Nuori yrittäjä kannustaa nostamaan opintolainaa myös muihin tarkoituksiin kuin opiskelijan elämisen rahoittamiseen.
Eeli Kontola kannustaa nostamaan opintolainaa myös muihin tarkoituksiin kuin opiskelijan elämisen rahoittamiseen.

Kun kaverit ostivat opintolainalla tupakkaa ja olutta, Eeli Kontola perusti rahoilla yrityksen: ”Haluan ratkaista omat ongelmani”

Eeli Kontola, 22, aloitti yritystoimintansa opintolainalla ja suosittelee samaa muillekin.

Kun Eeli Kontola ei 18-vuotiaana opiskelijana löytänyt iltatöitä Lapualta, hän päätti nostaa opintolainaa ja käyttää sen oman yrityksen perustamiseen. Kontolasta kertoi alun perin Aamulehti.

Kontolan neljä vuotta sitten perustama paljuja vuokraava yritys on edelleen toiminnassa. Yrittajat.fi otti yhteyttä Kontolaan, joka on sittemmin muuttanut Tampereelle opintojen perässä.

– Taisin pari erää nostaa silloin. Minulla oli hieman omia säästöjä, mutta ensimmäisestä paljukärrystä rahoitin yli puolet opintolainalla, hän kertoo.

Kontola kannustaa nostamaan opintolainaa myös muihin tarkoituksiin kuin opiskelijan elämisen rahoittamiseen.

– Opintolainaa voi ehdottomasti käyttää oman yrityksen perustamiseen. Osa katsoo, että sitä ei saisi käyttää vaurastumiseen tai omaisuuden hankkimiseen. Loppupeleissä se on laina siinä missä muutkin. Jos ehdot täyttyvät lainan saamiseen, siinä ei ole mitään väärää, että käyttää lainaa yritystoiminnan käynnistämiseen.

– Omasta mielestäni käytin opintolainan paljon fiksummin kun jotkut tutut, jotka ostivat lainarahalla tupakkaa ja kaljaa, Kontola perustelee.

Opintolainaa voi saada haluamastaan pankista sen jälkeen, kun Kela on myöntänyt hakijalle valtiontakauksen. Täysi-ikäinen ja sitä vanhempi opiskelija saa lainaa 650 euroa kuukaudessa.

– Mediassa puhutaan paljon siitä, ettei nyt kannattaisi nostaa lainaa. Jos uskoo ideaansa ja itseensä ja on sellainen tavoite, että yritys tulee tekemään tuottavaa toimintaa, lainan nostaminen on fiksu ratkaisu. Etenkin, kun opintolainan saa ilman lainaneuvotteluja verkosta muutamalla klikkauksella.

”En tykkää olla toisen käskytettävänä”

Kontolan haaveena on päätoiminen yrittäjyys, mutta seuraavat nelisen vuotta hän viettää koulun penkillä. Hän opiskelee parhaillaan automaatiotekniikan diplomi-insinööriksi.

– Olen yrittäjäperheestä. Isäni on yrittäjä ja isän puolen suvussa lähes jokainen on yrittäjä. Olen saanut sen mukaisen kasvatuksen. Ajatukset pyörivät mielessä aina yrittäjänäkökulmasta. Minulle ei ole välttämättä väliä, millä alalla toimin, kunhan saa olla yrittäjä ja vaikuttaa itse siihen, miten asiat etenevät. Olen aina ollut sellainen, etten tykkää olla jonkun toisen käskytettävänä. Haluan ratkaista omat ongelmani.

Paljuyritystään Kontola haluaa kasvattaa edelleen. Tällä hetkellä työn alla on kolmas paljukärry, jota hän rakentaa Lapualla. Valmistuessaan isolle autotrailerille syntyvässä kokonaisuudessa on sauna ja palju. Se on tarkoitettu etenkin yrityskäyttöön.

– Tavoitteena on viedä paljuyrityksen kanssa homma niin pitkälle kuin mahdollista. Yritän erottua kilpailijoista laadukkaalla palvelulla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen