4.1.2018 klo 13:37
Uutinen

Lehmien sote-uudistus valmis – Valio maksaa lisähintaa vastuullisesta maidosta

Valio maksaa tämän vuoden alusta alkaen yhden sentin lisähinnan maitolitrasta niille yrittäjille, jotka sitoutuvat vastuulliseen maidontuotantoon.

Valio on tehnyt yhtiön historian laajimman laatu- ja tuotantotapauudistuksen. Sen tavoitteena on edistää eläinten hyvinvointia ja parempaa elämää. Tammikuussa 2018 Valio alkaa maksaa niin sanottua vastuullisuuslisää niille yrittäjille, jotka sitoutuvat muun muassa eläinten suunnitelmalliseen terveydenhuoltoon. Vastuullisuuslisän suuruus on 1 sentti/maitolitra.

– Uudistus on niin mittava, että sitä voisi kutsua lehmien soteksi. Olemme iloisia siitä, miten hienosti maitotilayrittäjät ympäri Suomen ovat sitoutuneet työhön. Noin 4 600 Valioryhmän 5 800 maitotilasta toimii jo nyt uuden ohjeistuksen mukaan. Odotamme paljon uusia tiloja sopimuksen piiriin tämän vuoden aikana, alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen sanoo.

– Eläinten hyvinvointi on kuluttajille yhä tärkeämpi asia. Vastuullinen tuotanto on ehdoton edellytys sille, että maidontuotanto on hyväksyttävää ja maitotuotteet pysyvät houkuttelevina kuluttajille, Nousiainen toteaa.

Suunnitelmallinen ja ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on eläinten hyvinvoinnin perusta

Tuotantotapaohjeiden mukaan uuden navetan tulee olla pihatto, jossa lehmillä on vapaasti mahdollisuus ulkoilla tai laiduntaa.

– Suomalaiset lehmät ovat jo nyt EU:n terveimpiä, minkä vuoksi käytämme muun muassa antibiootteja hyvin vähän verrattuna muuhun Eurooppaan. Laatu- ja tuotantotapauudistuksella tuemme ja kannustamme maitotilayrittäjiä keskittymään vieläkin enemmän eläinten hyvinvointiin, Valion hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto kertoo.

Kaunisto pyörittää omaa 36 lehmän kotitilaansa Vetelissä Keski-Pohjanmaalla.

Eläinten hyvinvointi on maidontuotannossa tärkeää paitsi eettisesti myös taloudellisesti. Hyvinvoivan karjan tuotos ja tuottavuus on parempi. Yleisesti tuotoksen noususta osa selittyy rehusadon laadulla ja jalostuksen edistymisellä, mutta myös panostuksilla eläinten hyvinvointiin on erittäin suuri merkitys.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi