29.5.2019 klo 09:52
Uutinen

Kuntajohdon yrittäjyysvalmennuksen suosio yllätti – Kunnat haluavat parantaa yhteistyötä yrittäjien kanssa, mutta keinot uupuvat

Kuntajohdon yrittäjyysvalmennus antaa eväitä ymmärtää paremmin sitä, millä perusteilla yrittäjät ja kunta tekevät päätöksiään.

Suomen Yrittäjät on lanseerannut uuden koulutustuotteen Kuntajohdon yrittäjyysvalmennuksen. Sen tavoitteena on lisätä kuntien viranhaltijoiden ymmärrystä yrittäjyydestä.

Kunnat ja yrittäjät saavat valmennuksesta eväitä rakentavaan yhteistyöhön ja molemminpuolinen ymmärrys päätöksenteon taustoista kasvaa. Lue lisää täältä.

– Valmennuksessa kerrotaan, mitä tunnuslukuja yrittäjä seuraa ja mitä riskejä tämä ottaa tai jättää ottamatta. Tarkastelemme myös, miten kunnassa tehtävät päätökset vaikuttavat yrittäjän arkeen. Jos esimerkiksi liikenne katkaistaan joksikin aikaa tietyön takia, sillä voi olla lyhyellä aikavälillä vaikutuksia myyntiin, mutta pitkällä aikavälillä voi sujuvoittaa monta asiaa, Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin kertoo.

Pk-yrittäjyys on tärkeää kuntataloudelle

Kahden vuoden välein toteutettavassa Elinkeinopoliittisessa mittaristokyselyssä kaikki kunnat eivät pärjää toivomallaan tavalla. Kunnat haluavat parantaa yrittäjyysmyönteisyyttään, mutta aina ei tiedetä, mistä lähteä liikkeelle.

– Ymmärsimme, että meillä pitäisi olla jotain tarjottavaa tilanteen korjaamiseksi. Siksi tätä valmennusta on lähdetty kehittämään. Valmennuksen jälkeen on todennäköisempää, että kuntapäättäjät soutavat samaan suuntaan ja heillä on parempi vastinpari yrittäjistä vuoropuheluun asioiden kehittämiseksi, Grekin sanoo.

Valmennuksessa osallistujat kuulevat puheenvuoroja eri toimialojen yrittäjiltä eri puolilta Suomea sekä monipuolisia näkemyksiä koulutuksen valmentajilta.

– Kuntien on hyvä muistaa, että yrityskin on kuntalainen ja kunnan asiakas. Usein kunnissa vain isot yritykset saavat äänensä kuuluviin. Kunnilla on omat tehtävänsä, mutta ne voisivat harkita tehtäviensä hoitamista huomioimalla yritysten mahdollisuudet liikevaihdon kasvattamiseen, Grekin sanoo.

Suosio on yllättänyt

Valmennuskonsepti julkistettiin Kunnallisjohdon seminaarissa Lappeenrannassa toukokuun puolivälissä sitten. Sen jälkeen jo kymmenen kuntaa on ilmaissut kiinnostuksensa valmennukseen. Suosio on yllättänyt Grekinin.

Toimitusvarmuuden takaamiseksi Yrittäjät ovat alkuvaiheessa varautuneet järjestämään 15 koulutusta vuoden sisään.

Yksi koulutukseen osallistuvista kunnista on Kaarinan kunta, joka on useissa tutkimuksissa todettu hyvin yrittäjämyönteiseksi kunnaksi.

– Se, että sisäistämme yrittäjyyden lainalaisuuksia, auttaa ymmärtämään yritysten tarpeita paremmin, esimerkiksi miksi yrittäjillä on välillä hyvin nopealla aikataululla tulevia juttuja, joihin pitäisi saada ratkaisutkin nopeasti. Toivon, että me olemme jatkossakin aina kärkisijoilla yrittäjyysmyönteisyysarvioissa, koska sillä on iso merkitys imagon kannalta, Kaarinan yritysasiamies ja Kaarinan Kehityksen toimitusjohtaja Jytta Poijärvi-Miikkulainen sanoo.

Kaarinan Kehitys Oy:n hallitus oli myös pohtinut, millaista koulutusta voitaisiin järjestää kaupungin esimiehille yrittäjyydestä ja yritysmyönteisyydestä, joten valmennuksen julkistus tuli sopivaan aikaan.

– Luottamushenkilöille on järjestetty elinvoimaseminaareja, mutta varsinaisesti henkilöstölle suunnattua koulutusta tästä asiasta ei ole ollut, Poijärvi-Miikkulainen jatkaa.

Grekin muistuttaa, että viranhaltijoilla on paljon vaikutusvaltaa, sillä tekevät kunnissa ne yrittäjyysmyönteisset teot.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi