Tuulosrievä on myynnissä
Tuulosrievän omistajat Sirkku ja Ilmo Tasala tekevät töitä vielä elokuun loppuun. Kuva: Pauli Reinikainen

Leipomoyrittäjä sai vakavan syöpädiagnoosin – Joutui tekemään päätöksen, jota ei halunnut:  ”Aloin miettiä, että työnteolla ei ole tässä kohtaa enää merkitystä”

Hämeenlinnan Tuuloksessa sijaitsevan artesaanileipomon uunit sulkeutuvat pian lopullisesti, jos Tuulosrievälle ei löydy uutta omistajaa. Nykyiset omistajat Sirkku ja Ilmo Tasala eivät haluaisi myydä yritystään, mutta ovat pakkoraossa.

Sirkku Tasalalla, 57, todettiin viime vuonna pahanlaatuinen syöpä, joka vei naisen rankkoihin hoitoihin.

– Yrityksen viime vuosi sujui, kun mieheni teki kahta vuoroa ja teki minunkin hommani, Sirkku Tasala kertoo.

Yritys päätettiin laittaa myyntiin helmikuussa, kun vuoden kova rasitus alkoi näkyä hänen miehensä Ilmo Tasalan, 58, jaksamisessa.

– Huomasimme, ettei yrityksen pyörittäminen onnistu, jos toinen meistä on pois. Nyt on pakko tehdä isoja ratkaisuja. Päädyimme yhdessä yrityksen myymiseen.

”Syövän kanssa on koko ajan pelko, että sairaus uusii. Se on erittäin todennäköistä.”

Sirkku Tasala

Viime vuonna Sirkku Tasala oli pitkään sairaalassa sytostaattihoitojen takia. Yrityksen tilannetta ei sen takia liiemmin mietitty. Siihen ei ollut voimavaroja.

– Keskityin vain sairastamiseen. Syövän kanssa on koko ajan pelko, että sairaus uusii. Se on erittäin todennäköistä. Aina kun menee syöpäkontrolliin, niin jännittää, miten tässä käy.

Syyskuun alussa Tasalat lähtevät ansaitulle lomalle.

Jaksamista on verottanut se, että Tasalan äiti menehtyi maaliskuussa neljänteen peräkkäiseen syöpään. Se herätti osaltaan ajatuksia.

– Aloin miettiä, että työnteolla ei ole tässä kohtaa enää niin suurta merkitystä, vaikka se on ollut tärkeä osa elämää. Siinä vaiheessa, kun oma terveys on kyseessä, ei ole enää vaikea miettiä yrityksen myymistä. Elämänarvot menevät päälaelleen ja alkaa ajatella asioista ihan eri tavalla.

”Kyllä tässä tsempataan”

Jos ostajaa ei löydy, Tuulosrievän toiminta ajetaan alas. Potentiaalisia ostajaehdokkaita on tällä hetkellä yksi. Tasala ei osaa vielä sanoa, mihin suuntaan neuvottelut menevät. Kyseessä on yksityinen ostaja.

Tuulosrievän leipomo sijaitsee noin kilometrin päässä kauppakeskus Tuulosesta. Leipomotuotteita myydään idyllisessä pihapiirissä. Suosittu kesäkahvila sulkeutui heinäkuun lopussa.

– Tavallisessa leipomossa työaika alkaa siitä, kun napsautetaan uunit päälle. Meillä on käytössä leivinuunit, joita lämmitetään neljä tuntia ja ne ovat käyttövalmiita vasta seuraavana päivänä. Uunit lämpiävät puilla, jotka pitää ensin pilkkoa. Olemme oikeasti artesaanileipomo, Sirkku Tasala kertoo.

Tuulosrievän tiloissa on leipomomyymälä.

Tällä hetkellä leipomo työllistää omistajien lisäksi kaksi leipuria ja kaksi osa-aikaista työntekijää. Tasalat ostivat 38-vuotiaan leipomon edelliseltä omistajalta vuonna 2014. Yrittäjät ovat nauttineet työstään täysin siemauksin.

Tällä hetkellä Sirkku Tasala odottaa uutta diagnoosia ja yrittää pitää huolta itsestään. 

– Olemme kehittäneet yritystä paljon vuoden 2014 jälkeen ja pystyneet tarjoamaan kesätöitä lähialueen nuorille ja ystävien perheille. Olemme mieheni kanssa nauttineet suunnattomasti. Voi sanoa, että olemme olleet elementissämme, kun touhuamme täällä ja keksimme aina jotain uutta. Tätä kokemusta en antaisi pois.

Tällä hetkellä Sirkku Tasala odottaa uutta diagnoosia ja yrittää pitää huolta itsestään. 

– Kyllä tässä tsempataan. Välillä on hetkiä, jolloin tuntuu, etten jaksa. Olen saanut voimaa asiakkaista. En ole koskaan salannut heiltä mitään, ja ehkä juuri se on auttanut minua jaksamaan.

Muutto Lappiin

Yrittäjät ovat päättäneet jatkaa yrityksen toimintaa elokuun loppuun. Syyskuussa he suuntaavat lomalle, jota ei ole ehditty pitää aikoihin.

– Lokakuussa katsomme tilannetta uudestaan. Voi olla, että teemme töitä vielä vähän aikaa, jos ostajaa ei ole löytynyt. Paljon on kiinni myös siitä, onko varastoa jäljellä, Sirkku Tasala kertoo.

Leipomon leivät valmistetaan puulämmitteisessä leivinuunissa.

– Jos ajamme toiminnan alas, voimme periaatteessa lopettaa tuotannon huomenna. Sitten alkaisivat paperityöt. Ei se sen ihmeellisempää ole. Toki myisimme kalusteita ja koneita pois syksyn aikana. Asumme leipomon yhteydessä, joten myös asunto pitäisi laittaa myyntiin.

Yksi suunnitelma on lyöty lukkoon.

– Aiomme muuttaa Lappiin, missä meillä on talo Posiolla. Mieheni on sieltä kotoisin. Ostimme sieltä alun perin talon lähinnä kesämökiksi, mutta olemme nyt remontoineet sitäå pysyväksi asunnoksi. Ajattelimme, että ehkä tässä iässä voi kokea jotain muutakin, Sirkku Tasala sanoo.

Pauli Reinikainen