YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kymenlaakson hyvinvointialueen ja yritysten väliset vuoropuhelut alkoivat
Miten tämän vuoden alussa aloittaneen Kymenlaakson hyvinvointialueen hankintoja tullaan tekemään ja miten niihin voisivat osallistua myös maakunnan pk-yritykset? Maakunnan yrittäjäyhdistysten edustajat ja Kinnon hankintamies tapasivat 28.2.2023 hyvinvointialueen johtoa tavoitteena rakentaa luottamusta yhteistyöhön ja käynnistää säännöllinen vuoropuhelu hyvinvointialueen tulevista kilpailutuksista.
Tapaamiseen osallistuivat Kymenlaakson hyvinvointialuejohtaja Harri Hagman, aluehallituksen puheenjohtaja Nina Brask ja ostopalvelupäällikkö Kirsi Pitkälä. Yrittäjiä edustivat aluejohtaja Kari Jääskeläinen Kymen Yrittäjistä, Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Jari Liikkanen ja Kymen Yrittäjien varapuheenjohtaja Johan Bardy sekä Kymen Yrittäjien hallituksen jäsen Sini Huhtala.
”Tilaisuudessa käytiin avointa keskustelua hyvässä ilmapiirissä. Tällainen avoin vuoropuhelu koettiin tärkeäksi ja sitä tullaan jatkamaan tällä kokoonpanolla ensi syksynä”, hankinta-asiamies Marita Melkko totesi tyytyväisenä.
Hankinnat ovat noin 45 % Kymenlaakson hyvinvointialueen kokonaiskustannuksista eli 400 miljoonaa euroa vuositasolla. Tapaamisessa sovittiin, että hyvinvointialueen tulevia hankintoja avaava tilaisuus järjestetään yrittäjille tulevan kesäkuun alussa Kohoa Synergiakeskuksessa, jolloin yrittäjillä on mahdollisuus kysyä ja keskustella aiheesta. Tapahtumasta ja tulevista markkinavuoropuheluista tiedotetaan myöhemmin erikseen.
“Hyvinvointialueet ovat isoja hankkijoita, joiden palvelutarjontaan on hyvä saada mukaan pk-yrityksiä. Kymenlaakson hyvinvointialueen johdon kanssa käydyt keskustelut ovat olleet rakentavia ja hyvinvointialueen työ hankintojen kehittämiseksi alkaa tuottaa tulosta jonkun ajan kuluttua, kertoo Kari Jääskeläinen.
”Me yrittäjät olemme tässä yhteistyössä mukana kuinka voimme auttaa? -asenteella. Meille tämä on iso asia ja hienoa, että pääsimme hyvällä kokoonpanolla yhteistyön ääreen”, Jari Liikkanen sanoo.
Kymenlaakson hyvinvointialueen ja maakunnan yrittäjien välinen yhteistyö ja vuoropuhelu on saatu nyt hyvin käynnistettyä. Aiheesta keskusteltiin vilkkaasti myös viime joulukuun Hankintaseminaarissa. Palaamme seuraavassa lyhyesti in house -yhtiötä edustaneen hankintajohtaja Tuure Markun ja johtaja Harri Jaskarin, Suomen Yrittäjät ajatuksiin teemasta.
Hankintaseminaarissa 8.12.2022 pohdittiin hyvinvointialueen merkitystä alueen elinvoimalle
Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan hyvinvointialueille palveluja tuottavan Tuomi Logistiikka Oy:n hankintajohtaja Tuure Marku painotti, että hankinnat on nähtävä strategisena toimintona ja niitä on johdettava strategian mukaisesti ja faktoihin perustuen. Tuomi Logistiikassa käytetään monenlaista data-analytiikkaa johtamisen tukena. Eri menetelmin seurataan omistamista, palveluntoimittajia ja hankintojen volyymiä sekä rutiini- ja pullonkaulahankintoja.
”Sidosryhmäsuhteista selvitetään, kenen kanssa toimitaan ja mitkä ovat eri sidosryhmien odotukset hankintatoimintaa kohtaan. Hankintojen elinkeinopoliittisessa tarkastelussa selvitetään muun muassa markkinoiden toimivuutta ja kilpailua sekä hankintojen markkinavaikutuksia.”
Markun mukaan on tärkeää uudistua nykypäivän nopeissa muutoksissa, omalla toiminnalla on oltava selkeä suunta ja merkityksellisyyttä. Yhteisessä tekemisessä kumppanien kanssa on oltava osallisuutta, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Yrityksen johdon erityisenä tehtävä on luoda ilmapiiriä, joka edistää organisaation kykyä reagoida luovasti erilaisiin toiminnan haasteisiin, muutokseen ja kriiseihin.
”Hankintojen hyvä suunnittelu, markkinavuoropuhelut ja kommunikaatio yritysten kanssa on tärkeää. Hyvä esimerkki on Turun kaupunki, joka laittaa ennakkoon tietoa tulevista hankinnoista muun muassa yrittäjille ja kauppakamarille. Pitää olla ajoissa liikkeellä avoimuudessa, jotta yrittäjät ehtivät reagoida, vaikka se olisikin haastavaa.”
Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari oli Markun kanssa samaa mieltä siitä, että myös yrittäjien on tärkeää tietää ajoissa tulevista hankinnoista. Hän kuitenkin kritisoi sitä, että esimerkiksi hyvinvointialueet nojaavat hankintatoiminnassaan vahvasti isoihin toimijoihin. Erityisesti in house -yhtiöiden kasvu on ollut Jaskarin mukaan huikeaa.
”Energiahuollossa niillä on suurin liikevaihto ja sote-palveluissa nopein kasvu. Myös kuntayhtiöiden työllisyys ja liikevaihto ovat kasvaneet nopeasti. Olemme valitettavasti menossa väärään suuntaan ja siksi haluan haastaa pohtimaan, miten voisimme tehdä tämän uudella tavalla. Hyvinvointialueet ovat yrityksille valtava markkina ja mahdollisuus. Lähtökohtana on, että palveluja tuottaisivat julkisen palvelutuotannon lisäksi myös yksityinen ja kolmas sektori”, Jaskari toivoi.
Kuva Kymenlaakson hyvinvointialueen ja yrittäjäyhdistysten tapaamisesta 28.2.2023, henkilöt vasemmalta Nina Brask, Kirsi Pitkälä, Harri Hagman, Marita Melkko, Kari Jääskeläinen, Sini Huhtala, Jari Liikkanen ja Johan Bardy.
Teksti ja kuva: Kouvola Innovation
Hankinta-asioissa sinua palvelee alueellamme:
Marita Melkko, hankinta-asiamies, Kouvola Innovation Oy
+358 20 615 5039
marita.melkko@kinno.fi
Sami Perttola, yritysasiantuntija, Cursor Oy
+358 40 190 2546
sami.perttola@cursor.fi