28.4.2020 klo 10:11
Uutinen

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa tukee 50 000 euron lahjoituksella Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien apuverkostoa

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan hallitus on päättänyt 50 000 euron käyttörahastolahjoituksesta Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien apuverkoston toiminnan tehostamiseen ja laajentamiseen.

Lahjoituksen tarkoituksena on tukea eteläpohjalaisten yrittäjien selviytymistä koronakriisin aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa.

– Meillä on maakunnallisena yrityksenä vahva tahto olla mukana auttamassa eteläpohjalaisia yrityksiä selviytymään ja sitä kautta jatkamaan toimintaansa. Tämä lahjoitus mahdollistaa sellaista tukea yrittäjille, jota muutoin olisi vaikea nopealla aikataululla toteuttaa, kertoo LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Antikainen.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sanoo, että koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan mittavia.

– Ne koskettavat jo nyt lähes jokaista pohjalaisyritystä. Jokainen yritys ja jokainen työpaikka, joka on mahdollista pelastaa, on pelastettava. Myös inhimillistä kärsimystä on lievennettävä kaikin keinoin. Varsinkin 1990-luvun laman seuraukset näyttivät, että myös yrittäjän perheenjäsenet ja lähipiiri tarvitsevat apua juuri oikealla hetkellä, jotta vakavilta ja pitkäkestoisilta seurauksilta vältytään, Risikko sanoo.

Apuverkoston juuret 1990-luvun lamassa

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien apuverkosto on alkujaan luotu palvelemaan 1990-luvun laman yhteydessä vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä ja heidän perheitään. Verkosto muotoutui uudelleen 2009 finanssikriisin seurauksena.

Verkosto on jatkanut toimintaansa koko ajan ja se on auttanut yrittäjiä, joilla on ollut kriisiavun tarvetta tai esimerkiksi jaksamiseen tai talouteen liittyviä ongelmia. Verkostossa on saatavilla sekä ammattiapua että vertaistukea.

Koronakriisin myötä avun tarve kasvaa voimakkaasti. Risikon mukaan LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan lahjoituksen avulla saadaan tuntuva ja myös nopea vahvistus apuverkostoon.

Palveluita tuottamaan on Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimesta kutsuttu tässä vaiheessa seuraavat yritykset:

Prover Oy, Piia Tulisalo, Seinäjoki, https://piiatulisalo.fi/

Piia on bisnespsykologi ja johdon valmentaja. Hänellä on monipuolinen yrittäjäkokemus pääasiassa pohjalaisten yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Hautamäki Training Oy, Jari Hautamäki, Seinäjoki, www.hautamakitraining.fi

Jari on erityistason psykoterapeutti, sosionomi ja yrittäjä. Hänellä on vankka osaaminen kriisi- ja muutostyössä.

Yrittäjän apuverkosto saadaan täyteen vauhtiin ensi viikon alussa ja tässä mittakaavassa se toimii ainakin syyskuulle saakka.

– Apuverkko toimii osittain puhelinpäivystyksenä ja osittain takaisinsoittoperiaatteella. Asiantuntijaan saadaan puhelinyhteys aina saman päivän aikana ja tarvittaessa järjestetään jatkotoimia. Yhteyttä voivat ottaa kaikki yrittäjät ja heidän läheisensä, jotka ovat kriisi- tai keskusteluavun tarpeessa, Risikko sanoo.

Prover Oy:n yrittäjä, psykologi Piia Tulisalo sanoo, että vaikeuksien keskellä ajattelumme luontaisesti kapeutuu ja tilanne tuntuu ylitsepääsemättömältä.

– Moni asia huolestuttaa ja ahdistaa. Silloin on ehdottoman tärkeää, että hengähdämme. Pysähdymme tapahtuneen äärelle ja autamme itseämme ymmärtämään, missä mennään. Aina on löydettävissä keinoja, pieniä askeleita, joilla päästä eteenpäin. Ne täytyy vain löytää. Tarvittavat askelmerkit löytyvät yleensä parhaiten, kun voimme keskustella luottamuksellisesti jonkun toisen kanssa. Omien kokemusten, ajatusten ja tunteiden ääneen sanominen auttaa nostamaan katsetta horisontin yläpuolelle. Menemään eteenpäin hankalasta tilanteesta huolimatta, sanoo Piia Tulisalo.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalta myös muita lahjoituksia ja paikallisia tukitoimia

Aiemmin huhtikuussa LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa osallistui LähiTapiola-ryhmän miljoonan euron tukeen Suomen Punaiselle Ristille koronakriisissä tehtävään avustus- ja tukityöhön eri puolilla Suomea.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa avustaa Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiriä 30.000 euron lahjoituksella koronakriisin herättämään avustustarpeeseen vastaamiseksi. Lahjoitus tehdään yhtiön käyttörahastoista.

Käytännön toimia, joilla LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa tukee asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan tässä poikkeuksellisessa arjessa, ovat korottoman maksuajan antaminen vakuutusmaksuihin, sekä pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden sopimusten varhentaminen. Varhentamisella tarkoitetaan joidenkin palveluostojen aikaistamista, sekä yhteistyösopimuksiin liittyvien maksujen suorittamista aikaisemmin kuin normaalitilanteessa maksuaikataulusta on sovittu.

– Tällaisessa yhteiskunnallisessa kriisissä odotetaan kaikilta venymistä ja haluamme osaltamme olla rakentamassa turvallisuutta ja hyvinvointia lähiyhteisöjemme arjessa, toteaa Juha Antikainen.

Lisätiedot:

Juha Antikainen, toimitusjohtaja, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa, puhelin 0400 595 625

Heikki Risikko, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan yrittäjät, puhelin 050 317 5145

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa on asiakkaidensa omistama, paikallinen elämänturvayhtiö, jonka tulos käytetään oman alueen elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät on pohjalaisen yrittäjän, pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvoja sekä palvelujen järjestäjä, joka luo menestymisen mahdollisuuksia ja yrittäjämyönteistä ilmapiiriä.