Seinäjoki, Marttila ja Lieto pokkasivat sarjoissaan ykköspalkinnot parhaina kuntina yrittää. Palkinnot jaettiin Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa.
18.5.2022 klo 16:17
Uutinen

Lähes 10 000 yrittäjää vastasi – Näissä kunnissa on paras yrittää

Seinäjoki, Lieto ja Marttila ovat Suomen parhaat kunnat yrittää. Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista, johon vastasi lähes 10 000 yrittäjää.

Kuntabarometrissa yrittäjät arvioivat yrittämisen edellytyksiä kotikunnassaan. IROResearchin toteuttama Yrittäjien kuntabarometri tehtiin 1.2.–4.4. välisenä aikana. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Tulokset julkistettiin keskiviikkona Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa.

Suurten, yli 50 000 asukkaan kuntien ykkönen oli jälleen Seinäjoki. Titteli meni Seinäjoelle neljättä kertaa peräkkäin.

– Kaikkein isoin kuuluu seinäjokisille yrittäjille, kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä sanoo.

Hän kiitti myös yhteistyötä paikallisen yrittäjäjärjestön ja kaupungin välillä.

Toiseksi suurten kaupunkien sarjassa sijoittui Kuopio ja kolmanneksi Kotka. Loikan ylöspäin barometrissa ottaneessa Kotkassa oli havaittu Seinäjoen kestomenestys, ja eteläpohjalaiset kävivätkin aiemmin sparraamassa kymenlaaksolaisia alueen yritysilmapiiristä.

Keskikokoisten (10 000–50 000 asukasta) kuntien ykkönen oli neljännen kerran peräkkäin Lieto. Toiseksi tuli Kempele ja kolmanneksi Ilmajoki.

– Kaiken takana on yrittäjien aito kuunteleminen ja se, että kaikkia yrittäjiä palvellaan tasavertaisesti, Liedon kunnanjohtaja Mika Ingi sanoo.

Viime vuoden aikana Liedon yritys- ja elinkeinopalveluista vierailtiin yrityksissä yhteensä 1 164 kertaa.

– Tässä työssä täytyy uskaltaa olla lähellä ja siellä missä asiakkaatkin ovat. Emme myöskään juoksuta asiakkaitamme, vaan koetamme pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina. Haluamme palvella yrittäjämäisellä otteella ja niin kuin haluaisimme itseämme palveltavan, kommentoi Liedon yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff.

Yrittäjien positiivinen palaute ja kunnan menestys kuntabarometrissa on vuosien yhteistyön summa.

– Olen tulkinnut asian niin, että yrittäjien ja muiden toimijoiden kesken ei ilmene minkäänlaista kateutta, vaan porukkaa auttaa toinen toisiaan, Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi taustoittaa.

Pienimpien alle 10 000 asukkaan kuntien kärkisijan vei kahden vuoden takainen kakkonen Marttila. Toiseksi tuli Konnevesi ja kolmanneksi Kärsämäki.

– Tavoitteenamme on, että aina kun yrittäjä ottaa yhteyttä meihin päin, hänet palvellaan loppuun saakka. Kiireisen yrittäjän ei pidä joutua odottelemaan puhelimessa tai häntä ei tule pallotella virkamieheltä toiselle, Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila kertoo.

Samaa mieltä on myös paikallisen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen.

– Kunnan ja yrittäjien yhteistyö on kehittynyt erittäin toimivaksi. Carita ja Jaakko (Salmi, elinkeinoasiantuntija) vastaavat aina puhelimeen tai soittavat vähintään takaisin. Yhteistyö on sujuvaa ja nopeaa.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin

Lähes 10 000 yrittäjän vastauksien alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin voi tutustua täällä.

Toimitus
Toimitus