13.5.2021 klo 06:14
Uutinen

Kuntavaaleissa ehdolla paljon yrittäjiä

Toimitusjohtajan kirjoitus uusimmasta Neuvokkaasta.

Uusimmassa Neuvokkaassa kerromme jäsenyrittäjistämme, jotka ovat ehdolla kesän kuntavaaleissa. Kannustamme kansalaisia äänestämään yrittäjää, sillä hän pitää kunnasta huolta, tuo verotuloja kuntaan ja niillä rahoitetaan tärkeitä palveluja kuntalaisille.

Yrittäjä on tottunut ratkomaan ongelmia ja hän osaa varmistaa päätöksiä tehdessä päätösten yrittäjämyönteisyyden. Yrittäjä luo työpaikkoja, tuo palveluja ja tekee investointeja kuntaan.

Suurin osa kunnanvaltuutettujen tekemistä päätöksistä vaikuttaa yritysten toimintamahdollisuuksiin. Siksi valtuutettujen kannattaa aina päätöksiä tehdessään miettiä, miten päätökset vaikuttavat oman kunnan ja jopa maakuntamme yrityksiin. Tärkeitä ovat esimerkiksi kunnan kilpailutukset, maankäyttöpolitiikka ja jätehuollon järjestäminen. Jos päätös vaikuttaa yritykseen haitallisesti, se haittaa myös muita: asiakkaita, työntekijöitä ja lopulta heikentyvien verotulojen takia koko kuntaa.

Järjestelmällinen yritysvaikutusten arvioiminen vaatii viranhaltijoilta sitoutumista ja kuntapäättäjiltä valmiutta seurata yritysvaikutusten käytännön noudattamista. Yritysvaikutusten arviointi ei tarkoita, että päätökset tehdään yritysten ehdoilla. Arviointi vähentää yrittäjyyden kannalta huonojen päätösten riskiä. Joskus riittää, että pohditaan ylipäätään, onko päätöksellä vaikutuksia yrityksiin. Mitä tärkeämpi päätös on, sitä perusteellisempi arviointi tarvitaan. Yritysvaikutusten selvittäminen pitää ottaa tulevissa valtuustoissa järjestelmälliseksi osaksi päätösprosessia.

Koronakriisi, sote-uudistus, väestön vanheneminen ja kuntatalouden kurjuus, kuntien työllisyyskokeilut ja monipaikkaisuuden lisääntyminen vaikuttavat alue- ja paikallistalouteen. Edellä mainitsemiani pakottavat uudistamaan pohjoiskarjalaisten kuntien toimintaa. Kesän kuntavaaleissa äänestäjät – ainakin yrittäjä-äänestäjät – vaativat ehdokkailta ratkaisuja.

Kuntien on nyt pakko ymmärtää nyt entistä paremmin, että kunta ei pärjää ilman menestyviä yrityksiä, jotka luovat työtä ja tuovat verotuloja. Koronakriisissä kunnat ja yritykset tiivistivät yhteistyötään eri puolilla Suomea. Tästä kannattaa pitää kiinni. Jos yrittäjyydelle on esteitä, yritykset muuttavat parempaan paikkaan tai yrittäjä luopuu yrityksestä ja lähtee muihin töihin.

Toivotan menestystä kaikille yrittäjäehdokkaille kuntavaaleissa!

Merja Blomberg
toimitusjohtaja


Kirjoitus on Neuvokas-jäsenlehdestä. Pääset lukemaan sitä klikkaamalla tästä >