Kuva: Pixhill
27.9.2023 klo 11:52
Uutinen

Kuluttajien luottamus tulevaan heikkeni entisestään – ”Rakentamisen jarrutus ei osoita hellittämisen merkkejä”

Kuluttajien odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta vuoden kuluttua ovat edelleen erittäin heikot, kuitenkin selvästi paremmat kuin vuosi sitten. Näin osoittaa Tilastokeskuksen luottamusindikaattori.

– Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli syyskuussa -11,5, kun elokuussa se oli -8,0. Inflaation hidastuminen ei ainakaan vielä näy kuluttajien luottamuksessa omaan tai Suomen talouteen, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Ohlsbomin mukaan odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta vuoden kuluttua ovat edelleen erittäin heikot, kuitenkin selvästi paremmat kuin vuosi sitten.

– Ajankohtaa pidettiin yhä erittäin epäedullisena kestotavaroiden ostamiselle. Ostoaikeita oli yleisesti hyvin vähän. Asunnon ostoaikeita ilmeni vähiten moniin vuosiin. Asuntokauppa ei todennäköisesti elvy ennen kuin kuluttajat uskovat, että korkotaso on kääntymässä laskuun tai ei ainakaan jatka nousuaan, Ohlsbom ennakoi.

Ohlsbomin mukaan odotukset työttömyyskehityksestä synkkenivät huomattavasti.

– Lisäksi kuluttajien inflaatio-odotukset pysyivät korkeina, vaikka hintojen nousu onkin hidastunut Suomessa reilusti.

Rakentamisen luottamus pohjalukemissa

Yritysten luottamus tulevaan on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa kaikilla päätoimialoilla, mutta varsinkin rakentamisessa.

– Lukujen valossa laskusuhdanteen pitkittyminen vaikuttaa koko ajan todennäköisemmältä, Ohlsbom huomauttaa.

– Elokuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku kohosi arvoon -36. Saldoluku oli neljä pistettä enemmän kuin heinäkuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7. Rakentamisen jarrutus ei osoita hellittämisen merkkejä.

Toisaalta pitkän aikavälin näkymät ovat Ohlsbomin mukaan edelleen kohtuulliset.

– Työllisyys pysyy korkeana, ja palvelualojen tilanne on toistaiseksi välttänyt ainakin syvän kuopan, Ohlsbom muistuttaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus