14.5.2024 klo 15:45
Uutinen

Lahti valtakunnallisesti 2. sijalla yli 100 000 asukkaan kaupungeista – Orimattila Päijät-Hämeessä viimeiseltä sijalta ensimmäiseksi

Tuoreen Yrittäjien Kuntabarometrin mukaan Päijät-Hämeessä tapahtui nousua lähes kaikilla kyselyn osa-alueilla. Valtakunnallisesti kunnat suoriutuvat parhaiten yrityspalveluiden järjestämisessä ja heikoiten hankintojen toteuttamisessa. Vastauksia saatiin Päijät-Hämeessä lähes 44 % enemmän kuin vuonna 2022.

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Yrittäjien Kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi. Kysely tehtiin 12.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi 9 627 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Tämän vuoden Kuntabarometrissä yrittäjät antoivat tunnustusta Päijät-Hämeeseen. Vuoden 2022 barometriin verrattuna Päijät-Hämeen maakunnallinen tulos nousi mm. elinkeinopolitiikan, yrityksen sijaintikunnaksi suosittelun (NPS) suhteen, hankintapolitiikan ja kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyden suhteen.

Yli 50 000 asukkaan TOP 10-listalla Lahti nousi sijalle 6, ja oli samalla yli 100 000 asukkaan kaupungeista upeasti sijalla 2. Päijät-Hämeen ykkönen oli Orimattila tehden huiman nousun vuoden 2022 viimeiseltä sijalta koko Päijät-Hämeen yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi.

– Tuloksia odotettiin suurella jännityksellä ja oman lisänsä toi huikea vastaajamäärän nousu. Vuonna 2022 Päijät-Hämeessä kerättiin vastauksia 392, kun tänä vuonna yrittäjiä saatiin vaikuttamaan peräti 562. Jo pelkästään Orimattilassa viimekertainen 27 vastaajan määrä nousi 112 vastaajaan. Mitä enemmän vastaajia on liikkeellä, sitä vaikuttavampia tulokset ovat, summaa Heta Vihervirta-Vuontelo, Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.

– Tuloksiakin voidaan esitellä ylpeydellä ja tehdyissä toimenpiteissä onnistuminen kannustaa jatkamaan hyvää yhteistyötä. Kun yrityksiä kuunnellaan ja luodaan heihin yhteyksiä, saadaan merkityksellisiä tuloksia! Yrityslähtöisyyden tulee olla elinkeinopolitiikan keskiössä, jos halutaan vahvistaa kuntien ja maakunnan hyvinvointia.

Orimattilan systemaattinen työ tuotti tulosta

Vuoden 2022 Kuntabarometrissä Orimattila oli maakunnan hännänhuippu. Tuolloin Orimattilan tuore kaupunginjohtaja Kalle Larsson asetti tavoitteeksi nousta kolmen parhaan joukkoon. Systemaattinen ja pitkäjänteinen työ on tuottanut näkyvää tulosta. Merkittävä nousu tapahtui myös valtakunnallisella tasolla: omassa sarjassaan 10.000-50.000 asukkaan kunnista Orimattila nousi sijalle 21 vuoden 2022 sijalta 70.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Petri Salmisen mukaan kuntien ja yrittäjien välisen suhteen täytyykin toimia saumattomasti: 
– Yritykset eivät ole kunnille ainoastaan työpaikkojen tai verotulojen lähde, vaan myös ensiarvoisen tärkeitä elinvoiman ja palvelujen tuottajia. Aito yhteistyö sekä yrittäjien toiminnan ja tarpeiden ymmärrys luovat perustan paremmille palveluille ja yritysten investoinneille.

Aloittavan yrittäjän palvelut tärkeimpiä 

Valtakunnallisesti yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat yrityspalvelut, koulutuksen ja osaamisen sekä infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot). Vuonna 2022 infrastruktuuri oli ykkönen, toisena yrityspalvelut ja kolmantena elinkeinopolitiikan asema kunnassa.  

Yrityspalveluista kysyttiin tarkemmin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, rahoitus- ja investointineuvonta ja verkostoituminen. Sen sijaan kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan. 

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin! 

Lähes 10 000 yrittäjän vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin osoitteessa
yrittajat.fi/kuntabarometri. Suomen Yrittäjien aluejärjestöt julkistavat tuloksia tarkemmin myös omilla tiedotteillaan ja tiedotustilaisuuksillaan. 

Kuvia median vapaassa käytössä 

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat/. Kuvaaja on Vesa-Matti Väärä

Lisätietoja: 

Heta Vihervirta-Vuontelo, toimitusjohtaja, 040 085 4995, heta.vihervirta-vuontelo@yrittajat.fi,
Päijät-Hämeen Yrittäjät

Petri Salminen, puheenjohtaja, 0400 608 812, petri.salminen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät