14.2.2017 klo 19:42
Uutinen

Kurkistus tulevaisuuden kaupankäyntiin? – Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

Forssassa avaa ovensa torstaina kauppa, jossa ei työskentele yhtään myyjää ja tuotteet poimitaan välipala-automaatteja muistuttavista laitteista, uutisoi Taloussanomat.

Kaupan valikoimaan kuuluu 70 erilaista perustuotetta, kuten maitoa, leipää, vihanneksia ja hedelmiä.

Taloussanomien haastatteleman automaattimyymälää kehittäneen startup-yritys Rivenderin toimitusjohtajan Juha Pennasen mukaan kauppias tekee päätökset myytävistä tuotteista.

Niiden tulee kuitenkin olla pakattuja, ja esimerkiksi hedelmät on laitettava rasioihin tai pusseihin. Tupakkaa ja alkoholia ei myydä automaatista.

Kaupassa asiakas valitsee tuotteet välipala-automaatteja muistuttavista lokeroista, joita on tarjolla eri koossa. Pennasen mukaan automatisoitua kauppaa voi kuvata ikään kuin automaattihuoltoaseman ja supermarketin risteyksesi.

Maksu hoituu kuten bensiiniautomaatilla.

– Sirukortti tuikataan laitteeseen, tehdään katevaraus, naputellaan pin-koodi ja lähdetään ostelemaan, Pennanen kertoi Taloussanomille.

Forssan pilottikauppa on rakennettu konttiin. Se toimii pari kuukautta, joiden aikana Rivender esittelee hankettaan kauppiaille ja asiakkaille sekä kerää käyttäjien kokemuksia. Sen jälkeen se siirretään muualle.

Automatisoitua kauppaa valvotaan videokameroilla, ja tarvittaessa asiakas voi soittaa valvontapuhelimella ja pyytää apua.

Maailmalta tuttua

Maailmalla kaupantekoa on jo automatisoitu, ja esimerkiksi Amazon on suunnitellut kassatonta kauppaa, Taloussanomat kertoo.

Suomessa automatisoidut kaupat voisivat korvata kyläkauppoja tai esimerkiksi tuoda joustavuutta marketeille, jotka eivät ole kellon ympäri auki.

Automaattikaupan perimmäinen idea on säästää työvoimakustannuksia, sillä se toimii tavarantäyttäjien työpanoksella. Samat työntekijät voivat pyörittää useita kauppoja.

– Tavoitteemme on, että ensimmäiset kauppiaat tai kauppaketjut avaisivat myymälöitämme kesällä. Tähtäämme myös muualle Euroopan markkinoille, Pennanen kertoi suunnitelmista Taloussanomille.

toimitus@yrittajat.fi