18.8.2017 klo 07:39
Uutinen

Lauantaina alkavilla Eurajoen markkinoilla viihtyvät perheen pienimmätkin

Tulevana lauantaina saa taas paikkansa Eurajoen mittavin vuosittain järjestettävä tapahtuma eli Eurajoen Markkinat. Vuonna 1980 aloitettu perinne kerää vuosittain paikalle tuhansia ihmisiä ja vuosien saatossa markkinoista on tullut myös paikkakunnalta pois muuttaneiden entisten eurajokelaisten kesäinen tapaamis- ja kokoontumispaikka.

Markkinoita on alusta lähtien isännöinyt vuonna 1979 perustettu Eurajoen Yrittäjät. Toimeen markkinoiden kanssa ryhdyttiin siis heti perustamisen jälkeen ja vuonna 1980 aloitettiin myös toinen perinne eli joulun avauksen järjestäminen.

Yhteiskoulun piha palvellut hyvin

– Muutama vuosi sitten meillä järjestäjillä oli pienoinen paniikki, kun markkinoiden pitopaikaksi vakiintunut kenttä jäi uuden kirjaston työmaan alle. Uusi paikka löytyi kuitenkin läheltä Yhteiskoulun pihalta ja siellä ollaan nyt jo kolmatta vuotta. Tavallaan kävi onni onnettomuudessa, sillä nyt tilaa on enemmän niin myyntipisteille, esiintyjille kuin parkkipaikallekin, Eurajoen Yrittäjien ja samalla markkinatoimikunnan puheenjohtaja Tommi Valtonen selvittää.

Yksi odotetuimmista markkinoihin liittyvistä perinteistä on Kartanonherran ja -rouvan nimien julkistaminen, joka tapahtuu tänä vuonna ohjelmalavalla kello 14.15. ensimmäinen Kartanonherra oli vuonna 1986 Reijo Leino ja ensimmäinen Kartanonrouva puolestaan 1990 Maissi Paloheimo. Vuosi sitten Eurajoella arvossaan olevat tittelit menivät Ilkka Heikkilälle ja Raija Korpelalle.

– Hyviä ehdokkaita on ollut vuosittain aina enemmän, mitä voidaan valita, harmittelee Valtonen.

Tommi Valtosen mukaan Eurajoen Markkinoilla on panostettu tietoisesti aina myös perheen pienimpiin. Tietoisesti sikäli, että lasten mukana tulevat paikalle automaattisesti myös aikuiset.

Ohjelmassa muusikko, mentalisti ja Muumit

– Tämän vuoden kova juttu on muumit eli kello 11.30 lavalle nousevat Muumipeikko ja Pikku Myy, joiden kanssa kaikki halukkaat voivat myös kuvauttaa itsensä varsinaisen esiintymisen jälkeen. Lapsille on lisäksi rakennettu oma puuhamaailma, missä riittää tekemistä pidemmäksikin aikaa, paljastaa Valtonen.

Aikuisille suunnatun ohjelman ykköskärki on mentalisti Pete Poskiparta, jolla on Tommi Valtosen mukaan ihailtava kyky tempausta ihmiset mukaan.

– Sen voin taata, että Poskiparran esitys ei jätä ketään kylmäksi, lupaa Valtonen.

– Näkemisen tai tässä tapauksessa pikemminkin kuulemisen arvoinen juttu on myös Eurajoen oman pojan Karri Laihosen tekemän Ylen virallisen kesäbiisin esitys. Karrin kanssa lavalle nousevat Enkelikuoro ja Eurajoen Pappamopokerhon omat enkelit, puheenjohtaja hehkuttaa.

– Ohjelmaa olisi aamukahdeksan ja iltapäiväneljän väliin mahtunut enemmänkin, mutta myyjien toivomuksesta ohjelmasta ei ole tehty liian tiukkaa. Aikaa pitää jäädä kiertämiseenkin, Valtonen ilmoittaa.

Markkinoiden aikana julkistetaan myös Leena Faltun ja Mervi Salosen kokoama Eurajoki-aiheinen kuvakirja.

Tommi Valtosen mukaan Eurajoen Markkinoiden tulevaisuuskin näyttää valoisalta, vaikka joskus talkooväkeä saisi olla enemmänkin.

– Jatkossa katseita tullaan kääntämään varmasti myös Luvian Yrittäjien suuntaan. Harras toiveeni on, että luvialaiset ottaisivat muutenkin tapahtuman varauksetta omakseen, Valtonen heittää.

Eurajoen Markkinat

Lauantaina 19.8.2017 Eurajoen Yhteiskoulun pihalla

5000–7000 kävijää yhden päivän aikana

170 myyntikojua, esiintymislava, Makasiinin Rompetori ja oheistoimintaa

Järjestää: Eurajoen Yrittäjät