4.10.2017 klo 13:41
Uutinen

Lokakuu on yrittäjäkuu

Tänä vuonna yrittäjäkuukauden teemana on Kasvu vie kauas.

Tämän vuoden yrittäjäkuukauden teemamme on Kasvu vie kauas. Vajaa kuukausi sitten julkistetun pk-yritysbarometrin mukaan voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä alueellamme oli 8 %, vastaava prosentti koko maassa oli 10 %. Kolmannes kyselyyn vastanneista ilmoitti olevansa kasvuhaluinen.

Mitä kasvu sitten millekin yritykselle tarkoittaa? Start up-yrityksiä ei kutsuttaisi tuolla nimellä, ellei niillä olisi selkeä suunnitelma liiketoiminnan kasvattamisesta ensi hetkistä alkaen. Kasvaminen on suunniteltua ja nopeaa. Käsillään työtä tekevä yksinyrittäjä, jonka päivät täyttyvät asiakkaista voi kasvattaa liiketoimintaa palkkaamalla työntekijän. Monelle yksinyrittäjälle riittää itsensä työllistäminen. Kasvamista on oman ammattitaidon lisääminen ja uusissa tuulissa mukana pysyminen.

Yrittäjäkuukauden teemaa ideoimassa ollut Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien viestinnän edunvalvontaryhmän puheenjohtaja Terttu Karhumaa toteaakin, että teema koskettaa kaiken kokoisia yrityksiä. – Ilman kasvua yritystoiminta toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta kuihtuu nopeasti muuttuvassa maailmassa. Jokaisen yrittäjän pitäisi tavoitella kasvua vähintään sen verran, että pysyy mukana muutoksessa. Yrittäjän kannattaa pohtia toiminnan kasvattamista myös miettiessään, miten pärjää sitten, kun yritystoiminta jonain päivänä päättyy. Suurempi liikevaihto tuottaa yleensä myös suuremman yrittäjätulon.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että kasvuyritysten todennäköisyys jäädä eloon voi olla jopa nelinkertainen verrattuna sellaiseen yritykseen, jolla kasvuhaluja ei ole. Kasvuyrittäjyyden aktivointi – hankkeen projektipäällikkö Vesa Tiensuu arvelee, että yksi syy saattaa olla se, että yrityskoon kasvaessa mahdollisuudet tulevaisuuden menestymisen kannalta tärkeisiin investointeihin paranevat. – Yrityksen kasvu lisää myös yrityksen uskottavuutta erilaisten sidosryhmien, kuten rahoittajien silmissä.

Lähtökohtaisesti uskomme, että yrittäjät haluavat tehdä tulosta ja menestyä, kasvu tulee siinä sivussa. Pienelläkin yrityksellä on markkinat avoinna koko maailmaan.

Kasvun ajatuksia kaikille!