14.11.2022 klo 13:21
Uutinen

Lahjoitukset mahdollistavat mikroyrittäjyyden professuurin perustamisen Oulun yliopistoon

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin ja Kauppakorkeakoulun uutta mikroyrittäjyyden professuuria varten on koottu lahjoituksia yli 600 000 euroa, mikä varmistaa professuurin toteutumisen seuraavalle viidelle vuodelle. Professuurin rekrytointi käynnistyy alkuvuonna 2023.  

Alle 10 henkeä työllistävät mikroyritykset ovat yrityskenttämme laaja perusta, sillä Suomen yrityksistä jopa 94 % on mikroyrityksiä. Mikroyrityksissä on neljännes Suomen kaikkien yritysten työpaikoista. Oulun yliopisto on vastannut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisen tehtävästä vuoden 2021 alusta lähtien. 

Mikroyrittäjyyden professuuriin ovat lahjoittaneet: Keskitien säätiö, Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö, Kerttu Saalasti säätiö, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, Siikajoen, Siikalatvan, Kärsämäen, Pyhännän kunnat, Nivalan ja Raahen kaupungit, Joki-Pohjanmaan, Suomenselän ja Alavieskan Osuuspankit, Haapaveden Opisto ja Omapaja Oy. Oulun yliopiston kohdentaa myös aiempia lahjoitusvaroja professuurin perustamiseksi.

Keskitien säätiö haluaa lahjoituksellaan edistää yrittäjyyttä ja etenkin harvaan asuttujen alueiden elinvoimaisuutta mikroyrittäjyyden kautta.

”Säätiömme näkee, että mikroyrittäjyydestä voi kehittyä maaseudun jatkuvasti vahvistuva elinvoimaisuustekijä. Tämän vuoksi haluamme olla mukana rahoittamassa Kerttu Saalasti Instituuttiin perustettavaa professuuria, joka alan tutkimuksen ja koulutuksen kautta lisää tietoa ja osaamista mikroyrityksistä ja niiden toimintaedellytyksistä”, kertoo säätiön asiamies Hannu Kallio.


Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos iloitsee Suomen ensimmäisestä mikroyrittäjyyden professuurista ja sen mahdollistavista uusista avauksista.

”On hienoa, että mikroyrittäjyyden professuuri on saanut laajan tuen säätiöiltä, kaupungeilta ja kunnilta, yrityksiltä, yrittäjäjärjestöiltä sekä tutkimus- ja koulutussektorilta. Haluan lämpimästi kiittää kaikkia lahjoittajia. Mikroyritysten merkitys Suomen taloudelle on keskeinen ja niiden rooli kasvaa koko ajan.  Mikroyritykset ovat olleet alitutkittuja niiden taloudelliseen painoarvoon suhteutettuna. Uuden perustettavan professuurin avulla voimme edistää suomalaisten mikroyritysten toimintaedellytyksiä, kasvua ja kilpailukykyä korkeatasoisen tutkimuksen ja koulutuksen avulla”, sanoo instituutin johtaja Matti Muhos.  

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on tehnyt yhteiskunnallisesti vaikuttavaa mikroyrittäjyyden tutkimus- ja kehittämistyötä jo vuodesta 2011 alkaen. Professuuri kytkee Oulun yliopiston entistä tiiviimmin alan kansainväliseen tutkimusverkostoon ja luo mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä mikroyrittäjyyden edellytyksiä koko Euroopan talousalueella. Professuuri lisää ymmärrystä myös uusista yrittämisen muodoista sekä edistää mikroyritysten ja yksinyrittäjien jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.

Lisätiedot:

Martti Saarela, vs. ohjelmajohtaja
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
martti.saarela@oulu.fi
p. +358 50 473 5470

Matti Muhos, johtaja, professori
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
matti.muhos@oulu.fi
p. +358 40 040 7590

Hannu Kallio, asiamies
Keskitien säätiö
asiamies@keskitie.fi
p. +358 50 527 1875