1.2.2018 klo 06:04
Uutinen

Lapin Yrittäjien edustajat tuovat tuliaisia SY:n valiokunnista – ”Oman maakunnan käyttöön ja jäsenistön parhaaksi!”

Suomen Yrittäjät (SY) on suomalaisen elinkeinoelämän suurin järjestö, jonka perustamat valiokunnat tukevat hallituksen työtä ja asioiden valmistelua. SY:n valiokunnissa vaikuttaa myös viisi Lapin Yrittäjien yrittäjäjäsentä. Keitä he ovat ja mitä valiokunnassa toimiminen merkitsee?

Yrittäjämyönteisempi lainsäädäntö lienee jokaisen suomalaisen yrittäjän haaveuni. Se on myös yksi monista SY:n valiokuntien tähtäimessä olevista tavoitteista. Kansankielellä voidaan sanoa, että SY:n valiokuntien ja verkostojen johtoryhmien päätavoitteena on saada maankattavaa, monialaista asiantuntemusta asioiden suunnitteluun, valmisteluun ja toteutukseen. Tavoitteen täyttymiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että edustettuina on eri alojen yrittäjiä kaikista Suomen kolkista – Lappia unohtamatta.

Lappilainen valiojoukko valiokunnassa

Jos SY:n valiokuntaan valituilta Lapin Yrittäjien jäseniltä kysytään, ei Lappia ole valiokunnissa unohdettu. Lapilla ja Lapin Yrittäjillä on vahva, ammattitaitoinen ja edustava edustus. ”Mielestäni olemme riittävästi edustettuna juuri niissä valiokunnissa, joissa se aluejärjestölle on tarkoituksenmukaista resurssimme huomioiden,” muotoilee elinkeinopoliittiseen valiokuntaan valittu ja valiokunnassa jo vuosia vaikuttanut, Lapin Eurova Oy:n yrittäjä Esa Auer.

Samaa mieltä on SY:n rahoitus- ja verovaliokunnassa jo useita kausia vaikuttanut, Tornion Konsultti & Tilipalvelun tilitoimistotoiminnan KLT-vastaava sekä HT tilintarkastaja Birgitta Innanen. ”Lapilla on ollut vuosien ajan todella hyvä edustus valiokunnissa jäsenmäärään suhteutettuna. Pidän tärkeänä, että Lapin Yrittäjien jäsenet vaikuttavat SY:n toimielimissä,” Innanen pohtii. Hänen kokemuksensa mukaan valiokuntaan valituilla lappilaisilla on yhteiset, selvät sävelet: halu viedä oman alueen asioita käsittelyyn jo lausunto- ja valmisteluvaiheessa ja edistää yrittäjämyönteisen lainsäädännön kehitystä maanlaajuisesti.

Lapin Yrittäjät esitti edustajia neljään eri valiokuntaan hakemusten perusteella. Valituiksi tulivat Auerin ja Innasen lisäksi Lapin Vuokramies Jari Kelahaara järjestövaliokuntaan, Viestintätoimisto Lapin Loitsun yrittäjä Miia Kärnä kansainvälisyysvaliokuntaan ja Kemin Kenkä-Keskuksen yrittäjä Petri Kyllönen kaupan ja palveluiden valiokunnan puheenjohtajaksi toimialajärjestön mandaatilla. ”Kaikilla valiokuntiin valituilla on omaan toimialaan liittyvää vahvaa osaamista, mikä tuo lisäarvoa SY:n edunvalvontaan,” Innanen toteaa.

Valiokuntatyö pähkinänkuoressa

Valiokuntien kokouksissa käydään läpi aluekuulumiset maakunnittain, kunkin valiokunnan teeman mukaiset asiat ja kipupisteet, jotka vaikuttavat maanlaajuisesti. Jäsenet voivat ottaa kantaa ja mahdollisuuksien mukaan sparrata eri alueita omien kokemustensa mukaan. Toimintamallina on aktiivinen vuoropuhelu ja kokemusten vaihto. ”Valiokunta on keskusteleva ja sopivan kokoinen ja koostuu eri puolilta Suomea tulevista asiantuntijoista. Valiokunta on vuorovaikutuksessa eri tahojen kanssa ja tahtotilana on edistää Suomalaista yrittäjyyttä,” Innanen kiteyttää.

Avoin kommunikaatio valiokuntien jäsenten välillä mahdollistaa asiasisältöjen jalostamisen niin, että jäsenillä on kotimatkaevästä pureskeltavaksi tapaamisten jälkeen. ”Käsitellyt asiat viedään edelleen omalle aluejärjestölle, eli omalla kohdallani Lapin Yrittäjille ja sitten sovellettavaksi oman maakunnan käyttöön ja jäsenistön parhaaksi,” Auer kuvailee. Jos joku, niin Suomen Yrittäjissä kaikilla tasoilla jo pari vuosikymmentä vuotta vaikuttanut paljasjalkainen rovaniemeläisyrittäjä osannee sanoa suoraan, mistä kenkä puristaa.

Mutkat suoristaen voidaan sanoa, että valiokuntatyö on koko SY:n jäsenkentän hyväksi tehtävää työtä. Edustaja voi omassa valiokunnassaan tuoda jo valmisteluvaiheessa esille alueensa erityispiirteitä ja siten vaikuttaa lopputulokseen. Valiokuntiin hakeutuu ja valikoituu yrittäjiä, joilla on näkemystä ja riittävästi kokemusta yrittäjyydestä. Tärkeintä on aktiivinen osallistuminen ja aito kiinnostus yrittäjien yhteisten asioiden kehittämistä kohtaan. ”Lapin Yrittäjien nykyinen valiokuntajoukko edustaa juuri tätä parhaimmillaan!” Auer tokaisee.

SY:n rahoitus- ja verovaliokunnassa jo useita vuosia vaikuttanut Birgitta Innanen kokee, että yrittäjäjärjestössä työskenteleminen on tuonut mukanaan laajan ja kattavan yrittäjäverkoston, jossa eri alojen toimijat tulevat yhteen ja jakavat tietojaan ja taitojaan. ”Erilaiset ja monipuoliset työtehtävät ovat antaneet myös paljon uutta tietoa,” Innanen toteaa.