.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. Järjestön kuuluu noin 5 300 kuljetusyritystä ympäri Suomen. SKAL ry on Suomen Yrittäjien toimialajärjestö.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi