26.11.2022 klo 21:22
Uutinen

Kymenlaakson vuoden yrittäjät on valittu

Kymenlaakson maakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaetaan Kymen Yrittäjien maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa lauantaina 26.11.2022 Kouvolan kaupungintalolla.

Maakunnallisten yrittäjäpalkintojen lisäksi juhlassa jaetaan Kouvolan ja Valkealan yrittäjien yrittäjäpalkinnot sekä Kouvolan ja Kotkan kaupungin sekä Miehikkälän kunnan yrittäjäpalkinnot. Lisäksi juhlassa jaetaan William ja Ester Otsakorven säätiön erityistunnustus nuorelle yrittäjälle.

Vuoden yrittäjä 2022 Kymenlaaksossa on Powdea Technologies Oy:n Jukka ja Tuomo Kousa
Kymen Yrittäjien vuoden 2022 maakunnallinen yrittäjä on Jukka ja Tuomo Kousa. Kymenlaakson vuoden yksinyrittäjä on yrittäjä Jukka Naukkarinen ja vuoden nuori yrittäjä on jaalalainen yrittäjä Atte Kohtaniemi.

Powdea Technologies Oy on kehittänyt automatisoitua annosteluteknologiaa jo yli 30 vuoden ajan
Powdea Technologies Oy, aiemmalta nimeltään Jauhetekniikka Oy on automatisoituja ja digitalisoituja annosteluratkaisuja valmistava perheyritys Kotkasta.  
– Powdea toimittaa räätälöityjä konelinjoja, joilla tuotantolaitokset automatisoivat jauhemaisten raaka-aineiden annosteluprosesseja. Tyypilliseen kokonaisratkaisuun kuuluu useita erilaisia annostelulaitteita, koneita ohjaava ohjausautomaatiota sekä ylläpitopalveluita. Powdean tavoitteena on mahdollistaa asiakasyritysten liiketoiminnan kasvu kestävällä ja vastuullisella tavalla nostaen tuotantolinjojen kapasiteettia ja samalla minimoiden tuotannossa syntyvä hävikki, kertoo toimitusjohtaja Tuomo Kousa.

Erityisosaaminen ja maltillinen kasvu menestyksen taustalla
Yrityksen menestyksen taustalla ovat vahva teknologiaosaaminen, tiivis yhteistyö asiakkaiden ja yrityskumppaneiden kanssa, maltillisuus sekä asiakaslähtöinen työ.
– Olennaista yrityksen menestyksessä on ollut määrän sijasta panostaminen ylivertaiseen tekemisen laatuun, toteaa Tuomo Kousa.

Määrätietoisempaa kasvua Powdea alkoi hakea vuosina 2015–2016. Kasvutavoitteet ovat edistyneet vähitellen omaa ydinosaamista kasvattamalla, työtä hajauttamalla ja tuotantotiloihin investoimalla. Viime vuosina yritys on esimerkiksi kolminkertaistanut tuotteiden kokoonpanoon ja testaukseen tarkoitetut tuotantotilansa.

Kansainvälistymisestä kasvua
Osallistuminen kansainvälisille messuille ja määrätietoinen jälleenmyyntiverkoston rakentaminen ovat olleet avainasemassa yrityksen kasvussa. Powdealla on nykyään jälleenmyyjiä 19 eri maassa. Kansainvälisillä markkinoilla yritys hyödyntää myyjäkumppaneidensa osaamista ja kontaktiverkostoja, jotta se pääsee mukaan tarjouskilpailuihin ja tuotteet ja palvelut saadaan räätälöityä asiakkaiden tarpeisiin sopiviksi. Myös hyvin suunnitellut ja loppuunviedyt projektit ovat olennaisia kasvun kannalta. Powdean viennin osuus on kasvanut tasaisesti ylittäen 50 % yrityksen myynnistä viime tilikaudella.
– Hyvin tehty projekti toimii ponnahduslautana, kun onnistuu hyvin, seuraavan kaupan saanti on monin verroin helpompaa, toteaa Tuomo Kousa. 

