Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kunnallisjohdon seminaari 2024 järjestettiin Turun Logomossa. Kuva: Vesa-Matti Väärä.
14.5.2024 klo 15:50
Uutinen

Lähes 10 000 yrittäjää vastasi – kunnat saavat kiitosta yrityspalveluistaan mutta arvostelua julkisista hankinnoista

Rannikko-Pohjanmaan alueen yrittäjät ovat tyytyväisiä siihen, miten kunnat huomioivat ja edistävät yrittäjyyttä alueella. Tämä käy ilmi tuoreesta Kuntabarometri 2024 -tutkimuksesta, joka tehdään joka toinen vuosi ja jonka tulokset julkaistiin tiistaina. Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät (RPY) kattaa seitsemän paikallisyhdistystä, Korsnäsista Uuteenkaarlepyyhyn.

Yrittäjäjärjestö tekee jatkuvaa yhteistyötä alueen kuntien kanssa eri yhteyksissä. Aluejohtaja Maija Aarnio toteaa, että Kuntabarometrin tuloksia käytetään työkaluna yhteistyön kehittämisessä.

– Barometri antaa tärkeää tietoa monista eri aiheista yrittäjän näkökulmasta ja mahdollistaa keskustelun kunnan ja yritystoiminnan yhteistyön syventämisestä. Voimme tunnistaa ja priorisoida kehitystarpeita, vuoropuhelu ja tavoitteellinen yhteistyö kuntien kanssa voivat luoda edellytykset kasvulle, Aarnio sanoo.

– Alueellamme keskiarvo oli hieman yli 3, mikä sijoittaa alueemme keskikastiin kansallisesti. Olemme hieman alle kansallisen keskiarvon, joka oli 3,13. Tulkitsemme kyselyn niin, että alueemme yrittäjät ovat tyytyväisiä, mutta parannettavaakin on, sanoo RPY:n hallituksen puheenjohtaja Magnus Sundell.

Yrityslähtöinen kunnallinen päätöksenteko on ehdottomasti tärkein osa elinkeinopolitiikkaa, kertovat yrittäjät. Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Petri Salmisen mukaan kunnan ja yrittäjien välisen suhteen on toimittava saumattomasti. Yrittäjien menestys mahdollistaa terveen talouden, kohtuullisen verotuksen ja hyvän palvelutason kuntalaisille. Monille yrittäjille kunta on läheinen yhteistyökumppani.

– Molemmat tarvitsevat toisiaan menestyäkseen. Aito yhteistyö ja ymmärrys yrittäjien toiminnasta ja tarpeista luovat edellytykset paremmille palveluille ja yritysinvestoinneille, Salminen sanoo.

Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtajan Harri Jaskari on huolestunut yritysten antamista heikoista arvosanoista kunnille julkisten hankintojen käsittelyssä.

– Onko syynä se, että kunnat ja hyvinvointialueet ovat yhä enemmän hankkineet palveluja ilman kilpailutusta omilta yrityksiltään? Tällöin kunnat eivät ole ymmärtäneet tehtäväänsä yritystoiminnan alustana, Jaskari toteaa.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin! 

Lähes 10 000 yrittäjän vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin osoitteessa yrittajat.fi/kuntabarometri.