Johan Bardy, Petri Liljander, Esa Vigren, Tuomas Kotisalo, Mikael Pentikäinen, Jarkko Kääriäinen, Kari Jääskeläinen, Jari Liikkanen ja Nina Nylund.
28.9.2023 klo 14:55
Uutinen

Kymenlaakson vuoden 2023 yrittäjät valittu

Kymenlaakson maakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettiin Kohoa Synergiakeskuksen avajaisissa Kouvolassa perjantaina 22.9.2023. Maakunnalliset yrittäjäpalkinnot jakoi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen yhdessä Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Jari Liikkasen sekä Valkealan Yrittäjien puheenjohtaja Esa Vigrenin, Haminan Yrittäjien hallituksen jäsenen Nina Nylundin sekä Kotkan Yrittäjien puheenjohtaja Johan Bardyn kanssa.

Kohoa Synergiakeskus on kymenlaaksolaisten ja kouvolalaisten toimijoiden yhdessä omistama, rakennuttama ja kehittämä yritystoiminnan, koulutuksen ja työllisyyden kehittämisalusta ihan Kouvolan sydämessä, kävelykatu Manskilla. Idea Kohoa Synergiakeskuksen perustamiseen on tullut paikalliselta yrittäjäyhdistykseltä Kouvolan Yrittäjiltä.

Kymenlaakson vuoden 2023 yrittäjä on Koumet Oy:n Petri Liljander  

Kymen Yrittäjien vuoden 2023 maakunnallinen yrittäjä on Koumet Oy:n Petri Liljander. Kymenlaakson vuoden yksinyrittäjä on Jarkko Kääriäinen Haminasta ja vuoden nuori yrittäjä on Tuomas Kotisalo Kotkasta.

Koumet Oy on Kymenlaakson ja itäisen Päijät-Hämeen alueella toimiva metsäpalveluyritys, joka on perustettu vuonna 2011. Yritys tuottaa monipuolisesti palveluita metsänomistajille, metsäteollisuuden raaka-ainehankintaan sekä erilaisiin infrahankkeisiin.

Koumetin taustalla on yrittäjä Petri Liljander, jolla on pitkä kokemus yrittäjyydestä jo ennen Koumetia. Vuonna 1992 hän perusti isänsä Eskon kanssa metsäkoneyrityksen.

-Yrittäjävuosien aikana selkeytyi, että metsätoimialalla oli tarvetta metsäpalveluyritykselle, joka edustaisi paikallisia metsäkoneyrittäjiä ja hoitaisi puunhankintaa kootusti Stora Enson suuntaan. Tästä syntyi Koumet Oy, joka on vuosien aikana kasvanut vajaan kymmenen työntekijän monipuoliseksi metsäpalveluyritykseksi, kertoo Petri Liljander.

Koumetin välillinen työllistävyys on alueellisesti merkittävää, yhteistyökumppanit ja aliurakointi huomioiden erilaisia työkohteita välittyy vuosittain noin 70 työntekijälle. Yrittäjä Petri Liljander seuraa toimialaa ja sen muutoksia aktiivisesti.

2010-luvun puolivälissä yrityksen toimintaan tuli uutena osa-alueena julkisen infran ympäristö- ja rakennushakkeet, joissa on toteutettu erikoishakkuita esimerkiksi maanteiden ja rautateiden varsilla, sekä vesi- ja sähköverkkojen läheisyydessä. Hieman ennen 2020-lukua yrityksen toimiala laajeni energiapuukauppaan, jonka merkitys on kasvanut viime vuosina muuttuneen maailmantilanteen myötä. Koumetilta onnistuu monenlaiset luonnonhoitotyöt ja erikoishakkuut, joissa tavoitteena on ympäristön ekologiset ja kulttuurilliset arvot.

-Saamamme maakunnallinen yrittäjäpalkinto on suuri kunnia. Haluan kiittää lämpimästi niitä, jotka ovat mahdollistaneet tämän. Ilman perheeni, ystävieni ja Koumetin työyhteisön tukea, en tätä tunnustusta olisi saanut, sanoo Liljander.

-Yrittäjyys vaatii rohkeutta ottaa riskejä ja uskoa omaan visioon. Se vaatii sitkeyttä ja päättäväisyyttä kohdata vastoinkäymiset ja oppia niistä. Se vaatii myös kykyä nähdä mahdollisuuksia siellä, missä muut näkevät esteitä. Haluan myös kiittää yhteistyökumppaneitani, asiakkaitani ja kaikkia niitä, jotka ovat luottaneet meihin ja tukeneet liiketoimintaamme, toteaa yrittäjä Petri Liljander.

Kymenlaakson vuoden yksinyrittäjä hammaslääkäri Jarkko Kääriäinen

Jarkko Kääriäinen aloitti yrityksensä toiminnan sivutoimisena ammatinharjoittajana vuokratiloissa vuonna 1998. Yhtiömuoto päivitettiin osakeyhtiöksi 2006 ja toiminta omissa tiloissa alkoi seuraavana vuonna.

