5.9.2020 klo 18:32
Uutinen

Kuopion vuoden 2020 Yrittäjä on monessa mukana

Kuopion Yrittäjien hallitus valitsi vuoden 2020 Yrittäjä -palkituksi Janne Seppälän Kuopion Malja Oy:stä. Moni kuopiolainen tuntee yrityksen paremmin ihan vaan Maljana, olutravintolana, jonka olohuoneeseen on kiva asettua viettämään iltaa hyvässä seurassa.  – Toimitusjohtaja Janne Seppälän kanssa keskustellessa selvisi, että Kuopion Malja Oy on paljon muutakin kuin olutravintola, kertoo Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi. Palkitsemisen perusteluissa painoi myös Jannen näkyvä tekeminen ja taistelu kuluneena Koronakeväänä. Vuoden Yrittäjä tunnustus luovutettiin yhdessä yhteistyökumppani Nordean kanssa Yrittäjän päivänä 5.9. Saanassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Maljan nousu

Ravintola Tähti oli Janne Seppälän yrittäjäuran ensimmäinen ravintola, joka aloitti toimintansa Kuopiossa vuonna 1997. Vuonna 2006 aloitettiin Maljan liiketoiminta yhdessä Petteri Pirhosen ja Mika Kilpeläisen kanssa.

– Vappuna 2006 avattu Malja taisi olla ensimmäinen laajalla olutvalikoimalla toimiva ravintola Kuopiossa, kertoo Seppälä. Heti alkuunsa Malja palkittiinkin Euroopan parhaana Pilsner Urquell -ravintolana vuosina 2006 ja 2007. – Malja on meidän sydän, joka tasaisella toiminnallaan mahdollistaa muut kokeilut ja yritykset, Seppälä toteaa.

Monessa mukana

– Tykkään luoda ja rakentaa uutta ja siinä lienee yksi syy siihen, miksi Kuopion Malja Oy on mukana myös RPS Brewingin Oy:n toiminnassa. Malja on RPS:n suurin yksittäinen omistaja ja se vie leijonanosan työpanoksesta tätä nykyä, Seppälä sanoo.

Lisäksi Kuopion Malja omistaa Intro Social -ravintolan yhdessä Vararengasravintolat Oy:n kanssa.

– Asiakkaiden pyynnöstä myös Tähti sytytettiin vuonna 2013 uudelleen Kauppakadulle, mutta myytiin pois viitisen vuotta myöhemmin, muistelee Seppälä.

Taistelu Koronaa vastaan

Malja jouduttiin sulkemaan maaliskuussa, ja vetäytymään kotikonttoriin. – Kotona vietetty aika synnytti Malja Liven, josta tuli supersuosittu! Sosiaalisen median livelähetyksiä kävi katsomassa kymmeniätuhansia. Oli hienoa huomata, ettei meitä ollut unohdettu ja ihmisiä kiinnosti päästä baariin myös etänä seuraten ohjelmaa ja osallistuen siihen kotoa käsin, hehkuttaa Seppälä.

19.5. Janne Seppälä päätti kirjoittaa kirjeen Valtioneuvostolle suivaannuttuaan riittävästi epäselviin Korona-linjauksiin ravintoloiden avaamisessa. – Koko ravintolatoimialan puolesta hirvitti. Kirjeessä nostin esiin toimialan merkitystä valtiontaloudelle verotulojen ja työllistävyyden kannalta, sekä inhimillisen elämän näyttämönä. Oli aivan uskomatonta, miten sosiaalinen media näytti tässä voimansa, sillä kirjoitukseni luettiin noin tunnin kuluttua julkaisemisesta eduskunnan täysistunnossa! Mielestäni kaikilla yrittäjillä on yhteiskunnallinen vastuu, ei pelkästään omien työntekijöiden puolesta, vaan laajemminkin. Siksi koen, että erityisesti yrittäjien, joilla on esimerkiksi omassa sosiaalisessa mediassa enemmän seuraajia, tulee osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kesäkuun alussa kun ravintolat taas saatiin avata, Maljan edessä oli jono.

(teksti: Kirsi Sisso-Litmanen)