20.4.2021 klo 15:35
Uutinen

Kustannustuki, yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus haettavissa

Yritysten ja muiden liiketoimintaa harjoittavien yhteisöjen kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4 ja päättyy 23.6.2021. Nyt käsittelyssä kustannustuen lisäksi on mukana sulkemiskorvaukset mikro- ja pienyrityksille, joiden toiminta on suljettu viranomaisten päätöksellä.

Molempia tukia pitää siis hakea erikseen. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia koronaepidemian vuoksi tukikaudella 1.11.2020–28.2.2021, kun sitä verrataan pääsääntöisesti vastaavaan ajankohtaan vuosina 2019–2020.

Sulkemiskorvauksen hakuaika on 12.5 – 23.6.2021. Sulkemiskorvausta voivat hakea mikro- ja pienyritykset, joiden asiakastilat on suljettu lain tai viranomaisen määräyksestä. Suljetut yritykset voivat hakea sulkemiskorvauksen lisäksi myös kustannustukea.

Kustannustukilain muutokset mahdollistavat tuen myöntämisen joustavammin yksinyrittäjille ja pienyrityksille sekä uuden sulkemiskorvauksen koronaepidemian takia suljetuille yrityksille. Kustannustukilain muutokset 9.4.2021, ja laki tulee voimaan 12.4.2021.

Kaikkien toimialojen yritykset voivat hakea kustannustukea. Valtioneuvosto antaa huhtikuussa asetuksen toimialoista, jotka voivat hakea tukea ilman lisäperusteluja. Näitä ovat toimialat, joiden liikevaihto on laskenut vähintään 10 prosenttia tukikaudella. Jos yritys ei kuulu asetuksessa määriteltyyn toimialaan, sen on perusteltava erikseen liikevaihdon lasku koronan takia.

Valitettavaa on, että vaatimus liikevaihdon alenemisesta on edelleen 30 prosenttia.

Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa hyväksyttävien toimialojen listaa. Sen pitäisi tulla tällä viikolla tietoon. Jos yritys pystyy osoittamaan syy-seuraus-suhteen koronaan, niin epäämiselle ei ole syytä.

Kustannustuki on korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista. Joustamattomat kustannukset on nyt määritelty laissa entistä tarkemmin. Lisäksi työnantajan sivukuluista, kuten sosiaaliturvamaksuista ja työterveyskustannuksista, voidaan jatkossa korvata tietty osuus.

Valitettavaa on, että vaatimus liikevaihdon alenemisesta on edelleen 30 prosenttia, kun sen pitäisi olla 20–25 prosenttia. Kustannustukea maksetaan yrityksille vähintään 2 000 euroa, jos tukiehdot täyttyvät. Tukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan.

Jotta yritys voisi hakea kustannustukea, sillä täytyy olla Y-tunnus. Vaatimuksena on myös, että yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2 000 euroa.

Sekä kustannustuki että sulkemiskorvaus haetaan Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa. Yhtiömuodolla ei ole merkitystä tuen saamiselle. Yritysten lisäksi säätiöt ja yhdistykset, joilla on liiketoimintaa, voivat hakea tukea.

Nina Ek
Loviisan Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen.