5.12.2019 klo 13:58
Uutinen

Kuva bensavarkaasta vei yrittäjän oikeuteen – Päätös ei ollut yksimielinen

Huoltoasemayrittäjän Facebookissa julkaisemasta polttoainenäpistyskuvasta alkanut tapahtumasarja sai päätöksensä Helsingin Hovioikeudessa eilen. Bensarosvo vei tuolloin asian oikeuteen ja yrittäjälle sekä hänen työntekijälleen tuomittiin sakkorangaistus.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli tuominnut huoltamoyrittäjän ja hänen työntekijänsä yksityiselämää koskevan tiedon levittämisestä tammikuun 2017 ja kesäkuun 2018 välisenä aikana.

Teboil-yrittäjä Raakel Hynninen vei asian hovioikeuteen, josta tuli eilen päätös: käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan. Päätös ei kuitenkaan olut yksimielinen, vaan yksi kolmesta hovioikeuden tuomarista oli huoltamoyrittäjän puolella asiassa.

Hyvinkääläisellä huoltamolla polttoaineautomaattiin oli kiinnitetty tarra, jonka mukaan varastamalla polttoainetta hyväksyy kuvansa julkaisemisen Facebookissa.

– Luin päätöksen eilen illalla, ja olin aamulla yhteyksissä asianajajan kanssa. Olen tosi pettynyt päätöksestä, mutta lohduttaa, että kolmesta hovioikeuden tuomarista yksi oli meidän puolella. Minulla ei ole intressiä jatkaa enää, jätämme käsittelyn tähän. Julkisuusrumba oli silloin aika kova, Teboil-yrittäjä Raakel Hynninen kertoo Yrittäjäsanomille.

Suunnitteilla bensapumppujen vaihtaminen automaateiksi

Hyvinkääläisen Teboil Kehäkujan Facebook-sivuilla julkaistiin tammikuussa 2017 valvontakameran kuva tilanteesta, jossa mies anastaa polttoainetta. Julkaisussa mainittiin polttoainetta varastaneen henkilön nimi, jonka huoltoaseman henkilökunta oli saatu tietoonsa auton rekisterinumeron perusteella.

Lisäksi julkaisua kehotettiin jakamaan eteenpäin, ja sitä jaettiin Facebookissa yli 2000 kertaa. Polttoainetta näpistänyt mies oli silloin vienyt asian oikeuteen.

Nyt yrittäjä pohtii bensapumppujen vaihtamista automaateiksi jollain aikavälillä. Moni kollega on näpistysten takia muuttanut tankkauspaikat automaateiksi. Mitä hovioikeuden tulkinta näpistyskuvan julkaisemisesta somessa sitten merkitsee?

– Kädet ovat kauppiailla entistä enemmän sidotut. Ei tämä hyvä asia meille yrittäjille ole. Olen tätä asiaa kaikkien puolesta vienyt eteenpäin. Poliisilla ei ole voimavaroja, ei ehkä intressiäkään, puuttua näpistyksiin, jotka ovat pienyrittäjille iso asia, Hynninen arvioi.

Polttoaineen näpistäminen on kausittaista, mutta tekee yrittäjälle isot menetykset vuositasolla. Hänellä on Hyvinkään lisäksi Vantaalla Koivuhaassa toinen huoltamo.

– Polttoainenäpistykset ja myymälänäpistykset yhteensä tekevät vuodessa valitettavan suuren loven. Puhutaan 5-numeroisesta luvusta. Uusin hiljattain toisella huoltamolla kamerajärjestelmän, siitä näkee ihan joka ikisen näpistyksen.

Hovioikeus päätyi samaan tulkintaa kuin alempi oikeusaste

Hovioikeus päätyi samaan tulkintaan kuin käräjäoikeus, että polttoaineen anastamisesta epäillyn henkilön kuvan ja nimen julkaiseminen loukkasi tämän yksityisyyttä, eikä polttoaineautomaattiin kiinnitetty tarra merkinnyt hyväksyntää yksityiselämän loukkaamiseksi tällä tavoin.

Yrittäjä Hynninen sai käräjäoikeudessa 40 päiväsakkoa ja Facebook-päivityksen tehnyt työntekijä 30 päiväsakkoa. Lisäksi he joutuvat yhdessä maksamaan bensavarkaalle 1500 euron korvauksen sekä oikeudenkäyntikulut.

Teboil Kehäkujan kauppias Raakel Hynninen on Vuoden Bensiinikauppias 2019.

Toimitus

toimitus@yrittajat.fi