16.3.2023 klo 16:11
Uutinen

Kuopion Yrittäjien vaalipaneelissa vallitsi yksimielisyys: rimaa on nostettava

Ofisiolle kokoontui keskiviikkona 15.3. kuusi alueemme kansanedustajaehdokasta keskustelemaan Yrittäjien vaaliteemoista. Keskustelussa mukana olivat Vihreiden Marja Berg, Kokoomuksen Markku Eestilä, SDP:n Sari Järn, Kokoomuksen Kari Riihola, Keskustan Markku Rossi ja Kokoomuksen Jaana Turunen. Keskustelua johdattelivat Viikkosavon päätoimittaja Päivi Taskinen-Kekki ja Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Janne Seppälä.

Huomio väyliin, byrokratian purkuun ja kannattavaan työntekoon

Kaikki ehdokkaat olivat yksimielisiä siitä, että Savo-Karjalan alueen tiestön kuntoon ja raideliikenteeseen tulee panostaa, hallinnon byrokratiaa on purettava ja työnteon tulee aina olla kannattavaa. Yksimielisyys vallitsi myös siitä, että valtio ei voi jatkaa velanottoa, vaan on laajasti etsittävä keinoja kulujen vähentämiseksi. Keinoiksi löydettiin mm. hallinnon tehostamista, ansiosidonnaisen päivärahan porrastamista mutta toisaalta taas valtion investoimista mm. tiestöön sekä avustuksiin rakennusten korjausvelan purkamiseksi. Koulutusta ja osaamisen kehittämistä haluttiin tukea laajasti, sekä panostaa innovaatioihin.

Yritysten kehittämistä kannustettava verotuksella

Veroista keskusteltaessa Kari Riihola painotti, että yritteliäät ihmiset tulisi palkita verotuksellisesti. Eestilä nosti esiin perintöveron poiston yritysten sukupolvenvaihdosten helpottamiseksi. Rossi ja Berg puolestaan kannattivat matalampaa veroastetta yrityksille, jotka panostavat yrityksen kehittämiseen.  Sari Järn oli myös verotuksen uudistamisen kannalla, myös niin, että verotus kannustaa työn tekemiseen. Jaana Turunen nosti harkittavaksi ns. haittaverojen lisäämisen, eikä kannata ruuan arvonlisäveron nostoa.

Janne Seppälä kysyi ehdokkaiden kantaa ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroprosentin laskemiseksi. Nykyisellään ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisävero on 24%, ja ravintolaruuan arvonlisävero 14%. Periaatteessa kaikki ehdokkaat olivat sitä mieltä, että tätä arvonlisäveroa voisi laskea, mutta Markku Rossi pohdiskeli myös alkoholiin liittyvää kansanterveydellistä näkökulmaa.

Asioiden tarkastelua yrittäjälasien kautta

Yritysten asemaa ehdokkaat lupasivat eduskunnassa edistää mm. rahoittamalla pienempienkin yritysten investointeja ja tekemällä työmarkkinauudistuksia mm. niin että ihmiset voisivat helposti yhdistää yrittäjyyden ja palkansaajan roolit esim. vuoroviikoin.  Yleistä ostovoimaa luvattiin pitää yllä ja ennen kaikkea tarkastella asioita ”yrittäjälasit päässä” myös eduskunnassa.   

Savo-Karjalassa eduskuntavaaliehdokkaina ennätysmäärä yrittäjiä

Savo-Karjalan vaalipiirissä on 43 yrittäjää ehdolla kevään eduskuntavaaleissa. Määrä on kasvanut liki 60
prosentilla vuoden 2015 vaaleista ja vuoden 2019 vaaleistakin yli 13 prosenttia, uutisoi Savon Yrittäjät.

– Hienoa, että yrittäjät ovat valmiita antamaan yhteiskuntamme käyttöön monipuolista
osaamispääomaansa. Yrittäjä on hyvä päättäjä ja osaa ajatella taloutta toiminnan kautta, sanoo Savon Yrittäjien puheenjohtaja Kalevi Hilli.  

Viikkosavon artikkelin tapahtumasta voit lukea täältä

Savon alueen ehdokkaisiin pääset tutustumaan Savon Yrittäjien sivuilta täältä

Äänestyksen aikataulut

Ennakkoäänestys 22.3.-28.3.

Vaalipäivänä  2.4. äänestää voi klo 9-20