-Koko toiminnan ajan perusajatuksena on ollut eräänlainen konsultointiajattelu, jossa asiakkaan ongelmat ratkaistaan yhteistyössä ja asiakkaan resurssien puitteissa. Myös tavoitettavuus kaikissa oloissa on keskeinen osa toimintaa, sanoo yrittäjä Jarkko Kääriäinen.

Tällainen toimintatapa sopii erityisen hyvin yksinyrittäjälle, eikä toimintaa ole laajennettu, vaikka sekä kysyntä, että toimitilat tekisivät sen mahdolliseksi. Yrittämiseen liittyy aina riski ja yksinyrittämiseen vielä kokonaisvaltaisempi riski, kuten valitettavasti korona-aikana useilla aloilla havaittiin. 

Pandemia oli ehdottomasti suurin realisoitunut riski koko yrityksen tähänastisessa historiassa. Ongelmista selvittiin nopealla reagoinnilla ja hyvin varustautumalla jopa niin, että työmäärä paisui äärimmilleen monien vastaanottojen jouduttua sulkemaan toimintansa.

-Silti kaikki vaikuttaa kaikkeen globaalissa maailmassa. Hammasfocuksenkin toiminta kärsi pandemian aiheuttamasta varaosien saatavuusongelmista ja pitkistä toimintakatkoista vuonna 2022, kun Kiina sulkeutui, niin pienyritys hyvin kaukana ”maailman laidalla” kärsi täysin ennakoimattomalla tavalla, sanoo yrittäjä Kääriäinen.

-Yrittäjä on henkilö, joka tuntee itsensä vapaaksi, vaikka on kaiken aikaa töissä. Ja yrityksen vahva tase on paras liikekumppani, sanoo vuoden yksinyrittäjä Jarkko Kääriäinen.

Rautakauppias Tuomas Kotisalo on vuoden nuori yrittäjä Kymenlaaksossa

T. Kotisalo Oy aloitti toimintansa joulukuussa 2020, jolloin Kotkan K-Rauta sai Tuomas Kotisalosta uuden kauppiaan eli yrittäjän. T. Kotisalo Oy:n toimiala on rauta- ja sisustustavarakauppa ja vuoden 2023 liikevaihto noin kahdeksan miljoonaa euroa. Yrityksen asiakaskunta koostuu sekä kuluttajista että yritysasiakkaista, ja sen toiminta-alueena on koko Etelä-Kymenlaakso. Yritys työllistää säännöllisesti 20 henkilöä ja kesäkaudella enemmän.

-Kolmeen vuoteen on mahtunut paljon suhdannevaihteluita, mikä on vaatinut yrittäjältä ja henkilökunnalta nopeaa reagointikykyä ja joustavuutta. Yrityksen yksi vahvuus onkin sopeutua ja mukautua uusiin tilanteisiin ja asiakastarpeisiin, sanoo yrittäjä Tuomas Kotisalo.

-Yrityksen tavoitteena on olla remontti- ja saneerausasiakkaille Etelä-Kymenlaakson paras yhteistyökumppani, sekä tehdä yhteistyöstä luotettavaa, joustavaa ja sujuvaa siten, että työmaat pyörivät projektin koosta riippumatta, toteaa yrittäjä Kotisalo.

Tulevaisuudessa yritys kehittää mm. kuluttajien remonttimestaripalvelua sekä panostaa yrittäjille suunnattuihin palveluihin, kuten verkkokauppaan ja monipuolisiin logistiikkapalveluihin.

-Saamani tunnustus Kymen Yrittäjiltä, Kymenlaakson vuoden nuori yrittäjä saaminen kertoo luottamuksesta, yritystoiminnassa onnistumisesta. Se antaa voimia yrittäjyyteen ja luo tahtoa yritystoiminnan kehittämiseen näinä haastavina aikoina. Kiitos kaikille asiakkaille, yhteistyökumppaneille, ammattitaitoiselle henkilökunnalle sekä perheelle. Erityiskiitos vaimolle kaikesta tuesta, joustamisesta ja ymmärryksestä. Kaikille yrittäjille, ja ennen kaikkea uusille ja nuorille yrittäjille: uskokaa siihen, mitä teette, sanoo vuoden nuori yrittäjä Tuomas Kotisalo.

Lisätietoja:
Kari Jääskeläinen, aluejohtaja, Kymen Yrittäjät, 0440 581 030
Petri Liljander, Kymenlaakson vuoden yrittäjä, 0400 657 890
Jarkko Kääriäinen, Kymenlaakson vuoden yksinyrittäjä, 050 354 5846
Tuomas Kotisalo, Kymenlaakson vuoden nuori yrittäjä, 044 779 0790