Provinssi-tapahtuman lihapolitiikka herättää närää
Provinssi-festivaali tarjoaa isompia alennuksia niille ravintolayrittäjille, jotka eivät myy lihaa. Kuva: Kalle Marjamäki / Provinssi

Lihantuottaja tyrmistyi Provinssin ratkaisusta, joka suosii vegaaniruuan myyjiä – ”Kohtuutonta, kun artisteja lennätetään yksityiskoneilla”

Lihantuottajan mielestä suositun tapahtuman ravintolayrittäjiä pitäisi kohdella tasapuolisesti.

Maaseudun tulevaisuus kertoi tiistaina Provinssi-festivaalin linjauksesta, jonka mukaan tapahtuma veloittaa ensi kesänä ravintolayrittäjiä sen mukaan, miten paljon ne käyttävät annoksissaan punaista lihaa. Myyntipaikka on sitä edullisempi, mitä vähemmän lihaa myydään.

Festivaalijärjestäjän tavoitteena on vähentää tapahtuman hiilijalanjälkeä leikkaamalla punaisen lihan myyntiä. ”Kannustin” toimii siten, että pelkästään vegaanista ruokaa tarjoava yrittäjä saa kolmen prosentin alennuksen myyntipaikasta. Lihattomasta menusta saa kahden prosentin alennuksen ja punaisen lihan jättämisestä menun ulkopuolelle prosentin alennuksen.

Lihantuottaja on tyrmistynyt Provinssin päätöksestä.

– Tämä ei ole kannustamista vaan syrjimistä. Mielestäni ison festivaalin pitäisi etsiä hiilijalanjälkeä laskevia toimia muualta kun ravintolatoiminnasta. On kohtuutonta syyttää lihantuottajia samalla kun vegaanisen ruuan raaka-aineita tuodaan ulkomailta ja artisteja lennätetään yksityiskoneilla Suomeen. Aika mykistävää, Ilmajoella toimiva lihantuottaja Heta Ojanperä kertoo Yrittajat.fille.

Provinssi on jo vuosia edellyttänyt, että ravintolayrittäjillä on oltava valikoimissaan vähintään yksi vegaaninen annos. Jos näin ei ole, yrittäjää ei hyväksytä myyjäksi.

Ojanperä huomauttaa, että monilla teurastamoilla on hiilijalanjälkeä mittaava laskuri ja alalla on tehty monia toimenpiteitä ekologisempaan suuntaan.

– Provinssi voisi halutessaan tilata lihaa läheltä, koska samalla paikkakunnalla toimii iso lihatalo. Jokainen saa toki syödä mitä haluaa, mutta järjestäjän toimesta tällainen syrjiminen on kohtuutonta, yrittäjä sanoo. Hän toivoo, että päätös herättää keskustelua festivaalin kävijöiden keskuudessa.

– Tässä on kyse tasa-arvoisuudesta, joka on nykypäivänä iso asia. Se ei tässä toteudu.

”Tämä ei ole kannustamista vaan syrjimistä.”

Heta Ojanperä, yrittäjä

”Vaikutamme siellä, missä voimme”

Provinssin festivaalijohtaja Ville Koivisto seisoo vahvasti ratkaisun kannalla. Hänen mukaansa lähiruuan suosiminen ei ratkaise ongelmaa.

– Tiedossa olevat tutkimukset ja ruokailusuositukset sanovat, että kasvisten määrän lisääminen suhteessa lihaan on ilmaston kannalta kestävämpi valinta.

Koiviston mukaan tapahtuma on tehnyt päätöksensä laskelmiin perustuen. Tavoitteena on kannustaa kävijöitä ja ravintoloitsijoita kokeilemaan lihattomia vaihtoehtoja.

– Toivotaan, että tavoite näkyy jollain tavalla, mutta varmasti myös lihaa tulee olemaan tarjolla. Emme ajattele, että sitä ei saisi myydä.

Festivaali pyrkii pienentämään hiilijalanjälkeään myös muilla keinoilla.

– Suosittelemme esimerkiksi ulkomaisille artisteille, että he voivat hypätä Helsingin lentoasemalta lentokoneen sijasta junaan aina kun se on mahdollista, Koivisto sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen