Joose Hännisen Fribakorneri-yritys myy verkkokaupassa frisbeegolfin varusteita. Kuva: Joose Hänninen
23.1.2024 klo 11:21
Uutinen

Kun kiekkoilu tyssäsi loukkaantumisiin, Joose Hänninen, 16, ryhtyi yrittäjäksi – ”Käytin kaikki autoa varten säästämäni rahat yrityksen käynnistämiseen”

SaiPassa puolustajana pelannut Joose Hänninen perusti frisbeegolfin varusteita myyvän yrityksen toipuessaan sängyn pohjalla selkäleikkauksesta.

Lappeenrantalainen Joose Hänninen on viihtynyt jäällä pikkulapsesta saakka. Hän osallistui jo alle 3-vuotiaana luistelukouluun, jota hänen isänsä piti. Hieman vartuttuaan Hänninen ryhtyi pelaamaan SaiPan riveissä juniorina. Pelit jatkuivat teini-iässä.

SM-sarja oli meneillään, ja puolustajana pelannut Hänninen oli juuri osallistunut alle 16-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen leirille, kun maaliskuussa 2022 alkoi loukkaantumisten sarja. Se katkaisi toistaiseksi kiekkouran.

Hännisen kiekkoilun lopettamisesta ja yrityksen perustamisesta uutisoi ensin Etelä-Saimaa.

Ensimmäinen vaiva oli mononukleoosi eli viruksen aiheuttama kuumetauti, johon sairastuttuaan Hänninen oli kuukauden poissa kiekkotreeneistä ja -peleistä.

– Heti kun siitä toivuin ja ryhdyin treenaamaan, selkä alkoi oireilla, Joose Hänninen kertoo Yrittajat.fille.

Hän ei pystynyt enää treenaamaan eikä pelaamaan jääkiekkoa. Puolessa vuodessa selkäkivut äityivät niin pahaksi, että lopulta Hänninen ei päässyt enää edes sängystä ylös.

Syksyllä 2022 hänellä todettiin välilevyn pullistuma, joka on yleinen nuorilla kiekkoilijoilla.

– Kasvoin noihin aikoihin paljon pituutta. Kasvupyrähdys yhdistettynä koviin treeneihin aiheutti minulla välilevynpullistuman.

Haave toteutui

Selkä leikattiin, ja Hänninen joutui lepäämään kuukauden verran. Hän ei kuitenkaan vielä tuossa vaiheessa ajatellut, että kiekkoura olisi toistaiseksi ohi.

– En lannistunut. Mietin, että palaan kuntoutuksen jälkeen entistä vahvempana takaisin.

Hänninen ei jäänyt surkuttelemaan tilannetta, vaan toipuessaan selkäleikkauksesta hän päätti perustaa yrityksen.

– Kun piti sängyssä makailla päivät pitkät, päätin että laitan alulle toisen unelmani ja perustan yrityksen. Oman yrityksen perustaminen oli ollut jääkiekkoilijaksi ryhtymisen ohella pitkään haaveeni. Mietin ensimmäisen kerran jo 13-vuotiaana, että olisi hienoa olla yrittäjä.

Hän perusti toiminimiyrityksen nimeltä Fribakorneri, joka myy verkossa frisbeegolfin varusteita.

– Siinä vaiheessa suunnittelin, että toimisin yrittäjänä sivutoimisesti lätkän pelaamisen ohella.

Levättyään kuukauden selkäleikkauksen jälkeen Hänninen ryhtyi tekemään sitkeästi lähes päivittäin kuntoutusharjoituksia SaiPan kautta saadun fysioterapeutin ohjauksessa.

Toistaiseksi viimeinen peli

Reilut kolme kuukautta leikkauksen jälkeen hän alkoi treenata täysillä joukkueensa kanssa, ja muutaman viikon kuluttua hän teki paluun pelikentille, kun SaiPa kohtasi Kiekko-Espoon U-18 SM-sarjan pelissä. Tuossa vaiheessa Hännisellä oli ollut lähes vuoden tauko pelaamisessa.

Ensimmäinen erä sujui hyvin, ja Hänninen sai syöttöpisteenkin. Stoppi tuli toisessa erässä. Hänninen taklasi vastustajaa, jonka joukkuetoveri puolestaan puolusti taklattua joukkuekaveriaan ja kaatoi Hännisen poikittaisella mailalla.