Katso palkinnon saajan video täältä

Kymenlaakson vuoden yksinyrittäjä on Jukka Naukkarinen
Kymenlaakson vuoden yksinyrittäjä Jukka Naukkarinen on monialayrittäjä.
– 1980 aloittelin tekemään sähkötöitä. Sitä ennen ehdin olla Myllykoskella neljä vuotta paperimiehenä ja 1983 aloitin maatalousyrittäjänä 21 vuotiaana. Vuonna 1990 aloin harjoittamaan luomuviljelyä, sanoo yrittäjä Jukka Naukkarinen.

Päätoimiseksi sähköalan yrittäjäksi Naukkarinen siirtyi vuonna 1998.
– Aloittaessamme yritystoimintaa päätettiin vaimoni kanssa, että alamme toimimaan myös sijaisperheenä, sanoo Naukkarinen.
– Vuonna 2000 toiminta laajeni edelleen, tilalle istutettiin parituhatta marjapensasta. Parintuhannen herukkapensaan leikkaaminen on suuri työ. Kouvolan seudun ammattiopiston opiskelijat tulivat harjoittelijoina töihin ja yhteistyö on edelleen jatkunut, toteaa Naukkarinen.

Naukkarisella on ollut harjoittelijoita ammattiopistosta useita vuosia, osa heistä on ollut ulkomaisia opiskelijoita. Naukkariseen otettiin yhteyttä, että opiskelijat tarvitsevat harjoittelupaikkoja. Kokemukset harjoittelupaikoista ovat olleet hyviä ja yhteistyö koulun kanssa on jatkunut pitkään.  
– Näin pystyn antamaan mahdollisuuden nuorille sähköalan opiskelijoille nähdä myös yrittäjän elämää. Useampi heistä on ryhtynyt itse yrittäjäksi, toteaa yrittäjä Jukka Naukkarinen.

Naukkarinen toteaa, että tärkeintä yksinyrittäjälle on toimiva yhteistyöverkosto.
– Minulla on yhteistyökumppaneina rakennusalan pieniä yrittäjiä, joiden kanssa tehdään päivittäin töitä, nykyaikainen yksinyrittäjyys onkin verkostomaista usean yrittäjän yhteistyötä, sanoo Naukkarinen.

Katso palkitun video täältä

Kymenlaakson vuoden maakunnallinen nuori yrittäjä on Atte Kohtaniemi
Atte Kohtaniemi on saanut vuonna 2021 Jaalan yrittäjien vuoden nuori yrittäjä -palkinnon ja tänä vuonna hänelle myönnettiin Kymen Yrittäjien maakunnallinen vuoden nuori yrittäjä -palkinto.

Nuorella yrittäjällä on jo usean vuoden kokemus yrittäjyydestä.
– Perustin yrityksen 2014 ostamalla Jaalan Seo:n liiketoiminnan. Pyöritin ensimmäiset vuodet Jaalan polttoainemyyntiä palkkatyöni ohessa. Vuonna 2017 siirryin täysipäiväiseksi yrittäjäksi ostettuani isältäni säiliöauton, Elimäen aseman polttoainemyynnin ja siihen liittyvän liiketoiminnan. Isäni on jatkanut autokorjaamon ja varaosaliikkeen pyöritystä siitä lähtien. 2017 loppuvuodesta asemaverkostoni kasvoi myös Keltin asemalla, kertoo yrittäjä Atte Kohtaniemi yrityksen alkuaikoja. 

Vuonna 2020 Kohtaniemi palkkasi ensimmäisen työntekijän. Samana vuonna myös liiketoiminta kasvoi.
– Vuonna 2020 asemaverkostoni kasvoi taas kahdella asemalla, kun loppuvuodesta vuokrasin Valkealan ja Tirvan asemat. Vuonna 2021 laajensimme polttoöljytoimitukset myös Itä-Uudellemaalle Askolaan ja sen ympäryskuntiin. Vuonna 2022 keväällä aukesi Virtakiven veneasema. Nykyään pääliiketoimintani on polttoöljyn myynti ja jakelu omilla autoilla niin yrityksille kuin kotitalouksillekin Kouvolan, Iitin ja Itä-Uudenmaan alueilla, sanoo yrittäjä Atte Kohtaniemi.

