Palkitut yhteiskuvassa palkitsemisen jälkeen: Koja Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Karhu (vas.), hallituksen puheenjohtaja Jorma Aalto, Jaana Veijalainen ja Kaarle Veijalainen.
10.12.2021 klo 20:27
Uutinen

Lämpimät onnittelumme Syysjuhlassa palkituille!

Vuoden Yrityksen 2021 ja Vuoden Yksinyrittäjän 2021 esittelyt

JALASJÄRVEN TEHDAS MONINKERTAISTI KOJA OY:N TUOTANTOA

Vuonna 1998 Jalasjärven Kivistönkylässä käyttöönotettu Koja Oy:n tuotantotehdas tuli yritykselle todelliseen tarpeeseen. Yritys tarvitsi lisää sekä työvoimaa että tehdastilaa. Jalasjärvi osoittautui hyväksi ratkaisuksi niin työvoiman saatavuuden, liikenneyhteyksien kuin koulutusmahdollisuuksienkin kannalta. 
– Kunnan rooli Koja Oy:n sijoittumisessa Jalasjärvelle oli suuri. Paikkakunnan valintaan vaikutti lisäksi Jalasjärven kuuluminen tuolloin kehitystukialueeseen. Jalasjärven tehtaan ansiosta Kojan ilmankäsittelylaitteiden tuotantokapasiteetti moninkertaistui, kertoo Koja Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Karhu
Vuoden Yritykseksi 2021 valitulla Koja Oy:n Jalasjärven tehtaalla on työntekijöitä 190. Koko yrityksessä työntekijöitä on 360 sekä konsernissa 460. Nyt jo 86-vuotiaan perheyrityksen pääpaikka on Tampereella, ja Suomessa sillä on Jalasjärven lisäksi toimipisteet myös Turussa ja Vantaalla sekä ulkomailla Ruotsissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.
– Tuotannon joustavuus, työntekijöidemme osaamisen taso sekä liiketoimintojen positiivinen kehitys on vuosien varrella luonut Jalasjärven tehtaasta yhden tärkeimmistä Kojan menestyksen tukijaloista. Jatkuva kehittäminen on oleellinen osa koko yrityksemme toimintaa. Henkilöstön pysyvyys on myös ollut huippuluokkaa, vuonna 1998 aloittaneista 25 työntekijästä 11 on edelleen Kojan palveluksessa, toteaa Tuomas Karhu. 
Koja Oy:n Jalasjärven tehtaalla valmistetaan Kojan ilmankäsittelylaitteita kiinteistöihin ja laivoihin. Tällä hetkellä tekeillä olevia suuret tilaukset toimitetaan Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan, Lapin keskussairaalaan ja Atrian Nurmon siipikarjatuotannon laajennukseen. Myös maailman suurimmalle, ranskalaisella telakalla valmistuvalle risteilijälle tehdään ilmankäsittelyratkaisut Koja Oy:n Jalasjärven tehtaassa. 

TYÖKOKEMUS KANNUSTI YRITTÄJYYTEEN

Vuoden Yksinyrittäjä 2021 Kaarle Veijalainen perusti yrityksen vuonna 2008. Takana oli noin 20 vuoden kokemus rahoitusalalta vastaavista tehtävistä. Ja koska Jalasjärvellä oli tarvetta notariaattipalveluihin, tuntui yrityksen perustaminen oikealta ratkaisulta. 
– Tuolloiseen tilanteeseen vaikutti myös se, että oli luontevaa jäädä myös pienen maatilan hoitamisen vuoksi Ilvesjoelle, kertoo kasvattilapsena kolmevuotiaana Helsingistä Jalasjärvelle tullut Veijalainen. 
Notariaattipalvelu Kaarle Veijalainen Oy:n palvelut ovat moninaisia. Veijalainen laatii ja tekee mm. edunvalvontavaltakirjoja, testamentteja, perunkirjoituksia, ositus- ja perinnönjakoja sekä osake- ja kiinteistökauppoja. Hänellä on kaupanvahvistajan oikeudet sekä laillistettuun kiinteistönvälitykseen oikeuttava tutkinto (LKV). 
– Hoidettavat asiat liittyvät pääasiassa aina jotenkin Jalasjärveen. Joskus olen ollut Amerikassa asuvaan asiakkaaseen videoyhteydellä, mikä kuvastaa nykypäivän yrittäjyyden luonnetta. Maailma on pieni, sanoo Veijalainen. 
Veijalainen kuvailee toimeksiantojaan lumipalloefektiksi, jossa asia voi johtaa toiseen ja jne. Kun asiakas on saanut esimerkiksi asunnon perintönä eikä tarvitse sitä, tulee asunnon myynti ajankohtaiseksi. 
Veijalainen on toiminut koko yrittäjyytensä ajan yksinyrittäjänä. 

Tekstit ja kuva: Kirsi Kuusisto