Yritysten luottamus talouteen on parantumaan päin
Kuva: Getty Images
27.3.2024 klo 09:39
Uutinen

Kuluttajilla luottamus kadoksissa – ”Kuluvasta vuodesta tulossa yrityksille ennakoitua vaikeampi”

Kuluttajien näkemykset oman talouden nykytilasta olivat edelleen vaisut, kertoo Tilastokeskus. Yritysten usko tulevaan puolestaan horjuu.

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli maaliskuussa -9,4, kertoo Tilastokeskus. Helmikuussa saldoluku oli -9,5 ja tammikuussa -9,1. Vuotta aiemmin maaliskuussa kuluttajien luottamus sai arvon -10,8, ja pitkän aikavälin keskiarvo on -2,4.

– Inflaation selvästä laskusta ja ostovoiman kasvusta huolimatta kuluttajien luottamus tuntuu olevan kadoksissa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Kuluttajien näkemykset oman talouden nykytilasta olivat edelleen vaisut, vaikka arvio nykytilasta parani lievästi. Samaan aikaan kuitenkin odotus oman talouden tulevaisuudesta heikkeni. Myös näkemykset yleisestä työttömyyskehityksestä pysyivät synkkinä.

– Työmarkkinatilanne toistuvista lakoista johtuvista yritysten toimintojen alasajoista on ollut omiaan lisäämään kuluttajien pelkoa itse työttömäksi tai lomautetuksi joutumisesta, toteaa Malinen.

Kuluttajat pitivät ajankohtaa edelleen erittäin epäedullisena asunnon ostamiselle.

– Kohonneiden korkojen jäädyttämät asunnon ostoaikeet ovat johtaneet asuntomarkkinoiden hyytymiseen ja asuntojen hintojen laskuun. Muutosta tähän ei ole odotettavissa ennen kuin korot kääntyvät laskuun, Malinen ennakoi.

Rahankäyttöaikeita kulutukseen oli maaliskuussa edelleen niukasti. Heikko kulutuskysyntä vaikuttaa Malisen mukaan suoraan yritysten kykyyn palkata lisätyövoimaa, mikä vähentää avoimien työpaikkojen määrää.

– Vaikka työttömien määrä on kasvanut vasta lievästi, kohonneesta työttömyydestä uhkaa tulla pidempiaikainen ilmiö, arvioi Malinen.

Yritysten usko tulevaan horjuu

Yritysten luottamus tulevaan on alavireinen, kertoo puolestaan tuore elinkeinoelämän luottamusindikaattori. Maaliskuussa yritysten luottamus heikkeni ja säilyi ennallaan kaikilla päätoimialoilla rakentamista lukuun ottamatta.

– Luottamus on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa. Tuoreimpien lukujen valossa kuluvasta vuodesta on tulossa yrityksille ennakoitua vaikeampi. Ainoastaan korkotason selvä lasku voisi kuitenkin kääntää talouden näkymät ja yritysten odotukset parempaan suuntaan, Yrittäjien Malinen toteaa.

Vaikka rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku nousi lievästi maaliskuussa arvoon -40,3, kyntää ala edelleen pohjamudissa. Helmikuussa lukema oli -42,1 ja tammikuussa -39,4.

– Rakennusala kärsii asunnonostajien luottamuksen puutteesta ja korkeista koroista, eikä käännettä ole vielä näköpiirissä. On selvää, että nykytilanne on omiaan synnyttämään kysyntäkuplaa asuntomarkkinoille siinä vaiheessa, kun kauppa lähtee korkojen laskiessa vauhdilla liikkeelle, Malinen varoittaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus