12.12.2019 klo 08:18
Uutinen

Lappilaiset nuoret yrittäjät haluavat rakentaa mieleisensä elämän itse – ”Tässä iässä on helppo kokeilla asioita ja vaihtaa tarvittaessa suuntaa”

Lapissa riittää nuorta yrittäjäverta. Juha Kauppinen Photography -toiminimen alla toimiva, 34-vuotias Juha Kauppinen ja Lapin Laatta-asennus Oy:n yrittäjä, 27-vuotias Tuomas Jokelainen kertovat nyt, miksi veri vetää yrittäjyyteen. Pääviesti kuuluu: tärkeintä on, että saa tehdä mitä haluaa ja kulkea kohti unelmiaan. Kuvassa Juha Kauppinen.

Kun rakennusalan töitä etelässä parisen vuotta tehnyt ivalolainen Juha Kauppinen sai kaupunkielämästä tarpeekseen, päätti hän vaihtaa elämänsä kurssia kerta heitolla: mies muutti Kuusamoon ja aloitti eräopaskoulun. Vähänpä hän kuitenkaan tiesi, millainen suunnanmuutos olisi luvassa: koulutuksen myötä hän tutustui moniin konkarivalokuvaajiin, mikä antoi uutta tuulta oman valokuvausharrastuksen purjeisiin.

–Eräopaskoulusta jatkoinkin sitten suorittamaan valokuvaajan ammattitutkintoa Tornion Lappia-opistoon. Näiden opintojen aikana voin sanoa varsinaisen valokuvausurani alkaneen, 34-vuotias valokuvaaja alustaa.

Vuonna 2016, toimittuaan ensin kevytyrittäjänä noin viiden vuoden ajan tehden siinä sivussa satunnaisia palkkatöitä, ja suoritettuaan myös valokuvaajan erikoisammattitutkinnon, päätti Kauppinen luoda itselleen toiminimen. Viime vuonna valokuvaukseen erikoistunut ja videokuvaustakin harjoittava Juha Kauppinen Photography kirjattiin myös Lapin Yrittäjien jäsenrekisteriin. Yrittäjäjärjestön jäsenyys on hyödyttänyt monella tapaa:

–Jäsenyys on auttanut verkostoitumaan muiden yrittäjien kanssa sekä jakamaan yrittäjyyteen liittyviä haasteita ja onnistumisia. Ehdottomasti kannatti liittyä, hän kiittelee.

Unelmaa kohti

Kauppisen mielestä lappilaisten nuorten kannattaa rohkaistua yrittäjiksi ja liittyä Lapin Yrittäjiin, eli alueen yrittäjien edunvalvontajärjestöön. Hän tietää, että yrittäjän tielle voi lähteä monista lähtökohdista, mistä myös Lapin Yrittäjät muistuttaa sekä jäseniään että kaikkia yrittäjyyden kynnyksellä vielä epävarmoina steppailevia lappilaisia. Tärkeintä on aito kiinnostus omaa alaa kohtaan, halu kehittää tekemistään sekä into jakaa osaamistaan myös muille.

–Hyville tekijöille on Lapissa töitä ja matkailun kasvun myötä tarvetta on monenlaisille osaajille. Oma ala on kuitenkin osattava edes kohtuullisesti ja hyvä bisnesvaisto auttaa pitkälle. Yrittämisen suola on omien taipumusten ja taitojen hyödyntämisessä mielekkään elämän rakentamiseksi, Kauppinen ynnää.

Kauppisen sanoista kuultaa kokemuksen ääni. Rakkaan harrastuksen muuttaminen ammatiksi ja päätös siirtyä yrittäjän tielle oli pitkän prosessin tulos. Alkumatkalla vastaan tuli jokusia kompastuskiviä – esimerkiksi kaikki pyrkimykset päästä valokuvaajaksi kotimaisiin lehtitaloihin epäonnistuivat.

–Ennen ajattelin, että palkkatyö on turvallista ja yrittäjä elanto epävarmempaa. Alussa suurin pelkoni oli siinä, että riittävätkö taidot ja rahkeet. Mielessä pyöri etenkin asiakashankinnan vaikeus, Kauppinen perustelee sinnikästä pyrkimystään päästä lehtitalojen kirjoille.

Oma unelma painoi vaakakupissa kuitenkin niin paljon, että niin vastoinkäymiset kuin epäilystenkin äänet mitätöityivät sen sileän tien. Valokuvaajan ammatti tuntui hienolta, omalta ja oikealta. Ja olihan hän saanut tavata jo monia alan konkareita, jotka olivat uskoneet omaan tekemiseensä ja lähteneet yrittäjiksi.

–Lopulta ajattelin, että ihan sama rahasta, kunhan saan tehdä mitä haluan ja mennä kohti unelmaani, Kauppinen sanoo ja naurahtaa.

