5.3.2020 klo 09:24
Uutinen

Lappilainen nuori Joonas osti itselleen yrityksen, ja hänen isänsä Heikki pyörittää omaa yritystään intohimon pohjalta: -Menestyksen kannalta on olennaista yrittää, olipa kyse yritystoiminnan aloittamisesta tai jo olemassa olevan yrityksen kasvattamisesta

Sodankyläläiset Aikion perheen yrittäjät Joonas ja Heikki ovat toimineet tahoillaan yrittäjinä jo usean vuoden ajan. Joonaksen pitopalveluyrityksen menestystarina alkoi onnistuneella omistajanvaihdoksella, ja Heikin avain onneen on intohimo omaa moottorikelkkayritystään kohtaan. Lisäksi molemmat painottavat verkostojen tärkeyttä – muun muassa näillä eväillä on yrittäjän menestys tehty.

Lapin Yrittäjiin kuuluvaa Niesta Catering -pitopalvelua pyörittävä Joonas Aikio aloitti yritystoimintansa neljä vuotta sitten. Tällöin Sodankylässä tuli myyntiin uutta omistajaa etsivä pitopalveluyritys, kun yrityksen edellinen omistaja halusi myydä sen. Joonas innostui ideasta ja alkoi hommiin.

-Olin hotellipuolella töissä noin kahdeksan vuoden ajan, mutta töitä oli oikeastaan vain talvisin. Sitten korviini kantautui, että nykyisen yritykseni silloinen omistaja Teija Kaaretkoski oli myymässä yritystään. Hän kuitenkin toivoi, että yrityksen toiminta jatkuisi silti. Teija oli etsinyt jatkajaa jo hetken aikaa. Muutamien keskustelujen jälkeen homma alkoi toden teolla kiinnostaa minua, joten teimme kaupat, Joonas kertoo.

Joonaksen kohdalla yrityksen menestystarina alkoi heti yrityksen ostovaiheessa; onnistuneella omistajanvaihdoksella. Lappilaisista yrittäjistä omistajanvaihdosta suunnittelee neljä kymmenestä yrittäjästä seuraavan viiden vuoden aikana. Tämä käy ilmi Yrittäjien teettämästä pk-yritysbarometrista, jossa yrittäjät itse kertovat yritystoimintansa odotuksista eri osa-alueilla. Omistajanvaihdosta miettiviin lappilaisiin yrityksiin olisi tärkeää saada jatkajia, se olisi etu koko maakunnan elinvoimaisuudelle. Lapin Yrittäjät työskentelee lappilaisten yritysten toimintaedellytyksien parantamisen vuoksi ja pyrkii edistämään myös tätä asiaa. Joonaksen mukaan omistajanvaihdos oli vaivatonta, ja tällä hetkellä hänen yritystoimintansa pyörii näppärästi.

-Omistajanvaihdos oli loppujen lopuksi vaivaton juttu. Meillä oli yrityskonsultti auttamassa prosessissa, eli kaikki paperiasiat olivat ikään kuin valmiina. Tällä hetkellä minulla on kolme vakituista työntekijää, mutta kiireisimpinä aikoina voin työllistää jopa kymmenen ihmistä. Olen erittäin iloinen siitä, että ne henkilöt, jotka tekivät tässä keikkahommaa ennen omistajanvaihdosta, halusivat jatkaa myös minun yrityksessäni. Jos yrittäjäksi lähteminen kiinnostaa, kannattaa pitää myös omistajanvaihdos yhtenä vaihtoehtona, Joonas kertoo.

Menestystä yrityksen kehittämisellä

Joonas haluaa pitää oman ammattiosaamisensa ajan tasalla. Hän on kouluttanut itseään myös yritystoiminnan aikana. Yrittäjän ammattiosaamisen vahvistamiseen kannustaa myös Lapin Yrittäjät, jonka kautta yrittäjät voivat tulla mukaan erilaisiin koulutuksiin Lapin alueella, valtakunnallisesti ja verkossa.

-Olen itse valmistunut aikoinaan kokkokoulusta. Nyt olen vahvistanut osaamistani toimitusjohtajakoulutuksella ja yrityskonsulttien avulla. Niistä on ollut minulle todella paljon apua, Joonas sanoo.

-Lisäksi kannattaa kulkea erilaisissa Yrittäjien järjestämissä tapahtumissa ja koulutuksissa. Niissä pääsee tapaamaan muita alueen yrittäjiä ja kuulemaan vinkkejä suoraan heiltä, hän jatkaa.

Joonas kokee yrityksen menestymistä ajatellen tärkeäksi sen, että yrittäjyydestä haaveileva uskaltaa lähteä yrittämään. Olipa kyse sitten yritystoiminnan aloittamisesta tai jo olemassa olevan yrityksen kasvattamisesta, täytyy uskaltaa lähteä liikkeelle. Tällä hetkellä Joonaksella on haaveissa saada avattua toinen ravintola Sodankylään.

-Haluaisin tulevaisuudessa satsata uusiin toimitiloihin, tai ennemminkin laajentaa toimintaa toisella ravintolalla. On mahtavaa, että meillä käy lounasravintolassa jo paljon vakkariasiakkaita. Samoista tiloista toimitetaan myös kaikki pitopalveluhommat. Yrityksen kasvun kannalta tila alkaa käymään pieneksi, mutta jää nähtäväksi, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Joonas pohtii.

Niesta Catering -pitopalveluyritystä pyörittävä Joonas Aikio toivoo, että pystyisi avaamaan uuden ravintolan Sodankylään: -Haluaisin tulevaisuudessa satsata uusiin toimitiloihin, tai ennemminkin laajentaa toimintaa toisella ravintolalla.

Intohimo avain menestykseen

Joonas auttaa satunnaisesti oman yritystoimintansa ohella yrittäjäisäänsä Heikki Aikiota. Heikki on perustanut Lapin Yrittäjiin kuuluvan moottorikelkkojen varaosia myyvän Jovicat Oy:n kahdeksan vuotta sitten. Yritysidea lähti liikkeelle puhtaasti Aikion perheen omista tarpeesta; Heikin molemmat pojat, Joonas ja hänen veljensä Ville, kilpailivat ahkerasti snowcrossissa, minkä vuoksi varaosia piti tilata varastoon varalle. Pian sana alkoi levitä muillekin.

-Poikani kilpailivat ja treenasivat aktiivisesti snowcrossia, ja meillä oli usein kisamatkoilla mukana varaosia kelkkoihin. Hiljalleen meiltä alettiin kysyä varaosia yhä enemmän ja enemmän, minkä jälkeen pohdin, että tässähän voisi olla hyvä liikeidea. Sumeko suhtautui todella mahtavasti ideaan. Homma lähti nopeasti liikkeelle, ja nyt oman asuntoni autotalli on muuttunut Jovicatin varastoksi. Vaikka olen päätoimisesti palkoillinen sähköasentaja, sivutoiminen yrittäjyys tuo meille kivasti asiakkaita, Heikki hymyilee.

Heikin mukaan yksi yrittäjän menestyksen salaisuuksista on palo omaa alaa kohtaan; kun motivaatio omaa alaa kohtaa on suuri, kehittyy myös yrityksen toiminta uusien trendien myötä. Pk-yritysbarometrin mukaan 71% lappilaisista yrityksistä tavoittelee kasvua tai haluaa säilyttää tämänhetkisen asemansa. Lapin Yrittäjät toimii sen eteen, että lappilaisilla yrityksillä olisi mahdollisimman hyvät edellytykset kasvaa. Kasvuhakuisten yritysten seurueeseen kuuluu myös Heikki, joka kertoo, että yritystoiminnan kasvaessa he ovat alkaneet kehittämään ja parantamaan valmiina olevia osia ja valmistamaan kokonaan uusia.

-Tällä alalla pitää jatkuvasti olla perillä alan uusista tuotteista. Meidän täytyy Jovicatissa olla pikkuisen muita edellä, jotta meitä ei unohdeta. Teemme esimerkiksi testejä kelkan kiihtyvyydestä ja ajettavuudesta eri osilla. Tämän pohjalta sitten parannamme osia niin, että ne olisivat mahdollisimman laadukkaita. Pyrimme aina välttämään ”ei oota”, eli tarvittaessa kaivamme asiakkaan kaipaavat tiedot jostain kolosta esille, Heikki kertoo.

Yrittäjyyttä viidennessä polvessa

Jovicatin palveluille näyttää olevan tarvetta, sillä Heikin mukaan asiakkaita riittää ympäri vuoden. Selkeä sesonkipiikki keskittyi kuitenkin marraskuun ja maaliskuun väliin. Heikki pyörittää yritystään tällä hetkellä sivutoimisesti, mutta on pohtinut myös täysipäiväiseen yrittäjyyteen siirtymistä – ei kuitenkaan vielä lähitulevaisuudessa.

-Tällä hetkellä en ole siirtymässä täysipäiväiseksi yrittäjäksi, vaikka homma kivaa onkin. Jos lopettaisin palkkatyöt, täytyisi minun panostaa enemmän yritystoimintaani. En kuitenkaan poissulje tätä mahdollisuutta, Heikki pohtii.

Heikki on yrittäjä neljännessä polvessa ja Joonas viidennessä, vaikkakin kaikki suvun edeltävät yrittäjät ovat olleet kauppiaita. Molemmat Aikion perheen yrittäjistä sanovat, että yrittäjyydessä parasta on vapaus päättää omasta työstä. Lisäksi Heikki pitää arvokkaana uusiin ihmisiin tutustumista ja Joonas yrittäjän verkostoja – tässäpä vielä yksi Aikioiden kertoma vinkki menestykseen.

-Yrittäjänä pääsee tapaamaan monia erilaisia ihmisiä, ja se on yksi yrittäjyyden parhaista puolista. Lisäksi haluan kulkea koko ajan silmät ja korvat auki, eri ihmisten kautta voi saada uusia hyviä mahdollisuuksia, Heikki kertoo.

-Kannattaa tavata muita yrittäjiä, joilta saa arvokkaita neuvoja. Yrittäjänä verkostoituminen on tärkeää. Toivoisin, että ehtisin itsekin käydä vielä enemmän erilaisissa Lapin Yrittäjien tapahtumissa, Joonas komppaa.

Leppoisaksi tallipäälliköksi itseään kutsuva yrittäjä Heikki Aikio kertoo, että Jovicat pyrkii aina välttämään ”ei oota”, ja palvelemaan asiakasta mahdollisimman hyvin.

Liity mukaan Yrittäjiin täältä!