8.2.2017 klo 09:39
Uutinen

Kun voro vie henkilötiedot – Näin pysäytät identiteettivarkaan

Identiteettivarkaat hankkivat henkilötietoja niin postilaatikoista, roskiksista kuin sosiaalisesta mediasta. Myös tietomurrot ovat yleistyneet.

Identiteettirikokset voidaan karkeasti jakaa kahteen kategoriaan: kiusantekoon ja taloudellisiin väärinkäytöksiin, kertoo Castrén & Snellmanilla työskentelevä tieto- ja yksityisyydensuojaan erikoistunut asianajaja Eija Warma.

Kiusantekoa tapaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jonne kiusantekijä voi luoda melko helposti väärennettyjä profiileja. Esimerkiksi Twitterissä näitä väärennettyjä tilejä tulee silloin tällöin vastaan.

– Toinen puoli ovat taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvät toimet, eli erehdytetään jotain tahoa, jotta saadaan tavaroita tai palveluita itselle käyttämällä väärää henkilöllisyyttä. Osittain ne saattavat olla varastettuja luottokorttitietoja.

Yrittäjien lisäksi identiteettivarkauden kohteena voivat olla heidän asiakkaansa. Warma kertookin, että viime aikoina tietomurrot keskisuuriin ja suuriin yrityksiin ovat yleistyneet.

– Lainalaisuudet ja uhat eivät kuitenkaan katso yrityksen kokoa.

Tämä tarkoittaa, että myös pienet yritykset kohtaavat samoja uhkia. Tietomurtojen lisäksi tietovorot käyttävät perinteisiä keinoja. Esimerkiksi postilaatikot ja roskikset kiinnostavat näitä henkilötietoja kärkkyviä tahoja.

Identiteettivaras vei tietoni – mitä teen?

Taloudellista hyötyä tavoittelevat varkaat saattavat käyttää henkilötietoja esimerkiksi puhelinliittymien avaamiseen tai tavaroiden tilaamiseen.

Niistä saatavat laskut voivat olla yrittäjälle ensimmäinen merkki siitä, ettei kaikki ole niin kuin pitäisi.

– Omaan vaistoon kannattaa luottaa. Jos vähänkin itsestä tuntuu siltä, että tässä ei ole kaikki oikein, niin silloin kannattaa heti reagoida ja ottaa yhteys palveluntarjoajaan, Warma opastaa.

Jos selviää, että esimerkiksi luottokortin tiedot tai salasana ovat päätyneet voron käsiin, kannattaa luottokortti kuolettaa ja salasanat vaihtaa mahdollisimman pian.

Warma kehottaa yrittäjiä olemaan yhteydessä myös pankkiin ja poliisiin.

– Identiteettivarkaus on ollut vuodesta 2015 kriminalisoitu rikostyyppi.

Usein siitä on seuraamuksena sakkoja, mutta myös vankeus on mahdollinen. Warma kertoo, että usein siihen nimittäin yhdistyy jokin toinen rangaistava rikos, kuten petos, kunnianloukkaus tai tietomurto.

– Aika harvoin puhutaan pelkästään identiteettivarkaudesta yksistään.

Näin suojaudut jo etukäteen

Omia ja asiakkaiden tietoja voi Warman mukaan suojata parhaiten arjen pienillä teoilla. Esimerkiksi jo postilaatikon lukitsemisesta on apua. Samoin sisään tulevaa ja ulos lähtevää postia kannattaa seurata. Henkilötietoja sisältävät kirjeet ja asiakirjat kannattaa tuhota hyvin.

Sosiaalisessa mediassa kannattaa puolestaan hetkeksi pysähtyä miettimään sisältöjä ennen niiden julkaisua.

– En halua maalailla piruja seinille, mutta mieti ennen kuin julkaiset, minkälaisen kirjoituksen tai profiilipäivityksen laitat. Laitanko erittäin yksityiskohtaista tietoa itsestä ja tekemisistä, vai pitäisikö sen hieman yleisemmällä tasolla?

Varsinkin, jos yksityisyysasetuksia ei ole määrittänyt tiukoiksi, tästä on hyötyä. Ole myös tarkkana, mihin laitat sosiaaliturvatunnuksesi.

Verkko-ostoksiin voi myös hankkia oman luottokortin, mikä helpottaa maksuliikenteen seuraamista. Tuolloin mahdolliset väärinkäytökset voi havaita nopeammin.

Myös tietoturva on syytä pitää ajan tasalla. – Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, niin luultavasti näin on.

5 askelta identiteettivarkaan pysäyttämiseen

1. Toimi nopeasti

Jos epäilet henkilötietojen väärinkäyttöä, ota heti yhteys palveluntarjoajiin ja selvitä tilanne.

2. Kyseessä on varkaus

Tee rikosilmoitus tapahtuneesta poliisille.

3. Ole aktiivinen

Mieti, missä muualla käytät samaa luottokorttia tai salasanaa.

4. Minimoi vahingot

Pysäytä voron eteneminen ja estä luottokortin käyttö näillä sivustoilla ja vaihda salasanat.

5. Ilmoita pankille

Kerro tilanteesta pankille ja jäädytä kaapattu luottokorttisi.

silja.eisto@yrittajat.fi