Vastuu ja vapaus

Rovaniemellä toimipistettään pitävän Lapin Laatta-asennus Oy:n noin kaksi vuotta sitten perustanut 27-vuotias Tuomas Jokelainen liittyi Lapin Yrittäjiin heti yrityksen perustamisen yhteydessä. Päätös liittyä yrittäjien edunvalvontajärjestöön oli helppo ja sai kannustusta myös ulkopuolelta:

–Kaveri sanoi, että kannattaa ehdottomasti liittyä jäseneksi. Silloin pääsee tapamaan muitakin yrittäjiä, saa apua tarvittaessa ja kuuluu yrittäjänä johonkin, hän kertoo.

Jokelaisen tausta on saman alan palkkatöissä, minkä ansiosta rakennusalalla oli jo entuudestaan paljon tuttuja. Jokelainen tiesi myös, että laatoittajista on Lapissa pulaa ja töitä riittää tekevälle.

–Palkkatyötä tehdessäni monet tutut kyselivät laattahommin, mutta ikinä ei ollut aikaa. Sitten joku kysyi, miksen perusta omaa firmaa. Ensimmäinen vastaukseni oli, että en varmana perusta, Jokelainen naurahtaa.

Yrittäjyys ei ensi kuulemalta tuntunut omalta jutulta. Siihen liittyi samantyyppisiä epävarmuustekijöitä kuin Kauppisellakin: pärjääkö alalla ja miten byrokratia hoituu. Näissäkin asioissa Yrittäjäjärjestö on alusta alkaen yrittäjän tukena – jäsenet saavat esimerkiksi maksutonta ja puhelinsoiton päästä löytyvää neuvontaa yli sadalta eri alan asiantuntijalta.

–Tietysti sitä mietti, että sitten joutuu itse hoitamaan kaiken byrokratian. Vastuuta tulisi lisää. Samalla kuitenkin uskoin, että saisin myös lisää vapautta. Ja niin sainkin, Jokelainen summaa.

Lapin Yrittäjiin kuuluvan Laatta-asennus Oy:n yrittäjä, 27-vuotias Tuomas Jokelainen, ajattelee, että nuorena, jos joskus kannattaa uskaltaa yrittää. – Tässä iässä ehtii vielä kokeilla asioita ja katsoa, miten yritystoiminta lähtee liikkeelle. Viiden vuoden päästä toivon näkeväni itseni edelleenkin yrittäjänä Lapissa, hän sanoo.

Nuorena jaksaa yrittää

Laskeutuminen yrittäjän tielle oli Jokelaiselle lopulta lempeä ja loiva. Työ pysyi pitkälti samana kuin ennenkin. Suurimmat muutokset tapahtuivat vastuun määrän ja vapausasteen kasvussa.

–Mielikuva yrittäjyydestä ei oikeastaan ole muuttunut siitä, mitä kuvittelin sen olevan. Tiesin, että tämä on kovaa hommaa, jossa on hyvät puolet. Pystyn vaikuttamaan siihen, miten ja milloin teen töitä ja yksin yrittäessä en ole vastuussa muista kuin itsestäni, nuori yrittäjä tiivistää.

Viittaus nuoreen yrittäjään saa Jokelaisen mietteliääksi. Hetken hiljaisuuden jälkeen hän toteaa:

–Nyt kun mietin, niin tällä alalla ei ole kyllä tullut minua nuorempia yrittäjiä vastaan. En kuitenkaan koe itseäni liian nuoreksi. Tässä iässä on helppo kokeilla asioita ja vaihtaa tarvittaessa suuntaa, hän naurahtaa.

Kauppinen on samaa mieltä. Nuorena sitä jaksaa ideoida, visioida, liikkua moneen suuntaan ja tarpeen vaatiessa muuttaa myös suunnitelmiaan. Rohkeus, sisu ja intohimo ovat suuria voimavaroja yrittäjälle. Se tiedetään myös Lapin Yrittäjissä, missä nuoria kannustetaan yrittäjyyden tielle. Toisaalta, täydellä liekillä palava into saattaa asettaa myös omanlaisensa haasteet. Kauppinen myöntää, että joskus rajanveto työn ja vapaa-ajan välille on ollut vaikeaa. Rakkaus lajiin on niin suuri.

–Helposti unohtuu, että elämässä on tärkeämpiä asioita kuin työ. Se johtuu osin siitä, että yksinyrittäjän on hallittava paitsi oma alansa, myös tuhannen muuta asiaa. Se vaatii jatkuvaa opiskelua ja toimintatapojen kehittämistä. Joskus on vaikeaa vain nauttia vapaa-ajasta. Koettu on ja opiksi otettu, Kauppinen naurahtaa.

Lue lisää maksuttomasta neuvontapalvelusta ja liity mukaan Yrittäjiin >>