Tulevaisuuteen nuori yrittäjä katsoo uteliaana, mutta samalla harkiten.
– Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Polttoaineliiketoiminnan tulevaisuus alkaa olla sen verran epävarma, että uusia investointeja ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa vaan ajatus on mennä näin nyt ainakin muutama seuraava vuosi ja katsoa miten ala kehittyy. Sen kuitenkin tiedän, että eläkeikääni asti tuskin öljyjä myyn, toteaa Kohtaniemi.

– On hienoa, että työni on huomattu myös yrittäjäjärjestön osalta, näin nuorena yrittäjänä kokee aika paljon sitä, ettei oteta aina oikein tosissaan, sanoo Atte Kohtaniemi.

Katso palkitun video täältä

Kouvolan kaupungin yrittäjäpalkinto Ecopulp Oy:n Ari Henttoselle
Kouvolan kaupungin vuoden yrityspalkinnon 2022 saa Ari Henttonen. Henttosen yrittäjäpolku alkoi sattumien kautta.
– Olen alun perin sähkömies ja jossakin vaiheessa alkoi kiinnostaa, että mihin omat siivet kantavat. Olin edellisessä työpaikassa tuotantopäällikkönä ja sitten tuli mahdollisuus kokeilla omien siipien kantamista.  Yritystä on pyöritetty jo vuodesta 2009 saakka. Olemme kasvaneet pienin askelin. Maailman meno on muuttunut yhä enemmän siihen suuntaan, että vihreitä arvoja on alettu kunnioittamaan ja arvostamaan, toteaa Henttonen.
– Kaikki raaka-aine, joista tuotteemme valmistetaan on keräyspaperia. Me emme käytä sitä vaan pikemminkin lainaamme sitä, koska käytön jälkeen se voidaan taas kierrättää useampaan kertaa uudestaan raaka-aineeksi, sanoo yrittäjä Ari Henttonen.
– Arvostan, että pystymme tuottamaan raaka-aineelle arvonnousua ja Kouvolan seutukunnalle töitä. Toimintamme ansiosta pakkaava teollisuus on voinut korvata yli kaksi miljoonaa kiloja muovia Ecopulp pakkaustuotteilla. Olemme myös onnistuneet löytämään loistavia paikallisia alihankkijoita toimintaamme tukemaan, sanoo Henttonen.

Henttonen antaa kiitokset Kouvolan kaupungille ja elinkeinoyhtiö Kinnolle.
– Olemme iloisia ja ylpeitä saamastamme tunnustuksesta. Yhteistyö Kouvolan kaupungin ja elinkeinoyhtiö Kinnon kanssa on sujunut aina todella hyvin. Olen saanut aina avun ja meillä on hyvä keskusteluyhteys, sanoo Henttonen.

Kotkan kaupungin yrittäjäpalkinto Kotkan Kiinteistöpalvelu Oy:n Mikko Piriselle
Kotkan Kiinteistöpalvelun tarina alkoi 90-luvun alussa, jolloin Mikko Pirisen isä Olavi Pirinen toimi kiinteistöhuoltoyrittäjänä. Mikko oli mukana toiminnassa ja hän siirtyi yrityksen vetovastuuseen vuonna 1998 ostamalla isänsä liiketoiminnan.
– Aloitimme isäni perustamassa yrityksessä noin viiden työntekijän voimin. Silloin yritys oli hyvin pieni kiinteistönhuoltoyritys, voisi ajatella enemmän sellaisena talonmiestyyppisenä toimintana. Lähdin opiskelemaan yrittämistä ja pikkuhiljaa aloimme kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaa sekä toimimaan ammattimaisemmin. Vuosien varrella on tullut tehtyä alan työtä laidasta laitaan aina siivouksesta lumitöihin. Tämä on ollut hyvin opettavaista, kertoo yrittäjä Mikko Pirinen yrityksen polusta.

