30.6.2021 klo 10:41
Uutinen

Liikkuvuus uusinta uutta hammas- hoidossa

Julkaistu: 20.11.2016 | 14:21

Teksti ja kuva: Somero-lehti/Sauli Kaipainen


Ihmisten elinikä pitenee. Samalla yhä useampi vanhenee omat hampaat suussaan.
Hammasproteesien käyttäjämäärä pienenee ja sen myötä kasvaa ehkäisevän hoidon tarve. Hampaita pitää hoitaa koko ikä, eikä suuhygienian tarve katoa. Iäkkäät  myös tarvitsevat muiden apua suun ja hampaiden puhdistukseen.
Tämä asia on jo huomioitu 2013 voimaan astuneessa vanhuspalvelulaissa. Siinä painotetaan palvelujen viemistä aina tarvittaessa myös huonokuntoisille. Lain mukaan iäkkäillä on oikeus tarpeenmukaisiin ja laadukkaisiin suun terveydenhuollon palveluihin.


Somerolla kuljetaan lainkirjaimen täyttymisen suhteen eturintamassa. Suuhygienisti Päivi Suikkanen perusti Reissuhammas-nimisen yrityksen. Hän hankki mukana kuljetettavan hampaidenhoitoyksikön, jonka avulla palvelut pystytään viemään asiakkaan luokse autossa.
– Kotiin vietävä hoito on tulevaisuutta. On järkevämpää viedä hoito sinne, kuin että kotiin menisi ensin hoitaja, joka auttaisi asiakkaan taksin kyytiin, ja edelleen olisi apuna kun asiakas istahtaa perinteiseen, hammaslääkärissä olevaan tuoliin. Sellaisesta kertyy turhia kustannuksia ja vaivaa, Suikkanen sanoo.
Suikkanen vetää pyörillä kulkevan mobiiliyksikön, viralliselta nimeltään liikkuvan suunhoitoyksikön asiakkaan kotiin. Suuhygienistin työt hän tekee yksin. Ja kun tarvitaan laajempia toimenpiteitä, niin Suikkasen mukaan lähtee hammaslääkäri Kairi Kirs.
– Tässä ei tarvitse kuin asentaa laukkuun mahtuva laite toimintakuntoon, pistää sähköjohto kiinni seinään ja täyttää kraanasta vesiastia. Siinä kaikki!
Kairi Kirs kehuu laitteiston monipuolisuutta.
– Juurihoitoa tällä ei voida tehdä eikä ottaa röntgenkuvia. Sen sijaan kaikki muu onnistuu samalla tavalla kuin hammaslääkärin vastaanotollakin, Kirs toteaa.