26.5.2023 klo 09:52
Uutinen

Lähes sata yrittäjää pysähtyi tärkeiden asioiden äärelle Yrittäjän sopimuskiertueella

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät järjesti yhteistyössä LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan kanssa kuudella paikkakunnalla kiertävän Mitä sitten jos -sopimuskiertueen, jonka tarkoituksena oli kannustaa yrittäjiä miettimään, onko asiakirjat ja sopimukset ylipäätään olemassa ja ajan tasalla siltä varalta, jos yrittäjä ei pystykään itse hoitamaan asioita tai jotain yllättävää tapahtuu.

Kiertuepaikkakunnat olivat Alavus, Lappajärvi, Isokyrö, Kurikka, Seinäjoki ja Lapua.

Kiertueen tapahtumat keräsivät lähes sata yrittäjää tärkeän asian äärelle.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Kari Niemelä on mielissään, että yrittäjät lähtivät innokkaasti kiertueen tapahtumiin mukaan.

  • Yrittäjän sopimuskiertue oli hyvin rakennettu kokonaisuus. Kiertueen aiheet ovat kaikki yrittäjille tärkeitä, mutta niitä ole kovin usein näin koottuina esitetty. Tämä osaltaan varmasti selittää kiinnostuksen kiertueen tapahtumiin. Oli hyvä, että tapahtumia oli eri puolilla maakuntaa. Osallistujien määrä yllätti positiivisesti, toteaa Niemelä.

Samoilla linjoilla on myös Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajan sijainen Jussi-Pekka Kurikka.

  • Täytyy nostaa hattua, että niin moni yrittäjä saapui kiertueen tapahtumiin miettimään näitä tärkeitä asioita. Nämä eivät ole mukavia asioita mietittäväksi, mutta helpottaa suunnattomasti, mikäli niihin on paneuduttu ennen kuin jotakin sattuu. Tärkeinä yksittäisinä nostoina kiertueelta pitäisin henkivakuutuksen merkitystä perintöverojen näkökulmasta, ettei muutoinkin ikävässä tilanteessa perillisten tarvitse alkaa miettiä, että mitä myytäisiin, että saadaan perintövero maksettua. Toinen tärkeä kiertueellakin paljon puhututtanut aihe on edunvalvontavaltuutus. Kuten Kurikan tapahtumassa Vuorenmaa totesi, niin edunvalvontavaltuutus olisi hyvä olla kunnossa jokaisella 18 vuotta täyttäneellä, Kurikka toteaa.

Asiantuntijoina kiertueella vuorottelivat asianajaja Valtteri Vuorenmaa Asianajotoimisto Fennosta sekä lakimies, OTM Juho Lehtimäki Lecklé Oy:stä.

Sekä Vuorenmaa että Lehtimäki antavat kiitosta yrittäjille aktiivisesta osallistumisesta ja siitä, että aiheet herättivät kysymyksiä ja keskustelua.

  • Oli hienoa huomata, että ennakkovarautumiseen ja suunnitteluun liittyvät asiat kiinnostivat yrittäjiä eri puolella maakuntaa. Yrittäjät eivät olleet ainoastaan paikalla, vaan osallistuivat aktiivisesti keskusteluun hyvillä kysymyksillä ja kommenteilla. Asioihin varautumalla voidaankin helpottaa huomattavasti sekä omaa, läheisten että yrityksen ja sen sidosryhmien elämää silloin, kun jotakin yllättävää sattuu. Vaikka se ei niin mukavaa olekaan, niin toivottavasti tilaisuudet entisestään aktivoivat yrittäjiä miettimään omaa ja yrityksen tulevaisuutta myös niiden ikävämpien skenaarioiden kannalta, Vuorenmaa toteaa.
  • Oli hienoa olla puhumassa tapahtumissa, joissa läsnäolijoiden osallistuminen keskusteluun oli poikkeuksetta erittäin aktiivista. Kysymyksistä myös huomasi, että kiertueen teemoja oli monessa yrityksessä pohdittu jo ennenkin. Kiertue oli mielestäni kokonaisuutena onnistunut ja uskon, että se toimi monelle myös hyvänä ajatusten herättäjänä, toteaa Lehtimäki.