Vuonna 2011 yrityksen toiminta laajeni kotisiivouksiin Kotkan Kotisiivouksen kautta ja vuonna 2012 yritykselle perustettiin toinen toimipiste Haminaan, Haminan Talonmiespalvelut. Toukokuun 2022 alussa yritys osti Kotkan Talohuolto Ky:n liiketoiminnan.

Yrityksen vahva sopimusasiakaskanta on säilynyt ja kasvanut tasaisesti vuosien aikana ja muodostaa liiketoiminnalle tärkeän perustan. Liiketoimintaa on kehitetty lisäpalveluiden osalta. Yritys tarjoaa tällä hetkellä asiakkailleen teknisen kiinteistöhuollon, LVI- ja sähkötyö-, remontoinnin ja rakentamisen palveluita sekä ulkoalueiden hoitoa ja siivouspalveluita.

Tänä päivänä Kotkan Kiinteistöpalvelu yrityksen noin 160 ammattilaista palvelee Etelä-Kymenlaakson alueella noin 600 asiakasta. Liikevaihto oli vuonna 2021 noin 8,1 miljoonaa euroa ja liiketulos 820 000 euroa. Vuoden 2015 omistusjärjestelyjen jälkeen pääomistus Kotkan Kiinteistöpalvelu Oy:stä siirtyi pohjoismaisen kiinteistöpalvelukonserni PHM Groupin omistukseen, mutta yhtiön kotipaikka on edelleen Kotka. Mikko Pirinen johtaa edelleen toimintaa paikallisesti ja hänen puolisonsa Terhi Ripatti on mukana vahvasti yrityksen arjen pyörittämisessä.
– Arvostan todella korkealle meille myönnettyä palkintoa. On suuri kunnia päästä palkittujen yritysten hienoon joukkoon. Tämä palkinto on myös näkyvä kiitos koko henkilökunnallemme. Erityisen iloiseksi minut tekee palkinnon myöntäminen huolto- ja siivousalan yritykselle. Meidän työmme on usein huomaamatonta. Meidän tavoitteenamme on ylläpitää viihtyisää ja turvallista asuinympäristöä, jossa kiinteistöjen arvo säilyy, toteaa yrittäjä Mikko Pirinen.

Miehikkälän kunta palkitsi Liikenne Vuorela Oy:n
– Yrittäjyytemme alkoi kaikkea muuta kuin suunnitellusti. Isämme Raimo Vuorela menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen helmikuussa 2016. Pyörien piti pyöriä kaikesta huolimatta, sillä olivathan Vuorelan sinivihreät bussit olleet tien päällä jo vuodesta 1939, kun pappamme Väinö Vuorela perusti firman, kertoo Liikenne Vuorela Oy:n yrittäjä Asta Vuorela.

– Alussa oli vain yksi auto, sitten toinen ja nyt niitä on 26. Henkilökuntaa meillä on reilu parikymmentä neljällä paikkakunnalla ja kuljettajamme tekevät erinomaista työtään niin linja- kuin tilausajoliikenteessä, toteaa yrittäjä Vuorela.

Viime vuosina tärkeimpiä kehityskohteita yrityksessä ovat olleet varausjärjestelmän luominen sekä toimiston ja ajojärjestelyn digitalisointi.
– Katsomme tulevaisuuteen luottavaisin mielin kaikesta ympärillä olevasta myllerryksestä huolimatta. Toimintaa kehitetään vihreät arvot huomioiden ja kalustoa hankitaan niissä raameissa mitä pystytään – ja uskalletaan. Olemme nähtävästi jotain tässä vuosien varrella tehneet oikeinkin, kun Miehikkälän kunta muistaa yrittäjäpalkinnolla, jonka otamme vastaan suurella ilolla ja riemulla, toteaa Asta Vuorela.

William ja Ester Otsakorven säätiön erityistunnustus nuorelle yrittäjälle
William ja Ester Otsakorven säätiö myönsi 5000 euron suuruisen erityistunnustuksen nuorelle yrittäjälle Mikko Salovaaralle.

Planproof Oy:n yrittäjä Mikko Salovaara ajatteli aluksi työllistävänsä vain itsensä, mutta yrityksen nopea kasvu on mahdollistanut uusien työntekijöiden rekrytoimisen ja toimipisteiden laajentamisen.

