20.12.2019 klo 10:28
Uutinen

Lapin hankinta-asiamiehen joulutervehdys: -Eikö olisi ihanaa, jos julkisten hankintojen tekeminen olisi yhtä tunnelmallista ja mukavaa kuin kiireetön lahjojen etsiminen omille rakkaille?

Lapin hankinta-asiamies ja KEINO-muutosagentti Susanna-Sofia Keskinarkaus on neuvonut yrityksiä hankinnoissa sekä vahvistanut maakunnan hankintaosaamista kuluneen vuoden aikana. Tänään hän toivottaa yrittäjille, kunnille ja kaupungeille lämmintä joulun aikaa sekä vinkkaa, mitä tuleva vuosi tuo mukanaan hankintaneuvonnan osalta.

Näin joululahjojen perässä ravatessa hankinnat ovat jatkuvasti mielessä – mistä löytää mitä haluaa, miten varmistua tuotteen laadusta, millaisia takuuasioita pitäisi huomioida ja etenkin, miten halutun asian löytäisi järkevään hintaan.

Arkielämässä teemme jatkuvasti markkinakartoitusta; seuraamme meille tärkeiden palveluiden ja tavaroiden uutta tarjontaa, huomaamme kilpailijoiden tulon markkinoille sekä pidämme korvat auki muiden kuluttajien kokemuksille. Samaan aikaan katsomme, onko myytävänä yhtäkkiä ratkaisuja, joista emme ole koskaan kuulleetkaan.

Eikö olisi ihanaa, jos julkisten hankintojen tekeminen olisi yhtä tunnelmallista ja mukavaa kuin kiireetön lahjojen etsiminen omille rakkaille? Jostain syystä veronmaksajien rahoilla ostaminen koetaan kuitenkin stressaavaksi ja vaikeaksi. On paljon vaikeampaa tietää, mitä pitää ostaa, kuka sitä myy ja mitä lopputuloksen pitäisi maksaa. Lisäksi kaikki tuntuvat kritisoivan pakettia, vaikka sen suunnittelemiseksi olisi nähty kuinka paljon vaivaa.

Kulunut vuosi on kokonaisuudessaan kulunut maakunnan hankintaosaamisen vahvistamisessa ja alueen yritysten hankintaneuvonnan parissa. Olen vastaillut lukemattomiin sähköposteihin koskien hankintalain tulkintoja ja hankintojen parhaita toteutusmuotoja sekä käynyt jokaisessa Lapin kunnassa pitämässä hankintatilaisuuksia.

Utsjoella ja Ivalossa kävimme yrittäjien kanssa läpi, mistä tarjouspyynnöt löytyvät, miten julkinen tarjous eroaa B2B-tarjouksesta ja miten tarjous jätetään sähköiseen kilpailutusjärjestelmään. Keminmaassa juttelimme yritysten kanssa samoista teemoista sekä siitä, millaisia hankintaohjeistuksia eri kunnat noudattavat. Kuntakierros jatkui Savukoskelle, Sallaan, Pelkosenniemelle ja Posiolle, joissa kaikissa alueen elinvoiman huomioiminen hankinnoissa oli keskeisellä sijalla. Pyhällä oli erillinen yrittäjätilaisuus kunnan hankintoihin tarjoamisesta. Kemijärvellä käytiin läpi kunnan ideaali hankintaprosessi, josta käytiin myös vilkasta keskustelua. Samantapainen tilaisuus oli Inarissa. Torniossa ja Simossa esittelin kunnanvaltuustolle päättäjien roolin kunnan hankinnoissa. Ylitorniossa ideoitiin hankintaohjeisiin liittyviä tarpeita ja hankintojen strategista ohjausta. Pellossa kunnan hankinnat käsiteltiin sekä johtoryhmän että alueen yritysten kanssa. Enontekiössä ja Muoniossa hankintoja edistettiin yhdessä elinkeinolautakunnan kanssa. Rovaniemi, Pello ja Kemi lähtivät mukaan KEINO Akatemiaan, joka on maksuton kehitysohjelma hankintojen strategiseen johtamiseen.

Vuonna 2020 yhden luukun -periaatteen apu tulee useissa eri painopistealueissa. Hankinta-asiamiehen rooliin kuuluu sekä kuntien että yritysten neuvominen kaikissa julkisiin hankintoihin liittyvissä kysymyksissä. Tulen myös luoksenne pitämään hankintatyöpajoja ja miettimään yhdessä kyseiseen hankintaan sopivia kriteerejä. KEINO-muutosagentin rooliin kuuluu erityisesti innovatiivisten ja kestävien hankintojen sparraaminen. Muutosagenttina tuen teitä kunnan ekologisten, sosiaalisten ja taloudellisten tavoitteiden saavuttamisessa hankintojen avulla.

Tulevalle vuodelle haluan muistuttaa, että autan teitä mielellään julkisten hankintojen muuttamisessa lähemmäksi omia, ystävien kanssa tehtyjä shoppailureissuja – julkisia hankintojakin voidaan tehdä yhdessä, iloisesti ja kestävyys huomioiden. Meidän ei ole pakko ostaa halpaa eikä todellakaan huonoa. Valtakunnallisesti Lappi erottuu maakuntana, jossa keskustelukulttuuri on vahva ja muutoksia saadaan aikaisesti lähes välittömästi päätösten tekemisen myötä. Minulle on suuri kunnia toimia Lapin kuntien apuna julkisissa hankinnoissa.

Kiitollisin yhteistyöterveisin,

Susanna-Sofia Keskinarkaus