– Adrenaliinia oli suonissa sen verran, etten ensin edes huomannut loukkaantumista. Vasta pukukopissa tajusin, etten pystynyt liikuttamaan kättäni. Solisluu oli mennyt poikki, Hänninen kertoo.

Vaikka keho oli jälleen kokenut kovan kolauksen, vielä tässäkin vaiheessa Hänninen ajatteli palaavansa pelaajana jäälle.

– En tiennyt, että tuo peli jäi toistaiseksi viimeisekseni.

Kesätauko kolkutteli ovella. Kun Hänninen toipui solisluuvammasta ja alkoi treenata normaalisti kesätauolla omatoimisesti, selkä alkoi jälleen oireilla.

– Muistelin, kuinka kovia kivut olivat olleet ennen edellistä leikkausta. Koin, etten pysty enää kohtaamaan samanlaisia kipuja. Päätin, etten halua toista leikkausta. Lopetin kiekkoilun.

Miltä päätös tuntui?

– Päätös oli vaikea, koska olen pienestä pitäen pelannut lätkää ja ollut tavoitteellinen kilpaurheilija. Mutta en ajattele, että tämän tarvitsisi olla lopullinen päätös vaan pistän toistaiseksi luistimet naulaan. Takaraivossani on yhä ajatus, että joskus myöhemmin saatan palata pelikentille. Pitää silti olla realisti, sillä pitkän tauon jälkeen sinne ei noin vain palata.

Kesällä myynti moninkertaistui

Lopetuspäätöksen jälkeen Hänninen tarttui kunnolla Fribakorneri-yrityksensä ohjaksiin. Starttirahaa ei 16-vuotiaalle nuorelle yrittäjälle irronnut.

– Käytin kaikki autoa varten säästämäni rahat yrityksen käynnistämiseen.

Keväällä 2023 Fribakornerin verkkokauppa avattiin. Hänninen myy yrityksensä nettisivuilla frisbeegolfiin tarvittavia varusteita, kuten frisbeekiekkoja, bägejä, vaatteita ja lisäravinteita.

– Alku oli haastava, koska ensimmäisen päivän jälkeen myynti hiljeni. Keväällä oli painetta, koska olin hankkinut omilla rahoillani Lappeenrannasta toimisto- ja varastotilan. Kiinteitä kuluja oli koko ajan, Hänninen kertoo.

Hän sai kuitenkin vuokrat maksettua, ja kesän korvilla myynti lähti uuteen nousuun. Frisbeegolf on ennen kaikkea kesälaji.

– Kesällä myynti moninkertaistui. Mitä pidemmälle kesä kului, sitä enemmän myynti kasvoi.

Eniten tilauksia tulee pääkaupunkiseudulta ja Turusta.

Suositummaksi tuotteeksi nousi mysteeriboksi, jonka myynti kattoi 70 prosenttia kesän koko myynnistä. Hännisen mukaan boksin suosio perustuu siihen, että sen sisällön arvo on huomattavasti suurempi kuin myyntihinta.

Asiakas voi esittää toiveita mysteeriboksin sisältämien frisbeekiekkojen valmistajasta, mutta on yllätys, mitä kiekkoja laatikko pitää sisällään.

Junioreiden valmentajaksi

Viime syksynä kuten myös nyt talvella myynti on ollut hiljaisempaa. Hännisen mukaan jotkin frisbeegolfradat pidetään toimintakunnossa talvellakin, mutta vain intohimoisimmat harrastajat heittelevät frisbeekiekkoa lumisilla kentillä.

– Kun pakkasta on melkein 30 astetta, ihmisille ei tule ensimmäisenä mieleen, että menenpäs heittelemään frisbeetä, Hänninen naurahtaa.

Hän suhtautuu silti luottavaisesti yrityksensä tulevaisuuteen.

– En ole hetkeäkään katunut yrittäjäksi ryhtymistä. Tämä on minun juttuni, ja tuntuu älyttömän hienolta olla yrittäjä. Varmaan jääkiekkoilutaustasta tulee se, että olen myös yrittäjänä tavoitteellinen.

Vaikka Hänninen on toistaiseksi luopunut jääkiekkoilijan urasta, hän ei suinkaan ole jättänyt kiekkoilua kokonaan. Jokin aika sitten hän ryhtyi SaiPan junioreiden valmentajaksi.

– Se on ollut todella hyvä päätös. Lätkä on aina ollut niin osa iso elämää, että haluan yhä olla siinä mukana.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen