23.9.2021 klo 08:10
Uutinen

Lappilainen yritys haki kasvua omistajanvaihdoksella: -Edes sijainti metsän keskellä Rovaniemen Narkauksessa ei ollut este, päinvastoin, Lappi on hyvä paikka yrittää

Rovaniemeläinen yrittäjä Katja sai idean aikaansa edellä olevasta yrityksestä, minkä jälkeen yritys myytiin uudelle omistajalle ja se sai suuren potentiaalin kansainväliselle kasvulle. Lapin Yrityskauppatapahtuma kokoaa yhteen tällä hetkellä Lapissa myynnissä olevat yritykset sekä niiden ostamisesta kiinnostuneet henkilöt.

Vuonna 2014 Katja Misikangas turhautui; Miksi kukaan ei ollut kaupallistanut Lapin yrttejä sekä marjoja, vaikka ne ovat maailmanluokan raaka-aineita? Tämän ajatuksen pohjalta lähti syntymään lappilaisia luonnontuotteita jalostava Arctic Warriors.

-Äitini on jo ollut luonnontuotealalla yrittäjänä, ja yrttien käyttö kulkee meidän kansanparantajasuvussa. Jatkoin ensin äitini yritystä, mutta pian turhauduin, kun Luonnonvarakeskus tuotti tutkimuksia siitä, kuinka lapin raaka-aineet ovat ainutlaatuisia vaikuttavilta aineiltaan ja puhtaudeltaan. Miksi silti maailmalta tuodaan niin paljon ”superfoodeja” tänne, kun virtaus voisi olla päin vastainen, kertoo Arctic Warriorsin nykyinen tuotepäällikkö, idean äiti Katja Misikangas.

-Luonnontuoteyrittäjän taustan ja kontaktit raaka-aineviljelijöihin jo omaavana oli helppoa perustaa Arctic Warriors muuttamaan tuon virtauksen suuntaa, Misikangas jatkaa.

Kovaa kasvua hakenut yritys päätti ottaa askeleen kohti suurta laittamalla Arctic Warriorsin myyntiin. Tästä hetkestä vain viiden kuukauden jälkeen syntyi onnistunut omistajanvaihdos helsinkiläisen nokkoskombuchaa valmistavan Nokkos Co:n kanssa. Kaupan päärahoittajana oli Heino-konserniin kuuluva Uniq Drinks Finland ja sen pääomistaja Petri Heino.

-Kun pohdimme yrityksen myyntiin laittamista, suurin haaste osoittautui henkiseksi. Olimme rakentaneet liiketoimintaa omalla roilokkaalla eli räväkällä ja juurevalla tyylillä. Pohdimme, mitä sille tapahtuisi uuden omistajan käsissä, Misikangas sanoo.

-Kuitenkin persoonallinen brändimme sekä luotettavan toimittajan maine saivat ostajan kiinnostumaan ja kaupat syntyivät nopeasti. Edes yrityksen sijainti metsän keskellä Rovaniemen Narkauksessa ei ollut este, päinvastoin, Lappi on hyvä paikka yrittää. Tätä kehuimme myös ostajalle, Misikangas toteaa.

Kansainvälistä kasvua

Arctic Warriorsin yrittäjät olivat henkisesti valmistautuneet yrityskauppaan jo syksyllä 2020. Konkreettinen askel kohti yrityksen myyntiin laittamista oli, kun kolmikko marssi tapaamaan Lapin Yrittäjissä toimivaa omistajanvaihdoskoordinaattori Marko Merkkiniemeä.

-Marko osasi esittää meille juuri oikeat kriittiset kysymykset. Näitä olivat esimerkiksi se, että miks iolemme myymässä yritystä, myymmekö liiketoiminnan vai osakekannan ja käyttäisimmekö välittäjää vai myisimmekö itse. Marko myös rohkaisi ottamaan seuraavat askeleet, kertoo Misikankaan yrityspartneri Ilkka Kauppinen.

Alun perin Arctic Warriorsin omistajanvaihdoksella lähdettiin hakemaan kasvua, ja onnistuneenkaupan kautta sitä on nyt luvassa.

-Arctic Warriorsin tuotteet saavat rinnalleen uusia tuotteita. Meillä on nyt hyvät mahdollisuudet kehittää sekä aloittaa kansainvälistyminen toden teolla, Kauppinen sanoo.

Tulevaisuus on yrittämisen arvoinen – osta yritys Lapista!

Onnistuneita yrityskauppoja haetaan Lapin Yrittäjien hallinnoiman Lapin ov-koordinaattorihankkeen järjestämässä maksuttomassa Yrityskauppatapahtumassa 14.10. torstaina, joilloin yrityksen myyjät sekä mahdolliset ostajat pääsevät kohtaamaan toisensa virtuaalisesti.

Käytännössä tapahtuma pidetään kokonaan verkossa, ja siihen osallistutaan erillisen linkin kautta. Päivän aikana Lapissa sijaitsevan yrityksen ostamisesta kiinnostuneet henkilöt pääsevät olemaan erillisen virtuaalihuoneen kautta yhteydessä siihen yritykseen, jonka ostamisesta he ovat kiinnostuneita. Sama tapahtuu tietysti myös toisin päin; yrityksen myyjät pääsevät kohtaamaan suoraan sellaiset henkilöt, jotka voisivat olla mahdollisia ostajia. Ennen myyjien ja ostajien kohtaamista myynnissä olevat yritykset pääsevät esittäytymään kaikille osallistujille yhteisesi.

Yrityskauppatapahtuman puhujana nähdään suomalainen kenkäsuunnittelija Minna Parikka. Lisäksi päivän aikana kuullaan keskustelua omistajanvaihdoksiin liittyen vierailevilta panelisteilta.

Kaikki myynnissä olevat yritykset, tapahtuman aikataulu sekä ilmoittautuminen löytyvät www.yrityslapista.fi -sivulta. Samalla sivulla yrittäjät, jotka haluavat etsiä elämäntyölleen jatkajan, voivat ilmoittaa yrityksensä mukaan tapahtumaan.

-Lapissa rahoittajiin, yrittäjäjärjestöihin ja kehittämisorganisaatioihin on matalakynnys olla yhteydessä. Myös tuotanto- ja varastotilojen neliöt ovat huomattavasti halvempia kuin pääkaupunkiseudulla, kertoo Misikangas.

Jatkaja elinkelpoisille yrityksille

Yrityskauppatapahtumassa nähdään yrityksiä, joille etsitään jatkajaa esimerkiksi yrittäjän eläköitymisen vuoksi. Lapin Yrittäjien Merkkiniemi pitääkin erittäin tärkeänä sitä, että olipa yrityksen myymisen syy mikä tahansa, kaikille elinkelpoisille lappilaisille yrityksille on tärkeää löytää jatkaja.

-Jatkajan löytyminen on erittäin tärkeää koko Lapin elinvoimaisuudelle. On myös hyvä muistaa, että yrittäjäksi ryhtyminen omistajanvaihdoksen kautta on huomattavasti turvallisempaa kuin täysin uuden yrityksen perustaminen. Valmis liiketoimintamalli ja asiakkaat antavat hyvät eväät onnistumiselle. Jos siis olet miettinyt yrittäjäksi ryhtymistä, kannattaa ehdottomasti tulla mukaan tapahtumaan, Merkkiniemi sanoo.

-Autan lappilaisia yrittäjiä maksutta omistajanvaihdoksiin liittyvissä asioissa Lapin liiton rahoittaman Lapin ov-koordinaattorihankkeen puitteissa. Tavoitteena on se, että toimivat yritykset saavat jatkaa elämäänsä. Tätä haemme myös Yrityskauppatapahtumalla, Merkkiniemi kertoo.

Myös Arctic Warriorsin Misikangas sekä Kauppinen pitävät asiaa tärkeänä. He kannustavatkin yrittämiseen nimenomaan Lapissa.

-Täällä rahoittajiin, yrittäjäjärjestöihin ja kehittämisorganisaatioihin on matala kynnys olla yhteydessä. Ja ovathan tuotanto- ja varastotilojen neliöt huomattavasti halvempia kuin pääkaupunkiseudulla”, molemmat toteavat.

Sinusta yrittäjäksi Lappiin? Katso täältä Yrityskauppatapahtumassa myynnissä olevat yritykset.

Oletko myymässä yritystäsi? Ilmoita yrityksesi mukaan Yrityskauppatapahtumaan ja kohtaasuoraan toiminnastasi kiinnostuneet henkilöt.

Lapin ov-koordinaattorihanke:

Toteutusaika: 1.10.2020 – 31.3.2023. Rahoitusohjelma: Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020 Suomenrakennerahasto-ohjelma. Budjetti: 342 660 € (vuoden 2020 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta274 128 €.) Rahoitusviranomainen: Lapin liitto. Toteuttaja: Lapin Yrittäjät Ry