Nuori yrittäjä Lasse Uutela
Lasse Uutelan tavoitteena on jatkaa yrittäjänä ja päästä opiskelemaan Kauppakorkeakouluun. Kuva: Suomen 4H-liitto
13.2.2023 klo 14:02
Uutinen

Lasse Uutela perusti yrityksensä 14-vuotiaana – Nyt hän tarjoaa töitä kavereilleen: ”En ehtinyt tehdä kaikkea”

Nuoren miehen 4H-yritys onnistui luomaan nuorten yrittäjien verkoston, jonka kautta myös yrittäjän kaverit saivat kesätöitä.

Tamperelainen 4H-yrittäjä Lasse Uutela on esimerkki nuoren yrittäjän vaikutusmahdollisuuksista. Uutelan yritys tarjoaa pihatyöpalveluita kuten nurmikonleikkausta ja lumenluontoa. Töitä on kertynyt neljässä vuodessa varsinkin kesäaikaan niin paljon, että Uutela on tarjonnut töitä muille 4H-yrittäjille sekä kavereille kevytyrittäjyyden avulla.

– Kaverini ei saanut kesätöitä, joten tarjosin heille mahdollisuutta tehdä kanssani yhteistyötä. En itse ehtinyt tehdä kaikkia töitä, joten lähetin kaverini tekemään osan keikoista. Minä laskutin asiakasta ja kaverit minua, Uutela kertoo.

Lasse Uutelan yritys on valittu Vuoden 4H-yrittäjä -kilpailun voittajaksi vanhempien yrittäjien sarjassa. Yritysten arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa liikeidean toimivuuteen, yrityksen kannattavuuteen, kestävään kehitykseen sekä markkinointiin ja viestintään. Tuomarit katsoivat lisäksi finalistien lähettämät minuutin mittaiset pitchausvideot yrityksistään.

– Iloitsen erityisesti siitä, että finalisteja oli eri puolilta Suomea. On hienoa, että yrittäjyys kiinnostaa nuoria. Tämä luo uskoa Suomen menestykseen myös tulevaisuudessa, Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski kertoo.

Yrittäjyys jatkuu armeijankin aikana

Uutela perusti 4H-yrityksensä jo 14-vuotiaana. Hän ei onnistunut saamaan kesätyöpaikkaa ja ajatteli, että oma yritys ratkaisee ongelman. Uutelan yrityksen liikeideana oli pihatöiden tekeminen asiakkaiden työvälineillä. Asiakkaiden luo Uutela kulkee useimmiten polkupyörällä ja hän mainostaa yritystään paikallisissa Facebook-ryhmissä.

– 4H-yrittäjänä saan vapautta päättää mitä ja milloin teen. Haluan jatkossakin toimia yrittäjänä ja olenkin päättänyt pyrkiä kauppakorkeakouluun. Heinäkuussa aloitan armeijan, mutta lomilla voin tehdä keikkaa vakioasiakkailleni, Uutela kertoo.

Pauluksen hiivaleivät poikivat voiton

Nuorempien 4H-yrittäjien sarjassa voiton vei Paulus Aitto-oja, joka leipoo hiivaleipää viikoittain. Innostus leivontaan syttyi korona-aikana, jolloin Aitto-oja vietti paljon aikaa kotonaan.

– Olen oppinut leivän ja kakkujen valmistusta sekä saanut innostusta ja kiinnostusta ruoan valmistukseen. Käytän leipomisessa ainoastaan kotimaisia raaka-aineita. Kehitän yritystäni, ja uusia tuotteita tulee myyntiin kysynnän mukaan, Aitto-oja kommentoi.

Aitto-oja jatkaa 4H-yrittäjänä ja työllistää itsensä myös kesällä.

– Haaveilen omasta kahvilasta tai puodista, jossa voisin myydä leipomiani tuotteita ja kahvia, nuorukainen kertoo.

Nämä 4H-yritykset palkittiin

Nuorempien sarja, 13–17-vuotiaat

  1. Paulus Aitto-Oja, 13 vuotta
  2. Empun talkkari- ja metsätalousapu, Elmeri Kärkkäinen, 17 vuotta, Kuopio
  3. ReVen, Venni Kolanen, 17 vuotta, Laukaa

Kunniamaininta Joose Soini, 17 vuotta, Espoo

Vanhempien sarja, 18–28-vuotiaat

  1. Uutelan pihatyöt, Lasse Uutela, 18 vuotta, Tampere
  2. Kupittaan kesäkahvila, Annika Varho, 21 vuotta, Turku
  3. Oispaa__, Janika Höysniemi, 25 vuotta, Tampere

Kunniamaininta TT-palvelut, Toivo Takkinen, 18 vuotta, Pieksämäki

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen