8.11.2018 klo 14:59
Uutinen

Lakiesitys työllistämisen helpottamiseksi annettiin: ”Erittäin tärkeää”

Jyväskyläläinen tilitoimistoyrittäjä Mikko Akselin on tyytyväinen, että hallitus antoi eduskunnalle esityksen työsopimuslain muuttamisesta. Tavoite on helpottaa työllistämistä muuttamalla henkilöperusteisen irtisanomisen säädöksiä.

– On erittäin tärkeää, että siihen kiinnitetään huomiota. Keskustelemme asiasta asiakkaiden kanssa päivittäin. Asiakkaat ovat tyytyväisiä, tilitoimisto TietoAkselia johtava Mikko Akselin kommentoi yrittajat.fi:lle torstaina.

Suomen Yrittäjät arvioi, että lakimuutos henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta auttaa tarjoamaan lisää työtä pienissä yrityksissä, sillä se pienentää työllistämisen riskiä.

Akselin kertoi yrittajat.fi:lle aiemmin syksyllä, että työsuhteen päättämisessä on usein kyse koko työyhteisön pahoinvoinnista.

– Irtisanominen on epäonnistuminen, raskas päätös. Henkisesti ikävä, mutta joskus välttämätön asia koko työyhteisön hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Hän korosti, että jokainen rekrytointi on yrittäjälle iso kustannuserä, samoin jokainen työsuhteen päättyminen.

– Jokainen kerta kun työsuhde päättyy – tai päätetään – se maksaa yritykselle. Uusi henkilö on rekrytoitava ja perehdytettävä, se vie muutaman henkilötyökuukauden. Siis aikaa ja rahaa.

Pentikäinen: Yrittäjän näkökulmasta varsin hyvä esitys

Suomen Yrittäjät oli mukana säännösmuutosten perusteluja valmistelleessa työryhmässä.

– Esitys on yrittäjien näkökulmasta varsin hyvä. Muutos on pitkäaikainen tavoitteemme. Hallitus ansaitsee tunnustuksen siitä, että se vei esityksen maaliin poliittisista työtaisteluista huolimatta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi lakiesitystä.

– Meillä on syytä uskoa, että lakimuutoksella pienten yritysten työllistämisen kynnys laskee. Se toivottavasti kannustaa yrittäjiä tarjoamaan enemmän työtä. Tämä on tärkeää, jotta saamme työllisyysasteen ylös ja vahvistettua hyvinvointivaltion taloudellista perustaa.

Selvä muutos nykytilaan

Säännösehdotus ja sen perustelut korostavat työnantajayrityksen koon merkitystä, kun irtisano-miskynnyksen täyttymistä arvioidaan.

– Tästä seuraa se, että työntekijämäärä vaikuttaa jatkossa selvästi siihen, miten juttuja tuomioistuimissa ajetaan, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Tämä puolestaan pakottaa tuomioistuimet ottamaan yrityksen koon huomioon ratkaisutoiminnassaan irtisanomiskynnystä alentavana seikkana.

Makkulan mukaan ei ole nähtävissä, että nykyisessä oikeuskäytännössä yrityksen pienellä koolla olisi ollut arvioinnissa erityistä merkitystä.

– Kyseessä on siten selvä muutos nykytilaan nähden, Makkula sanoo.

toimitus (at) yrittajat.fi