3.7.2018 klo 17:02
Uutinen

Lestadiolainen Janita kuvaa poptähtiä, eikä se ole ongelmatonta: ”Välillä omakin uskoni horjuu”

Valokuvaaja Janita Autio puhuu lestadiolaisuudesta ja yrittäjyydestä. Hän ei ole antanut ennakkoluulojen häiritä.

Helsinkiläinen Janita Autio, 25, on itseoppinut valokuvausalan yrittäjä ja lestadiolainen. Moni yrittäjä ei halua puhua suhteestaan lestadiolaisliikkeeseen mutta Autiolle asia ei ole tabu.

Tällä hetkellä Autio kuvaa enimmäkseen henkilökuvia. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Marimekko ja Samsung.

– Aloitin hääkuvauksilla mutta nyt ne ovat jääneet vähemmälle. Sinänsä harmi, koska häitä on mukava kuvata, Autio sanoo.

Haastatteluhetkellä vietetään Suviseurojen kolmatta päivää. Autio on mukana tapahtumassa, kuten jokaisena kesänä elämänsä aikana.

– Suviseurat merkitsevät ystävien ja sukulaisten tapaamista. Se on ehdottomasti yksi kesän kohokohdista. Rakastan sitä fiilistä mikä täällä on. Täällä on jotenkin turvallista olla. Tapaan täällä ihmisiä, joita en näe koskaan missään muualla.

Matkalla tämän vuoden tapahtumaan Autio kuunteli Suviseurojen omaa radiokanavaa. Uskonto merkitsee hänelle edelleen paljon.

– Viime vuonna yksi kaverini tuli mukana katsomaan tapahtumaa. Kun olen kertonut Suviseuroista Helsingissä, moni on kiinnostunut tulemaan paikan päälle.

Autio on törmännyt ennakkoluuloihin, kuten suurin osa lestadiolaisista.

– Jos kerron esimerkiksi montako lasta meidän perheessä on, moni ihmettelee ja takertuu siihen. Pitkälti ennakkoluulojen taustalla on median antama tietynlainen kuva tietyistä säännöistä kuten esimerkiksi televisiokiellosta. Olen yrittänyt selittää ihmisille, miten tavallista perhe-elämää meillä on eletty.

– Helsingissä olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten kiinnostuneita ihmiset aidosti ovat. He suhtautuvat tosi ystävällisesti ja kiinnostuneesti asiaan. Siellä uskallan olla oma itseni.

Mediassa esitetään Aution mukaan usein epäolennaisia, stereotyyppisiä seikkoja lestadiolaisuudesta.

Toimittajan silmissä hän puhuu arvoista ja niiden ristiriidoista kieli keskellä suuta. Asia on arka, sillä yhteisön painetta ei voi vähätellä.

”Usko on välillä horjunut”

Autiolla on selkeä kuva tavoitteistaan yrittäjänä. Hän haluaa tehdä ”voimaannuttavaa valokuvausta”.

– Haluan tehdä kuvillani hyvää. Kannan huolta esimerkiksi epävarmuudesta kärsivistä nuorista.

Nuori nainen on tallentanut kuviinsa muun muassa somalinaisten hääjuhlia, Suviseurojen tunnelmia ja paljon muodikkaita ihmisiä.

– Mielestäni on ihanaa, että saan tavata erilaisia ihmisiä. Jos mietin omaa kasvatustani, siinä on korostettu ihmisten samanarvoisuutta. Toukokuussa järjestin isot syntymäpäiväjuhlat, joissa kävi 140 ihmistä. Mukana oli lestadiolaisia, artisteja, somalityttöjä ja tubettajia, kaikki sulassa sovussa keskenään. Sellaisen maailman haluaisin.

Nykyisin Autio työskentelee muun muassa kotimaisten viihdemaailman tähtien kanssa. Se ei ole täysin ongelmatonta.

– Olen saanut kuulla uskonnollisista piireistä työstäni ja siitä, että kuvaan esimerkiksi artisteja. Moni pelkää, mitä kaikkea musiikkibisneksessä tapahtuu. Toki omakin uskoni on välillä horjunut ja käyn kamppailua oman arvomaailmani kanssa. En kuitenkaan juo alkoholia ja tapaan ihan tavallisia ihmisiä. Tämä on minulle työtä, en ota sitä henkilökohtaisesti.

”Edelleen pieni pelko tulevaisuudesta”

Autiolle työ on ollut osa elämää pikkutytöstä asti.

– Meillä on aina opetettu niin, että pitää olla rahaa säästössä. Olen aina ollut kova tekemään töitä. 13-vuotiaana hoidin lapsia muissa perheissä. En ole koskaan kokenut työn tekemistä taakkana, hän kertoo.

Autio on 14-lapsisen perheen vanhin. Kuten muillekin sisaruksille, myös hänelle Suviseurat on yksi kesän perinteistä. Sinne mennään tapaamaan tuttavia ja nauttimaan rennosta yhdessäolosta.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut Autiolla itsestäänselvyys. Hän vietti lapsuutensa Raahessa, missä oman valokuvaamon perustaminen ei ollut ensimmäisenä mielessä.

– Raahessa näin kaikki asiat jotenkin pelottavina. Kun muutin Helsinkiin, ajauduin melko pian tilanteeseen, jossa oli käytännössä pakko perustaa toiminimi. Se on nyt muuttunut osakeyhtiöksi.

Isossa perheessä töitä ja vastuuta on riittänyt. Autio ei kuitenkaan koe sitä taakaksi, päinvastoin.

Lestadiolaisliikkeessä yrittäjiä on paljon. Monelle se voi olla ainoa ja paras keino elättää iso perhe.

– Meillä on maine kovina työntekijöinä. On opittu tekemään töitä pienestä pitäen eikä työn määrää pelätä.

Aution perheessä ei ole yrittäjiä, mutta kaveripiirissä kylläkin.

– Minusta tuntuu, että lapset suhtautuvat yrittäjyyteen myönteisemmin, kun ovat nähneet sitä elämää vanhempiensa kautta.

Tulevaisuudessa Autio haluaisi oman perheen. Nyt hän etsii omaa asuntoa Helsingistä.

– Olen pärjännyt hyvin mutta silti on pieni pelko siitä, että mitä jos tämä loppuu. Luotan kuitenkin tulevaisuuteen ja menen eteenpäin päivä kerrallaan. Vaikka tuliskin hankala kausi töiden suhteen, voin ottaa sen haasteena vastaan.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi