7.11.2017 klo 08:02
Uutinen

Kuulokkeita jokaiseen makuun

Avokonttorissa työskentelevälle kuulokkeet voivat olla jokapäiväinen työkalu. Mitä niistä ajattelee 9-luokkalainen? Lue tästä!

Kuulokkeiden asema suomalaisessa kulttuurissa on muuttunut viime vuosina paljon. Muutama vuosi sitten ei ollut ihmisillä juuri tapana pitää kuulokkeita julkisissa paikoissa, kun taas nykyään on vaikeaa kävellä kaupungin kaduilla viittä minuuttiakaan ilman, että näkee ohikulkijan napit korvissa kuuntelemassa lempikappaleitaan.

Kuulokkeet ovat työympäristössä kaksiteräinen miekka. Jotkin ihmiset saattavat tarvita jotain kuunneltavaa keskittyäkseen töihin paremmin, toisille se voi olla enemmänkin häiriöksi. Kuulokkeet usein hautaavat kaiken ulkoisen äänen, mikä voi sekä auttaa että vahingoittaa työntekijöiden tehokkuutta: Sellaiset työt joissa rutiini pysyy samana ja kommunikaatio ei ole erityisen tärkeää voi hyötyä paljonkin kuulokkeiden käytöstä. Päässä soiva musiikki voi estää työntekijää tylsistymästä muuten yksitoikkoiseen rutiiniin. Toisaalta toisenlaiset työt, jotka vaativat paljon keskittymistä, ja joissa yksikin virhe voi olla suureksi haitaksi, kärsisivät kuulokkeiden käytöstä vakavasti.

Kuulokkeista voi myös olla oikeasti vakaviakin vaaroja. On vaikeampi kuulla liikennettä, jos on kuulokkeet päässä ja musiikki päällä. Kuulokkeista on kuitenkin myös hyötyä, varsinkin jos vaihtoehto on kuunnella musiikkia kaiuttimista. Kaikki tietävät, kuinka ärsyttävää on istua julkisella paikalla, kun joku soittaa lempikappalettaan kovaan ääneen.

Kuulokkeet, kuten muukin teknologia, kehittyvät kuitenkin jatkuvasti. Joissain kuulokkeissa on esimerkiksi erityisiä asetuksia, joilla voi määrittää, haluaako kuulla kuulokkeiden tavallisen äänen lisäksi myös taustaääntä, tosin tällaiset kuulokkeet voivat olla hyvinkin kalliita.

Otso Vuolinko
Kirjoittaja on työelämään tutustumisjaksolla Hämeen Yrittäjien toimistolla.

Hämeen Yrityssanomien numero 11 ilmestyy ensi viikolla. Työ ja toimisto -teemassa käsitellään muun muassa kuulokkeiden käyttöä työpaikalla ja erilaisissa tilanteissa.