Loviisan Yrittäjät tyytyväisiä messukesään, mutta alkava syksy on yrityksille haastava

Loviisan Yrittäjien mediatiedote Yrittäjien päivänä 5.9.:

Loviisan Yrittäjäyhdistys on tyytyväinen asuntomessukesän lopputulokseen. Yhdistyksen panos asuntomessukesään oli pienehkölle yhdistykselle suuri, mutta tulokseen oltiin tyytyväisiä. Loviisan Yrittäjien ja paikallisen osaamisen näkyvyys messujen yhteydessä oli yhdistyksen mielestä kiitettävä.

Kävijämäärä messuilla oli hyvä 107 000, ja moni messuvieras käytti myös paikallisten ravintoloiden palveluja. Hetkittäin suosituimpiin ravintoloihin oli tunnin jono, ja asiakkaita ohjattiin muihin ravintoloihin.

Loviisan Yrittäjät selvittää messujen vaikutusta yrityksille suunnattavalla kyselyllä

Ilahduttavaa oli, että messut synnyttivät monenlaista uutta yhteistyötä yritysten kesken. Loviisalaisilla yrityksillä ja muilla toimijoilla on ollut hieno yhteistyön henki ja kyky, joka luo hyvää pohjaa tulevaisuuden uusille hankkeille. Loviisan Yrittäjät kiittää kaupunkia ja messutoimistoa aktiivisesta yhteistyöstä.

Loviisalaisten yrittäjien tuotteita ja palveluita tarjonneessa LoviisaShopissa oli kävijöitä yli 16 000. Mukana oli yli 20 loviisalaista yritystä sekä kolme kiinteistövälitysyritystä ja myynti oli verrattavissa aiempien messukaupunkien vastaaviin shoppeihin.

Loviisan Yrittäjien messujen aikana järjestämät Loviisa Forum-tapahtumat keräsivät neljänä tiistaina Laivasillalle melkoisen kattauksen valtakunnan medioista tuttuja vaikuttajia, muita puhujia ja juontajia. Ohjelma myös striimattiin ja sai keskimäärin 600 katsojaa. Yhteislauluillat vetivät Laivasillan paviljongin täyteen, mikä osoitti, että niille on kysyntää. Vaikuttaa myös siltä, että yhteislauluille luvassa jatkoa myös ensi kesänä.

Yrittäjäyhdistys ehdottaa, että Loviisan kaupunki voisi jatkossa antaa maksutta toripaikat yrittäjien käyttöön tapahtumien aikana. Loviisassa torin infrastruktuuri on vesi- ja viemärikytkentöjen sekä sähköliittymien osalta kuitenkin niin surkeassa kunnossa, ettei se edistä torin elävöittämistä tapahtumin tulevinakaan vuosina. Loviisan Yrittäjät toivoo, että kaupunki panostaisi keskustan elinvoimaisuuden edistämiseen. Myös julkisivujen yleisilmettä on syytä kohentaa esimerkiksi julkisivutarkastuksilla.

Loviisan Yrittäjät arvioi, että messujen tuoma laaja ja myönteinen valtakunnallinen julkisuus toi asiakkaita myös kyliin ja lähiympäristöön, kuten Strömforsin Ruukkiin, joka oli näyttävästi esillä useissa medioissa kesän aikana.

Loviisan Yrittäjät aikoo vielä selvittää messujen vaikutusta paikalliseen yritystoimintaan kyselyllä, joka tehdään lähiaikoina. Kyselyyn voivat vastata niin Loviisan Yrittäjät ry:n jäsenet kuin kaikki muutkin asiasta kiinnostuneet yrittäjät. Linkki kyselyyn tulee Loviisan Yrittäjien nettisivuille, ja sitä on tarkoitus jakaa myös sosiaalisessa mediassa.

Alkava syksy on yrityksille haastava

Asuntomessut ja sitä seurannut Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma toivat Loviisan seudulle tarpeellisen piristysruiskeen, mutta alkava syksy näyttäytyy kuitenkin monestakin syystä haastavana loviisalaisille yrityksille. Asuntomessujen ja LWT-viikonlopun jälkeen on uutisoitu monien paikallisten palveluyritysten lopettamisista. Ne kaikki jättävät ison aukon palvelutarjontaan Loviisassa. Toivottavasti yritysten toiminnan jatkajiksi löytyy uusia yrittäjiä.

Yritykset, joiden toiminta perustuu enimmäkseen paikalliseen kulutuskysyntään, ovat näinä aikoina lujilla. Elinkustannusindeksi on noussut yli 10 prosentilla, mikä kertoo kustannusten rajusta kasvusta. Vuokrat, materiaalien hinnat, palkankorotukset ja nousevat korot ovat yhtälö, jota ei monen yrittäjän kassa kestä. Kaikkiaan Suomessa Yrittäjäbarometrin tulokset eivät onneksi ole hälyttäviä. Kansallisen tason tarkastelussa tiukimmilla ovat nimenomaan mikroyrittäjät.

Loviisan Yrittäjät haluaa Yrittäjän päivänä 5.9. muistuttaa, että jokaisen asukkaan ja yhteisön käyttäessä paikallisia palveluntarjoajia varmistetaan samalla yhteisömme elinvoimaisuutta. Valitsemalla paikalliset palvelut jokainen voi osaltaan varmistaa niiden jatkuvuutta myös tulevaisuudessa.

Lisätietoja:

Loviisan Yrittäjät ry

Puheenjohtaja Janine Henriksson-Wiberg, p. 050 308 1801

Tiedottaja Heljä Misukka, p. 050 528 6682