YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lakilaari: Verotuksen muutokset vuodelle 2023
Vuoden 2022 lähestyessä loppuaan olisi varmasti hyvä suunnata katsetta jo seuraavaan vuoteen. Onko verotukseen liittyen tulossa joitakin muutoksia, joista olisi hyvä olla tietoinen?
Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä verotukseen on tulossa muutoksia vuodelle 2023. Valitettavasti osa vuoden 2023 suunnitelluista lakimuutoksista on vielä vahvistamatta Eduskunnassa tätä kirjoitettaessa, joten tämä vastaus perustuu pääosin siihen, miten verotusta on ehdotettu muutettavaksi. Verotukseen ehdotettuja muutoksia on jonkun verran, joten tässä esiin nostettujen muutosten lisäksi myös muita muutoksia on tulossa. Kokosimme siten tähän vastaukseen muutamat keskeisimmät muutokset henkilöverotukseen, yhteisöverotukseen ja arvonlisäverotukseen liittyen.
Yhteisöverotukseen liittyen hallitus on antanut esityksen elinkeinotuloverolain muuttamiseksi, jolla säädettäisiin peitelty osinko kokonaan veronalaiseksi tuloksi. Siten jatkossa peitelty osinko olisi saajalleen kokonaisuudessaan veronalaista ansiotuloa. Lisäksi vuonna 2020 voimaan tullut uusien koneiden, kaluston tai muun niihin verrattavan irtaimen käyttöomaisuuden tuplapoistomahdollisuuden voimassaoloaika pitenee verovuoteen 2025 asti. Näin ollen elinkeinoharjoittajalla on oikeus vähentää niiden hankintamenosta poistona enintään 50 prosenttia.
Edelleen yhteisöverotukseen liittyen hallitus on ehdottanut elinkeinoverolain 18 b §:n muuttamista. Kyseinen pykälä yhdessä ko. lain 18 a §:n kanssa rajoittaa korkojen vähennysoikeutta. Nyt ehdotetulla lakimuutoksella kiristettäisiin tasevertailuun perustuvan tasevapautuksen saamisen edellytyksiä siten, että siihen vaikuttaisi myös maksettujen korkojen määrä. Tasevapautusta ei siten sovellettaisi, jos konsernista merkittävän omistusosuuden omistaville tahoille konsernitilinpäätöksen mukaan maksettujen korkojen määrä on vähintään 20 prosenttia kaikista konsernin ulkopuolelle maksetuista koroista.
Henkilöverotukseen on esitetty muun muassa seuraavia muutoksia. Sähkön korkeaan hintaan liittyen kotitaloudet voivat saada väliaikaista tukea suuriin sähkölaskuihin kotitalousvähennyksen muodossa. Vuoden 2023 tammi-huhtikuulta vakituisen asunnon sähkökulutuksesta voi hakea kotitalousvähennystä siltä osin kuin sähkölaskun määrä tältä ajalta ylittää 2000 euroa ja on enintään 6000 euroa. Kotitalousvähennys on 60 prosenttia maksetusta sähkölaskusta eli vähennystä voi enimmillään saada 2400 euroa. Kotitalousvähennyksen voi saada vain sähköenergian arvonlisäverollisesta hinnasta sekä sähköenergian perusmaksusta.
Sähkönsiirron kuluista ei voi saada vähennystä. Lisäksi vähennystä ei voi saada, mikäli sähköenergian kustannukset kohdistuvat elinkeinotoimintaan taikka jos kustannukset on vähennetty jo muualla tuloverotuksessa. Sähköenergiasta saadun kotitalousvähennyksen saaminen ei pienennä muun kotitalousvähennyksen määrää. Lisäksi 100 euron omavastuu vähennetään vain kerran.
Lisäksi Verohallinto on vahvistanut, että korkean inflaation vuoksi kotimaan päiväraha ja kilometrikorvaukset tulevat nousemaan vuonna 2023. Verovapaan kokopäivärahan määräksi on vahvistettu 48 euroa osapäivärahan ollessa 22 euroa. Verovapaa kilometrikorvaus on 53 senttiä per kilometri omaa autoa käytettäessä ja verovapaa ateriakorvaus 12 euroa. Muista vuoden 2023 verotukseen liittyvistä muutoksista voidaan vielä lyhyesti mainita, että asuntovelan korot eivät ole enää lainkaan vähennyskelpoisia oman asunnon osalta.
Arvonlisäverotukseen liittyen sähkönenergian arvonlisäverokanta alennetaan väliaikaisesti yleisestä 24 prosentista 10 prosenttiin 1.12.2022 – 30.4.2023 välisellä ajanjaksolla. Muutos ei koske sähkön siirtomaksua, johon sovelletaan siten edelleen yleistä 24 prosentin verokantaa. Lisäksi henkilökuljetukset vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta eli niihin sovelletaan normaalin 10 prosentin sijasta nollaverokantaa aikavälillä 1.1. – 30.4.2023. Kyseinen väliaikainen alennus henkilökuljetuksiin liittyen koskee kotimaan sisäisten linja-auto-, juna-, taksi-, lentokone- ja laivakuljetusten arvonlisäveroa.
Haglex Oy / Laura Hagman
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 13.12.2022