Planproof Oy:n päätoimialana on sähkö- ja automaatiosuunnittelu. Planproof Oy tuottaa erilaisia suunnittelu- ja asiantuntijapalveluita talotekniikkaan, infrastruktuuriin sekä teollisuuteen.
– Pelikenttä, jolla toimimme, on melko laaja. Tuotamme asiakkaalle kaiken aina suunnittelusta asennusvalvontaan sekä erilaisiin työturvallisuuspalveluihin. Olemme erittäin ylpeitä meidän ”hi-tech” -asiantuntijuudestamme. Voimmekin sanoa olevamme erityisen hyviä koneturvallisuus- sekä ATEX-asioissa. Myös kansainväliset suuryritykset arvostavat osaamistamme ja olemme pystyneet luomaan hyviä suhteita heihin sekä tuottamaan lisäarvoa laajentamalla palvelutarjontaamme. Esimerkiksi Gasum Oy, ABB Oy Electrification Service sekä useat metsäteollisuuden yritykset ovat alusta asti luottaneet tietotaitoomme sekä olleet mahdollistamassa Planproofin kasvutarinaa, toimitusjohtaja Jani Nikula kertoo.

Puskaradiosta vauhtia kasvuun
Planproofin tarina alkoi kotitoimistolta. Mikko Salovaara perusti Sähkö-Salovaara Oy:n marraskuussa 2017. Sen oli tarkoitus olla yhden miehen yritys. Yritys alkoi kuitenkin kasvaa nopeasti puskaradion kautta, laadukkaan toimimisen sekä luotettavuutensa ansiosta, ilman minkäänlaista markkinointia. Edes koronapandemia ei kasvuvauhtia hidastanut.
– Päinvastoin pystyimme rekrytoimaan lisää asiantuntijoita ja oli selvää, että yrityksen kasvu ei ollut hidastumassa. Niinpä oli aika päivittää uudeksi nimeksi Planproof Oy vuonna 2020. Olemme päässeet pitkälle kotitoimistoajoista, yrityksen perustaja ja liiketoimintajohtaja Mikko Salovaara kertoo.

Uusia rekrytointeja ja toimipisteitä

Planproof työllistää ihmisiä ympäri Suomea. Päätoimipaikkana on Kouvola. Lisäksi yrityksellä on toimisto Helsingissä sekä Tampereelta etsitään parhaillaan toimitiloja.
– Isoin kiitos yrityksen kasvusta menee henkilökunnallemme, joka on yrityksemme tärkein voimavara. Planproofin tavoitteena on ollut alusta asti tulla tunnetuksi markkinoiden laadukkaimpana toimijana. Teemme jatkuvasti töitä myös sen eteen, että olisimme halutuin brändi alan rekrytoinneissa. Haluamme luoda kestävää kasvua sekä uusia työpaikkoja Suomeen, Mikko Salovaara toteaa.

Kouvolan Yrittäjät palkitsevat yrittäjiään
Kouvolan yrittäjät valitsi vuoden yrittäjäksi Toni Rautjoen. Rautjoki pyörittää menestyksekkäästi Panimo Hoppaa ja Panimokahvila Vanha Kauppa toimii Kouvolan Kuusankoskella idyllisessä vanhassa puurakennuksessa.

Kouvolan yrittäjät valitsivat vuoden yksinyrittäjäksi Patrick Ekroosin. Hänen yrityksensä on Korian Pölkky. Vuoden 2022 nuori yrittäjä Kouvolassa on Heini Ahtiainen. Ahtiainen on tanssinopettaja.

Valkealan Yrittäjät palkitsevat yrittäjiään
Valkealan yrittäjät valitsivat vuoden yrittäjäksi Petri Liljanderin, Koumet Oy. Vuoden yksinyrittäjä vuonna 2022 on Antti Niemi, Auto- ja Konekorjaamo Antti Niemi. Vuoden nuori yrittäjä on Joni Kepsu, Sähkösuunnittelu Kepsu Oy.

Lisätietoja:

Kari Jääskeläinen, Kymen Yrittäjät, aluejohtaja, 0440 581 030